149 Stemming motie Cure (ronde 3)

Aan de orde is de stemming over een aangehouden motie, ingediend bij het debat over cure,

te weten:

  • -de motie-Van Gerven over compensatie door de zorgverzekeraars van de door ziekenhuizen gemiste omzet (31765, nr. 498).

(Zie notaoverleg van 2 juli 2020.)

De leden van de derde groep, Van Ojik tot en met Ziengs, brengen hun stem uit.

In de rondes 1, 2 en 3 hebben de leden als volgt gestemd.

In stemming komt de motie-Van Gerven (31765, nr. 498).

Vóór stemmen de leden: Van Aalst, Agema, Alkaya, Arib, Asscher, Azarkan, Baudet, Beckerman, Beertema, Van den Berge, Bisschop, Martin Bosma, Van Brenk, Buitenweg, Tony van Dijck, Emiel van Dijk, Gijs van Dijk, Jasper van Dijk, Ellemeet, Van Esch, Futselaar, Van Gerven, De Graaf, Graus, Van Haga, Hiddema, Hijink, Van den Hul, Jansen, De Jong, Karabulut, Van Kent, Kerstens, Klaver, Van Kooten-Arissen, Kops, Kröger, Krol, Kuiken, Kuzu, Kwint, Laçin, Van der Lee, Leijten, Madlener, Maeijer, Marijnissen, Markuszower, Moorlag, Edgar Mulder, Van den Nieuwenhuijzen, Nijboer, Van Nispen, Van Ojik, Van Otterloo, Ouwehand, Öztürk, Özütok, Ploumen, Van Raak, Van Raan, Renkema, De Roon, Sazias, Smeulders, Snels, Van der Staaij, Stoffer, Wassenberg, Van Weerdenburg, Westerveld en Wilders.

Tegen stemmen de leden: Aartsen, Amhaouch, Becker, Belhaj, Van den Berg, Bergkamp, Van Beukering-Huijbregts, Bolkestein, Bosman, Bouali, Bruins, Van Dam, Diertens, Dijkhoff, Remco Dijkstra, Dik-Faber, Van Eijs, El Yassini, Geluk-Poortvliet, Van Gent, Geurts, Van der Graaf, De Groot, Groothuizen, Harbers, Rudmer Heerema, Pieter Heerma, Van Helvert, Hermans, Jetten, Koerhuis, Koopmans, Kuik, Laan-Geselschap, Van der Linde, Lodders, Von Martels, Van Meenen, Middendorp, Van der Molen, Agnes Mulder, Anne Mulder, Nijkerken-de Haan, Omtzigt, Palland, Paternotte, Peters, Postma, Raemakers, Regterschot, Rog, Schonis, Segers, Sienot, Sjoerdsma, Slootweg, Smals, Sneller, Tellegen, Terpstra, Tielen, Van Toorenburg, Veldman, Verhoeven, Voordewind, Aukje de Vries, Weverling, Van Weyenberg, Wiersma, Wörsdörfer, Yeşilgöz-Zegerius en Ziengs.

De voorzitter:

Ik constateer dat 72 leden voor de motie hebben gestemd en 72 leden daartegen, zodat de stemmen staken.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

De voorzitter:

Terwijl de stemmen worden geteld, dacht ik dat het toch goed is om jullie kort toe te spreken. Althans, traditiegetrouw heb ik natuurlijk een speech voorbereid. Die bestaat uit een algemene inleiding, vijf blokjes, plus een blokje varia.

(Hilariteit)

De voorzitter:

Precies. Maar gelet op het tijdstip zal ik jullie dat niet aandoen.

Wij hebben vanmiddag al over 190 moties gestemd van de afgelopen week en vanavond ook nog eens over 188 moties. En zojuist hadden wij dertien hoofdelijke stemmingen; we krijgen zo de uitslag. Groep 1 en 2 zijn al naar huis, dus jullie zijn een beetje de klos, in het bijzonder de heer Van Ojik, want die zat in groep 2. Maar door de komst van Martijn Bolkestein bent u gepromoveerd naar groep 3. De speech zal ik bewaren voor het kerstreces in de hoop dat we dan weer als één groep aanwezig kunnen zijn in deze plenaire zaal.

Het enige wat ik wel wil zeggen, is dat we een ongekende tijd achter de rug hebben. Het coronavirus heeft een enorme impact gehad op de hele samenleving. Ook het werk van ons als Tweede Kamer is erdoor geraakt, maar ik ben er trots op dat we in staat zijn geweest om ondanks de coronacrisis door te gaan. In het begin van de lockdown moesten we het aantal vergaderingen noodgedwongen afschalen, maar er is gaandeweg meer ruimte gekomen om, naast debatteren over corona, ook te debatteren over onderwerpen die wíj als Tweede Kamer belangrijk vinden. Want als je het aan het kabinet vraagt, krijg je een lijst met spoedeisende wetsvoorstellen, en dan weten ze opeens de Kamer wel tijdig en zeer volledig te informeren.

