Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2007-2008 | nr. 105, pagina 7562-7564 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2007-2008 | nr. 105, pagina 7562-7564 |
Regeling van werkzaamheden
De voorzitter:
Ik stel voor, toe te voegen aan de stemmingslijst van heden:
- de brief van het Presidium over een adviesaanvraag aan de Onderwijsraad over "de positie van ouders in het onderwijs" en "onderwijsondersteuning" (31200-VIII, nr. 196);
- de brief van het Presidium over een onderzoeksvoorstel over invoering van de competentiegerichte kwalificatiedossiers in het middelbaar beroepsonderwijs (31524);
- het wetsvoorstel Goedkeuring van het op 7 juni 2007 te Luxemburg tot stand gekomen Besluit van de Raad van de Europese Unie betreffende het stelsel van eigen middelen van de Europese Gemeenschappen (31359).
Aangezien voor de stukken gedrukt onder de nummers: 31481 en 31486 de termijnen zijn verstreken, stel ik voor dat wat deze Kamer betreft, de daarbij ter stilzwijgende goedkeuring overgelegde stukken zijn goedgekeurd.
Ik stel voor, deze stukken voor kennisgeving aan te nemen.
Aangezien voor de stukken gedrukt onder de nummers 30993, 31483, 31488, 31495 en 31496 de termijnen zijn verstreken, stel ik voor, deze stukken voor kennisgeving aan te nemen.
Ik deel mee dat ingevolge artikel 69, tweede lid, van het Reglement van Orde de aangehouden moties gedrukt onder de nummers 26695, nr. 49, 36991, nrs. 184 en 186, 29323, nrs. 34 en35, 29453, nr. 74, 29477, nr. 51, 29675, nrs. 34 en 35, 30599, nr. 19, 30853, nr. 13 en 31321, nr. 7 zijn vervallen.
Verder deel ik mee dat een groot aantal stukken voor kennisgeving wordt aangenomen. De bijzonderheden zullen in de Handelingen worden opgenomen.
De voorzitter:
Ik stel voor, heden ook te stemmen over de moties ingediend bij het wetgevingsoverleg van de vaste commissie voor Defensie over het jaarverslag 2007 en de moties ingediend bij het notaoverleg van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de Strategische agenda hoger onderwijs. Voorts stel ik voor, te stemmen over de aangehouden motie-Van Raak (28844, nr. 15) en de aangehouden motie-Irrgang/De Krom (31200-XII, nr. 86).
Ik stel voor, de slotwetten over 2007, te weten het Kamerstuk 31444, de hoofdstukken I tot en met XVI en de fondsen A tot en met H zonder stemming aan te nemen.
Voorts stel ik voor, de bij de jaarverslagen over het jaar 2007 van de ministeries en fondsen behorende rapporten van de Algemene Rekenkamer voor kennisgeving aan te nemen en de desbetreffende ministers decharge te verlenen voor het door hen gevoerde financiële beheer.
Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.
De voorzitter:
Ten slotte verzoek ik u, mij te machtigen om na deze regeling van werkzaamheden verzoeken voor VAO's die mij nog bereiken, zelf toe te voegen aan de agenda en u niet daarvoor bijeen te roepen. Daarmee geeft u mij een heel belangrijke bevoegdheid, maar het scheelt u veel tijd.
Het woord is aan mevrouw Vos.
Mevrouw Vos (PvdA):
Voorzitter. Ik verzoek u, het VAO Beleggingsverzekeringen toe te voegen aan de agenda.
De voorzitter:
Wij zullen het VAO Beleggingsverzekeringen toevoegen aan de agenda van heden.
Het woord is aan mevrouw Ouwehand.
Mevrouw Ouwehand (PvdD):
Voorzitter. Ik verzoek u, het VAO Klimaatbeleid van gisteravond en het VAO Ammoniak van vanmorgen op de agenda te plaatsen.
De voorzitter:
Wij zullen beide VAO's toevoegen aan de agenda van heden.
Het woord is aan de heer Van Gerven.
De heer Van Gerven (SP):
Voorzitter. Ik wil het VAO Preferentiebeleid apothekers toevoegen aan de plenaire agenda.
De voorzitter:
Wij zullen dit VAO toevoegen aan de agenda van vanavond.
Het woord is aan mevrouw Ouwehand.
Mevrouw Ouwehand (PvdD):
Voorzitter. Ik heb een luchtpuntje. Het VAO Klimaatbeleid mag na het reces op de agenda geplaatst worden, maar wel zo kort mogelijk daarna.
De voorzitter:
Dank u wel. Wij zullen kijken.
Het woord is aan de heer De Krom.
De heer De Krom (VVD):
Voorzitter. Ik wil u hierbij machtigen om het VAO Kilometerheffing dat wij vanmiddag zullen afmaken alvast op de plenaire agenda van vandaag te plaatsen.
De voorzitter:
Wij zullen dit onder voorbehoud toevoegen aan de agenda van vandaag.
Het woord is aan de heer Duyvendak.
De heer Duyvendak (GroenLinks):
Voorzitter. Ik heb gisteren bij de regeling van werkzaamheden met het oog op een spoeddebat een brief aan minister Bos gevraagd over de antwoorden van de Europese Commissie op vragen van mijn collega Kathalijne Buitenweg over het feit dat de staatssteun voor Luchthaven Twente ten onrechte niet was gemeld bij de Commissie. Wij hebben daarover van de minister een brief ontvangen. Die is teleurstellend, want hij gaat niet in op de vraag waarom de steun niet was aangemeld. Hij schrijft dat hij de aanbesteding doorzet die nu loopt. Daarmee loopt hij serieus het risico dat er ongeoorloofde staatssteun gecombineerd wordt met een gegunde aanbesteding en dat de zaak gaat vastlopen. Het lijkt mij verstandig, daarover vanmiddag in een spoeddebat met de minister verder te spreken.
