Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de kandidaatvergelijking opvolging F-16, te weten:

- de motie-Eijsink over het alsnog betrekken van de F-18 Super Hornet bij de kandidatenvergelijking (26488, nr. 93);

- de motie-Pechtold over het betrekken van de F-18 Super Hornet bij de actualisering van de kandidatenevaluatie (26488, nr. 94);

- de motie-Peters/Van Velzen over het staken van de deelname aan het JSF-ontwikkelingsproject (26488, nr. 95).

(Zie vergadering van heden.)

In stemming komt de motie-Eijsink (26488, nr. 93).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Pechtold (26488, nr. 94).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Peters/Van Velzen (26488, nr. 95).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdD en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Dames en heren, hiermee zijn wij aan het eind van de stemmingen. Voordat ik de vergadering sluit, wil ik nog iets tegen u zeggen.

Collega's, straks breekt het zomerreces aan. Wij hebben een drukke periode achter de rug. Deze laatste week zijn, voor zover ik nu kan overzien, alle records gebroken: vier grote debatten, drie wetsvoorstellen, waaronder een initiatiefvoorstel, het jaarverslag van de Nationale ombudsman en meer dan veertig VAO's. Bij dezen wil ik u bedanken voor uw welwillendheid, hier in de plenaire zaal én in commissieverband. Zonder uw medewerking zou het immers ondoenlijk zijn geweest om aan al uw wensen tegemoet te komen.

Bij het debat over de Raming van de Kamer voor 2009 is over de agenda van de Kamer al het nodige gezegd. Ik wil nu volstaan met de opmerking dat na het zomerreces de commissie voor de Werkwijze zich nog eens buigt over het gebruik van de instrumenten die Kamerleden tot hun beschikking hebben, zoals het spoeddebat, het spoedoverleg, de vergaderdagen en het vragenuur.

Uw betrokkenheid sluit ook aan bij de parlementaire zelfreflectie waartoe de Kamer eerder dit seizoen heeft besloten. In dit kader zijn al veel activiteiten ontplooid. Bij het debat over de Raming van de Kamer voor 2009 heb ik u hierover uitgebreid geïnformeerd. Daarom volsta ik nu met de opmerking dat ik mij zeer verheug op de gesprekken die voor het komend najaar staan geagendeerd en vooral op de lunchgesprekken met de leden die al voor de verkiezingen van 2006 lid waren van deze Kamer. Met de leden die na de verkiezingen in 2006 lid zijn geworden van de Kamer, heb ik allemaal al gesprekken gevoerd.

Actieve betrokkenheid van ons allen is vanaf het begin een rode draad in het proces van zelfreflectie geweest. Actieve betrokkenheid van ons allen is ook nodig om iedereen te bereiken die zich niet meer vertegenwoordigd voelt door welke maatschappelijke of politieke organisatie dan ook. Alleen zo kan worden voorkomen dat de controletaak, naast wetgeving een kerntaak van de Kamer, uitgehold wordt door een gebrek aan draagvlak, aan legitimiteit.

In deze laatste vergadering van dit seizoen nemen wij tijdelijk afscheid van twee tijdelijke Kamerleden, de collega's Uitslag en Aasted Madsen-van Stiphout. Heel veel dank voor uw bereidheid om voor een korte periode een zwangere collega te vervangen. Een primeur. In september keert u terug in deze Kamer en zult u opnieuw beëdigd worden. Vanaf deze plaats wil ik, namens ons allen, collega Peters veel sterkte en energie, maar ook heel veel plezier toewensen in de komende periode. Zij is het derde Kamerlid dat tijdelijk vervangen zal worden.

Collega's, dit huis, hét Huis van de Democratie, gaat in het zomerreces niet op slot. De medewerkers van de Kamer en van de fracties zullen u, waar nodig, met raad en daad terzijde staan. En mocht het nodig zijn, dan komt de Kamer of een Kamercommissie terug van reces. Ik hoop dat dit niet nodig is, maar de mogelijkheid uitsluiten kan ik niet. De democratie gaat immers niet op reces. En reces is ook niet alleen vakantie.

Tot slot wil ik alle medewerkers van de fracties en de Kamerorganisatie hartelijk danken voor hun grote inzet.

(geroffel op de bankjes)

De voorzitter:

Zij worden echt heel erg bedankt, deze keer voor het geduld dat zij hebben opgebracht.

Ook de vertegenwoordigers van de pers wil ik graag danken voor het geduld dat zij hebben opgebracht.

(gelach)

De voorzitter:

Ja, die zin stond er al in. Helaas is op dit moment de belangstelling niet meer overweldigend. Ik wil hen toch bedanken voor de interesse die zij hebben getoond in ons parlementaire werk.

Ik wens u naast veel plezier de komende weken, ook tijd voor reflectie, bij lezen en bezoeken en gesprekken in het land. De volgende vergadering van de Kamer staat gepland voor 2 september aanstaande. Ik hoop u dan weer allemaal terug te zien in goede gezondheid, uitgerust en vol nieuwe plannen en ideeën.

Ik sluit de vergadering.

Sluiting 0.45 uur

Naar boven