Dat we ons werk konden blijven doen, hebben we vooral te danken aan de medewerkers van de Kamer en van de fracties.

(Geroffel op de bankjes)

De voorzitter:

Jazeker.

Iedereen heeft hard gewerkt vanuit huis of in de Kamer. In het bijzonder wil ik de medewerkers van de Griffie Plenair, de Facilitaire Dienst, de Technische Dienst en de Dienst Verslag en Redactie ontzettend bedanken. Zij hebben overuren gedraaid.

(Geroffel op de bankjes)

De voorzitter:

En niet te vergeten natuurlijk: de bodes. Een aantal van hen is nog aanwezig. Die zitten hier achter. Ik ben hen en hun collega's zeer dankbaar voor alle keren dat zij de plenaire zaal hebben schoongemaakt. Ik zeg nogmaals: sorry dat ik zo veel interrupties heb toegelaten, want daarna moesten ze natuurlijk weer hard schoonmaken. Ik wil ook het Presidium bedanken.

(Geroffel op de bankjes)

De voorzitter:

Ik zie een aantal collega's. Madeleine van Toorenburg zie ik. Ik zie Ockje Tellegen, Ronald van Raak. Martin Bosma was bij groep 1, en Vera Bergkamp ook. Ik noem ook Tom van der Lee. Wij zijn in deze crisistijd eensgezind opgetrokken en hebben alles samen uitgevonden. Juist omdat er geen draaiboeken lagen, hebben we vaak ingrijpende besluiten moeten nemen. Dat was soms best wel pittig.

Ik bedank ook de parlementaire pers. Voor hen was het ook even wennen om achter de lintjes op 1,5 meter afstand te blijven. Maar juist in tijden van crisis is het belangrijk dat de pers de macht kritisch controleert. Dat is de afgelopen periode ook gebeurd.

We gaan elkaar nog eens zien op 14 juli, want wij hebben dan een debat over het pensioenakkoord en een debat over de Europese top. Maar ik hoop dat jullie de tijd vinden om uit te rusten en een beetje afstand te nemen van het Binnenhof. Ik wens jullie straks, na de uitslag van de stemmingen natuurlijk, een heel fijn reces en een mooie zomer. Geniet van de vrije tijd met je familie en je geliefden.

Nu ga ik naar de uitslag van de stemmingen. Ik ben bang dat wij weer stakende stemmen hebben. Ik ga een poging doen om de uitslag voor te lezen.

Bij agendapunt 1, de motie op stuk nr. 291 (34104), hebben 72 leden voor de motie gestemd en daartegen 72. De stemmen staken dus. Daar moeten we een andere keer weer over stemmen.

Bij agendapunt 2, de gewijzigde motie op stuk nr. 67 (34919), hebben 67 voor de motie gestemd en 77 tegen. De motie is verworpen.

Bij agendapunt 3, de motie op stuk nr. 435 (25295), hebben 72 voor de motie gestemd en 72 tegen. De stemmen staken dus.

Dat geldt ook voor de motie op stuk nr. 439 (25295): 72 voor en 72 tegen.

Dan de motie op stuk nr. 446 (25295): daar hebben 46 leden voor gestemd en 98 leden tegen. De motie is dus verworpen.

Bij agendapunt 4, de motie op stuk nr. 15 (35473), hebben 72 voor de motie gestemd en 72 tegen. De stemmen staken.

Dat geldt ook voor de motie op stuk nr. 16 (35473): 72 voor en 72 tegen.

Het geldt ook voor de gewijzigde motie op stuk nr. 23 (35473): 72 voor en 72 tegen.

Dan gaan we naar agendapunt 5, de motie op stuk nr. 5 (35470). Dat is de motie van de heer Tony van Dijck. 92 hebben voor gestemd en 52 tegen. De motie is aangenomen.

Bij de gewijzigde motie op stuk nr. 212 (30950) van de heer Jetten hebben 69 leden voor gestemd en 75 tegen. De motie is verworpen.

Bij de nader gewijzigde motie op stuk nr. 868 (31288) hebben 72 leden voor gestemd en 72 leden tegen.

Dan de nader gewijzigde motie op stuk nr. 2636 (19637): 49 leden hebben voor gestemd en 95 tegen. De motie is verworpen.

Tot slot de motie van de heer Van Gerven op stuk nr. 498 (31765). Voor de motie hebben 72 leden gestemd en daartegen 72. Dus ook daar staakten de stemmen.

Ik wens jullie een ... Ja, de heer Wilders?

De heer Wilders (PVV):

Mevrouw de voorzitter. Nu de motie van mijn collega Van Dijck over geen kapitaalinjectie voor Air France-KLM zolang er bonussen aan de top zijn is aangenomen, zou ik daar graag een brief over hebben van de regering.

De voorzitter:

Ik stel voor het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Ik wens jullie een heel fijn reces. Tot over twee weken! Dank jullie wel.

Ach! Ik wil de minister ontzettend bedanken. Sorry! Ja, het was echt heel bijzonder dat u de hele avond hier heeft gezeten. Heel veel dank!

Naar boven