Aan de orde is de stemming over moties, ingediend bij het debat over bouwfraude, te weten:

- de motie-Halsema c.s. over een regeling voor klokkenluiders (28244, nr. 78);

- de motie-Atsma c.s. over duidelijke wet- en regelgeving en de inventarisatie van de rechtspositie van klokkenluiders (28244, nr. 79).

(Zie vergadering van heden.)

In stemming komt de motie-Halsema c.s. (28244, nr. 78).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, de ChristenUnie en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Atsma c.s. (28244, nr. 79).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

Geachte medeleden. Met deze laatste stemming op onze stemmingslijst van vanavond, een stemmingslijst met 64 onderdelen, na behandeling van een agenda met 32 punten, sluit ik de laatste vergadering voor het zomerreces. Voor mij persoonlijk is dit de 22ste keer. Voor een aantal van ons is het de eerste keer.

Ik hoop dat eenieder net als ik een goed en bijzonder jaar heeft gehad. Er is veel gebeurd. Wij hebben bijvoorbeeld uitgebreid gesproken over onze werkwijze. Deze werkwijze is veranderd, maar naar het oordeel van velen, inclusief mijzelf, nog niet voldoende. Maar wij werken aan onze werkwijze. Wij hebben een nieuw gebouw geopend: Plein 23, het Logement. Wij hebben voor het eerst op locatie vergaderd, in Veendam. Wij hebben veel spoeddebatten gevoerd, maar wij hebben ook op verantwoorde wijze voldoende wetgeving behandeld.

Morgen en overmorgen, vrijdag en zaterdag, is er de eerste parlementaire activiteit in het kader van het Nederlands EU-voorzitterschap: de voorzittersconferentie. Samen met de voorzitter van de Eerste Kamer ontvang ik vanaf morgenochtend negen uur alle parlementsvoorzitters van de huidige en van de vier kandidaat-lidstaten van de Europese Unie en de voorzitter van het Europees Parlement. Europa is belangrijk voor en in onze samenleving; de contacten tussen de verschillende parlementen in Europa dus ook. Dit parlementaire jaar zijn er tien nieuwe EU-lidstaten bijgekomen. Wij weten het allemaal. Er zijn verkiezingen voor het Europees Parlement geweest en er is door regeringen overeenstemming bereikt over de Europese Grondwet. De Europese dimensie in ons werk is belangrijk en wordt steeds belangrijker.

Vaak maak ik reclame voor de website van de Tweede Kamer. Dat doe ik natuurlijk vandaag ook. In het kader van Europa wil ik vandaag een beetje reclame maken voor de nieuwe internationale site van de Kamer: www.houseofrepresentatives.nl. De site is er speciaal voor onze buitenlandse collega's en anderen die in een andere taal willen volgen wat het werk van de Tweede Kamer inhoudt.

En nu, zo dadelijk, beginnen wij aan het zomerreces, een reces waarin wij ons allemaal kunnen en zullen gaan voorbereiden op een nieuw parlementair jaar. Prinsjesdag, algemene beschouwingen, financiële beschouwingen: zij zijn er sneller dan wij nu denken. Zij bestrijken een belangrijke tijd voor de Kamer. Ik adviseer u: gebruik het reces om energie op te doen. Gebruik het alstublieft ook om wat uit te rusten en om wat vakantie te nemen. Ik heb in die tweeëntwintig jaar te veel Kamerleden gezien die helemaal geen vakantie namen. Dat is ook weer niet goed. Gebruik het om contacten te onderhouden met de kiezers en vooral om politieke inspiratie op te doen. Kortom, gebruik een reces waar een reces voor is: gewoon vakantie en daarnaast een aantal weken ons aller werk doen. Het is niet nodig om het te zeggen, maar soms krijg je het gevoel dat overbodige opmerkingen toch weer wel nodig zijn.

Natuurlijk had ik u graag een spannende finalewedstrijd voor zondag toegewenst, waarin Nederland een belangrijke rol zou spelen. Het heeft niet zo mogen zijn. Nu rest mij niet meer dan te zeggen dat ik u hier heel graag terugzie aan het eind van ons reces, maar niet voordat ik al onze medewerkers en de medewerkers van de fracties heb bedankt voor al hun inzet tijdens het afgelopen parlementaire jaar.

(Applaus)

Sluiting 0.08 uur

Naar boven