De heer Ten Broeke (VVD):
Ik heb een procedurele vraag. Zowel uw collega Buitenweg als uzelf heeft al geconstateerd dat er sprake zou zijn van staatssteun. Ik heb hier de antwoorden die uw collega Buitenweg heeft ontvangen van de Europese Commissie. Daaruit blijkt in het geheel niet dat de Commissie dit zou hebben gezegd.
De voorzitter:
Nu gaat u naar de inhoud. Dat is niet de bedoeling van de regeling van werkzaamheden.
De heer Ten Broeke (VVD):
Dit is relevant.
De voorzitter:
Ik sta dit niet toe.
De heer Duyvendak (GroenLinks):
Wat de heer Ten Broeke zegt, is geheel onterecht.
De voorzitter:
Wij gaan nu geen debat beginnen. Steunt u het verzoek om een spoeddebat of niet, mijnheer Ten Broeke?
De heer Ten Broeke (VVD):
Wij steunen geen voorstel voor een spoeddebat als niet helder is op basis waarvan het zou moeten plaatsvinden.
De voorzitter:
Dan is mij helder wat u vindt.
De heer Tang (PvdA):
Ik sluit mij daarbij aan. Ik zie geen enkele reden voor een spoeddebat op dit moment.
De heer Haverkamp (CDA):
Wij hebben hierover in het verleden uitgebreid gediscussieerd. Juist het element staatssteun is toen aan de orde geweest, dus wij steunen nu niet een verzoek om een spoeddebat.
De heer Cramer (ChristenUnie):
Ik sluit mij aan bij de heer Haverkamp.
De heer Roemer (SP):
Er zit wat mij betreft wel degelijk lucht tussen het antwoord van de minister aan de Tweede Kamer en de antwoorden die aan het Europees Parlement gegeven zijn. Dat moet wel degelijk worden opgehelderd, dus ik ben geneigd om steun te geven aan een spoeddebat, maar gezien de agenda doe ik een voorstel aan de heer Duyvendak. Wat mij betreft, zou dit beter een spoed-AO kunnen zijn. Het lijkt mij goed om de minister vooraf de gelegenheid te geven om deze omissie wellicht nog uit de wereld te helpen. Dan kunnen wij het spoed-AO wellicht zelfs nog cancelen.
De heer Madlener (PVV):
Ik steun de suggestie dat wij nog even opheldering krijgen, zodat het vliegveld weer snel open kan.
De voorzitter:
Ik vat het even samen: mijnheer Duyvendak, u hebt steun voor een spoeddebat, maar vooral in de vorm van een spoed-AO.
De heer Roemer (SP):
Met de toevoeging dat ik graag vooraf de minister de gelegenheid wil geven voor het geven van een opheldering.
De voorzitter:
Dat is ook duidelijk, maar wij doen het altijd geknipt.
De heer Duyvendak (GroenLinks):
Ik heb nergens gesteld dat het antwoord zou zijn dat er ten onrechte staatssteun is verleend. Ik heb gezegd dat de Commissie constateert dat ten onrechte geen melding is gedaan, dus dat de staatssteunprocedure niet gestart is, en dat er dus kans is dat achteraf blijkt dat de steun ten onrechte is verleend. Dat is het punt. Ik kan ook leven met een spoed-AO. Het gaat mij echt niet om deze zaal, als wij dat AO vandaag nog maar ergens kunnen inplannen.
De voorzitter:
Dan stel ik voor dat u dit snel met de commissie opneemt. Wij zullen zorgen dat de minister de kans krijgt om voordat u daarover spreekt nog een aanvulling te geven op de verstrekte informatie.
De heer Roemer (SP):
Volgens mij zei de heer Duyvendak terecht dat u rekening moet houden met de mogelijkheid dat hieruit een VAO voortkomt.
De voorzitter:
Dan hebt u mij gemachtigd om dat zelfstandig toe te voegen aan de agenda. Ik ben de Kamer zo dankbaar!
Het woord is aan de heer Van Haersma Buma.
De heer Van Haersma Buma (CDA):
Voorzitter. Ik heb namens de heer Ten Hoopen een mogelijke vooraankondiging van een VAO ontwikkelingsrelevante structuurontwikkeling, ORIO, nog heden te houden, dan wel zo vroeg mogelijk na het middernachtelijk uur.
De voorzitter:
Wij zullen dit punt toevoegen aan deze agenda; heden kan ik niet beloven.
Het woord is aan de mevrouw De Rooij.
Mevrouw De Rooij (SP):
Voorzitter. Ik machtig u om alvast een plekje te zoeken op de plenaire agenda voor het verslag van het algemeen overleg dat vanmiddag nog wordt gevoerd over de leraren.
De voorzitter:
Wij zullen daar rekening mee houden.
Het woord is aan mevrouw Schippers.
Mevrouw Schippers (VVD):
Voorzitter. Ik wil ook graag een vooraankondiging doen van een VAO over ziekenhuiszorg en bereikbaarheid, zo dit aan de orde mocht zijn.
De voorzitter:
Dank voor de aankondiging. Als het nodig is, zullen wij dit punt toevoegen aan de agenda.
Het woord is aan mevrouw Eijsink.
Mevrouw Eijsink (PvdA):
Voorzitter. Dit betreft eveneens een vooraankondiging. Over de kandidaatvergelijking voor de opvolger van de F-16 vindt hedenmiddag een overleg plaats. Mogelijk komt daaruit een VAO voort.
De voorzitter:
Dank voor deze aankondiging. Als het nodig is, zullen wij dit punt toevoegen aan de agenda.
De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.
Voorzitter: Van Gent
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20072008-7562-7564.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.