Aan de orde is de behandeling van:

de brief van het Presidium over een adviesaanvraag aan de SER over het zogenoemde AOW-gat (26800 XV, nr. 61);

de brief van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties houdende het voorstel de Algemene Rekenkamer een onderzoek uit te doen voeren naar de besteding van budgetten ten behoeve van inburgering (26952);

het voorstel van de werkgroep financiële verantwoordingen met betrekking tot het jaar 2000 (26953).

De voorzitter:

Ik stel voor, conform de voorstellen te besluiten.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Geachte medeleden en andere aanwezigen.

Het laatste begrotingshoofdstuk is aanvaard en de eerste sneeuw is al gevallen. Algemene overleggen kunnen niet meer worden gehouden en debatten over verslagen van algemene overleggen kunnen dus ook niet meer aangevraagd worden. Tot zover is alles normaal, ik zou haast zeggen zoals de Tweede Kamer dat altijd al deed en in de toekomst ook gewoon zal blijven doen.

Het afgelopen jaar heeft ons ook enkele nieuwe ervaringen gebracht. De Eerste Kamer heeft een tweetal initiatiefontwerpen aanvaard en een derde is vandaag gelanceerd. Die initiatiefwetsvoorstellen werden hier verdedigd door leden uit regeringsfracties samen met leden van niet-regeringsfracties. Dat kan dus ook bij andere activiteiten dan bij onderzoek.

Twee weken geleden trad de buitenwereld ons gebouw binnen op een manier die wij niet gewend zijn en waar wij ook niet aan willen wennen. Wij zijn onze interne dienst en onze veiligheidsdienst dankbaar voor de maatregelen die genomen zijn. Het is trouwens niet alleen in bijzondere omstandigheden maar ook in de dagelijks routine, die hier nooit routine is, dat de diverse diensten ons voortreffelijk ondersteunen. Graag bedank ik alle medewerkers van de Kamer en van de fracties voor hun enthousiasme en inzet.

U gaat niet met vakantie maar met reces. Ik hoop dat u zich daardoor niet geremd zult voelen om af en toe niet aan het Binnenhof te denken.

Ik wens Maxime Verhagen en Peter van Heemst van hieruit genezing toe, met uw aller instemming neem ik aan. Wij hebben hun stem gemist en niet alleen bij de stemmingen.

Ik zal het verder niet hebben over de hoeveelheid aangehouden moties en ook niet over de grote aantallen verslagen van algemene overleggen op de plenaire agenda. Ik krijg soms het gevoel dat men denkt dat een onderwerp pas meetelt als er minstens een motie over ingediend is. En, zeg ik tegen sommigen, misschien is dat ook wel zo.

Ik wens u allen ontspanning en bezinning en ik hoop u in januari 2000 weer te zien.

(Applaus)

Sluiting 0.57 uur

Naar boven