Aan de orde is de behandeling van:

de Raming der voor de Tweede Kamer in 2005 benodigde uitgaven, alsmede aanwijzing en raming van de ontvangsten (29527).

(Zie wetgevingsoverleg d.d. 28 juni 2004.)

De algemene beraadslaging wordt geopend.

De heer De Nerée tot Babberich (CDA):

Voorzitter. Mevrouw Rambocus die de raming in het wetgevingsoverleg van afgelopen maandag namens onze fractie heeft besproken, heeft mij gevraagd nog een nadere vraag te stellen over de raad van economische adviseurs, een raad die in ieder geval de CDA-fractie na aan het hart ligt. Verleden jaar 9 oktober heeft de Kamer met tweederde meerderheid mijn motie aangenomen, waarin om de instelling van deze raad is gevraagd. Op 16 juni jongstleden heeft het Presidium de leden van deze Kamer een reactie geschreven, waaruit bleek dat bij de nadere vormgeving ook een taak was toebedacht aan de vaste commissie voor Financiën. In de brief van deze commissie aan het Presidium is aangegeven hoe zij de voortgang ziet van de werkzaamheden die moeten leiden tot instelling van deze raad van economische adviseurs. Zij verwacht in het vroege najaar van dit jaar het Presidium dan wel de Kamer een uitgewerkt voorstel te kunnen aanbieden. Ik heb begrepen dat het Presidium deze brief voor kennisgeving heeft aangenomen.

Inderdaad probeert de vaste commissie voor Financiën in het vroege najaar het Presidium een voorstel aan te bieden dat uiteraard in goed overleg met het Presidium zal worden opgesteld. Als het desbetreffende voorstel aan de Kamer zal worden aangeboden, gaat mijn fractie ervan uit dat het Presidium in de raming van de Kamer de voor die raad van economische adviseurs benodigde financiële middelen zal opnemen. Ik zou hierop graag een reactie van de voorzitter van de Kamer vernemen.

De heer Weisglas (VVD):

Mevrouw de voorzitter. De vaste commissie voor Financiën heeft inderdaad een brief geschreven in reactie op een brief van het Presidium, waarin zij zegt dat zij bij de behandeling van de Voorjaarsnota wil bezien hoe een raad van economische adviseurs voor een eerste keer aan het werk kan gaan waarna het geheel zal worden geëvalueerd. Dat vergt natuurlijk financiële middelen. Als de vaste commissie met het desbetreffende voorstel komt, zal dat in het Presidium worden behandeld conform het uitgangspunt van het Presidium, maar natuurlijk kan ik op dit moment nog geen bedragen noemen.

De heer De Nerée tot Babberich (CDA):

Voorzitter. Ik beluister hieruit een positieve insteek van het Presidium als het gaat om het voorstel waarmee de vaste commissie voor Financiën zal komen. Natuurlijk kan ik ook geen uitspraak doen over de hoogte van het bedrag dat voor die raad nodig zal zijn.

Wij hadden behoefte aan deze nadere toelichting van de voorzitter van het Presidium, want mevrouw Rambocus had op het punt van die raad van economische adviseurs een amendement ingediend. Nu wij deze toezegging van de voorzitter van het Presidium hebben gehoord en ook omdat ook wij liever geen overbodige amendementen indienen, kan ik namens mevrouw Rambocus het desbetreffende amendement intrekken.

De voorzitter:

Het amendement-Rambocus (stuk nr. 20) is ingetrokken.

De heer Weisglas (VVD):

Ik wil nog graag een verzoek doen. Dit verzoek betreft natuurlijk niet het amendement, want dat maakt niet lager deel uit van de agenda, maar de gewijzigde motie-Rambocus. Deze motie vervangt de motie op stuknummer 14 (29527). In deze gewijzigde motie wordt gesproken over de verhouding tussen de financiële middelen voor fractieondersteuning en de middelen voor ambtelijke ondersteuning. Ik verzoek de Kamer niet vanavond, maar na het zomerreces over deze motie te stemmen. Ik heb namelijk de behoefte om deze motie te bespreken in het Presidium alvorens ik mijn oordeel geef over deze motie.

De voorzitter:

Ik stel voor, op een later tijdstip over de gewijzigde motie-Rambocus te stemmen.

Daartoe wordt besloten.

Voorzitter: Weisglas

De vergadering wordt vijf minuten geschorst.

De voorzitter:

De minister van Verkeer en Waterstaat is helaas vijf minuten te laat gearriveerd. Als alle ministers dat gaan doen bij alle 27 punten die nog op de agenda staan, dan zitten wij hier morgennacht nog. Ik vind het vervelend dat de eerste minister die binnenkomt, al direct te laat is. Ik zeg het hard, maar zo is het.

Naar boven