Aan de orde zijn de stemmingen over vier moties, ingediend tijdens het debat over de HSL-Zuid, te weten:

- de motie-Van der Steenhoven over een helder kader voor openbare aanbesteding (22026, nr. 107).

- de motie-Van der Steenhoven over het voorkomen van onomkeerbare situaties (22026, nr. 108);

- de motie-Van Walsem over de verstoorde verhouding tussen de NS en het departement (22026, nr. 109);

- de motie-Stellingwerf/Van den Berg over het hogesnelheidsnet als onlosmakelijk deel van het Nederlandse hoofdrailnet (22026, nr. 110).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik deel mede, dat de motie-Van der Steenhoven (22026, nr. 107) is ingetrokken.

Op verzoek van de heer Stellingwerf stel ik voor, zijn motie (22026, nr. 110) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Leers (CDA):

Voorzitter! Afgelopen week heeft de Kamer met de minister van Verkeer en Waterstaat een aantal keren overlegd over de aanbesteding van de HSL-Zuid. Het kan daarbij niemand ontgaan zijn dat het CDA uiterst kritisch was en is over de gang van zaken tot nu toe. Het CDA constateert dat er tijdens het laatste overleg met de minister van Verkeer en Waterstaat een aantal heldere afspraken is gemaakt, en wel dat er een eind moet komen aan de machtsstrijd tussen het departement en de NS, dat er bij de start van de aanbesteding die de minister nu begint, geen onomkeerbare stappen worden gezet, dat er geen financiële, juridische of organisatorische claims mogen voortvloeien uit de voorbereidingen en dat niet uit te sluiten valt dat een openbare aanbesteding uiteindelijk niet nodig zal zijn.

Medio maart zullen wij over de manier waarop de HSL-Zuid zal worden aanbesteed verder spreken. Op dat moment zal de minister aan de Kamer ook een aantal voorstellen voorleggen inzake de invulling van onze wens om het Rijk een sterke positie te geven ten opzichte van de NS. Gelet op deze concrete toezeggingen door de minister over de aanbestedingsprocedure zullen wij alleen voor de motie van de heer Van Walsem stemmen.

In stemming komt de motie-Van der Steenhoven (22026, nr. 108).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Walsem (22026, nr. 109).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven