Aan de orde zijn stemmingen in verband met het voorstel van wet van de leden Duivesteijn, Biesheuvel, Hofstra en Van 't Riet houdende nieuwe regels over het toekennen van bijdragen aan lagere-inkomensgroepen ten behoeve van het verkrijgen en kunnen blijven bewonen van een eigen woning (Wet bevordering eigenwoningbezit) (25309), en over:

- de motie-Rietkerk over handhaving van de kindertabel in de IHS en de Wet BEW (25309, nr. 49);

- de motie-Poppe over een redelijk aanbod van huurwoningen (25309, nr. 50);

- de motie-Luchtenveld c.s. over afspraken inzake de in de komende jaren te koop aan te bieden aantallen huurwoningen (25309, nr. 51);

- de motie-Van Gent over maatregelen ter voorkoming van gedwongen verhuizing (25309, nr. 52);

- de motie-Van Gent over de groep mensen die voor de inwerkingtreding van de Wet BEW een woning in eigendom hebben verkregen (25309, nr. 53);

- de motie-Van Gent over heroverweging van stimulering van eigenwoningbezit waarbij een hoger inkomen leidt tot een hogere subsidie (25309, nr. 54).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

De heer Van Zijl trekt zijn amendement op stuk nr. 32 in, en samen met de heer Rietkerk hun amendementen op de stukken nrs. 45 en 46.

Artikel 1, eerste lid, onderdelen a t/m n worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rietkerk (stuk nr. 40, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 40 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel o wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen p en q worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Middelkoop (stuk nr. 26, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 26 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel r wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen s t/m u worden zonder stemming aangenomen.

Het eerste lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 2 t/m 9a worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 33) tot invoeging van een nieuw artikel 9b.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De artikelen 10 t/m 15 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 42).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Poppe (stuk nr. 47).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV, de RPF en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 16 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 17 en 18 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Gent (stuk nr. 64).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 19, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Poppe (stuk nr. 61, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit nader gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 61 voorkomende nader gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Giskes c.s. (stuk nr. 63, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 63 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Het derde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Giskes c.s. (stuk nr. 63, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 19 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Luchtenveld c.s. (stuk nr. 55).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel 20, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Luchtenveld c.s. (stuk nr. 55), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 21a t/m 27, de aanhef van artikel 28 en de onderdelen a en b van het eerste lid worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Middelkoop (stuk nr. 62, IA) tot toevoeging van twee nieuwe onderdelen.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 62 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van Middelkoop (stuk nr. 28, IA).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 28 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Het eerste lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede t/m het zesde lid worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 28 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 30 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 31, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Giskes c.s. (stuk nr. 63, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 34 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Zijl (stuk nr. 30, IA).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 30 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 35, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de amendementen-Van Zijl (stuk nr. 30, IA en IB), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 36 t/m 39c worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 40, zoals het is gewijzigd door het amendement-Van Zijl (stuk nr. 30, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 41 t/m 51 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 35, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD en het CDA tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 35 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Het opschrift van hoofdstuk 10, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Gent (stuk nr. 35, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 52 t/m 54a worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rietkerk c.s. (stuk nr. 41, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 41 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 54b, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rietkerk (stuk nr. 41, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gent (stuk nr. 35, II) een nieuw artikel 54c is ingevoegd.

De artikelen 55 en 57 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 58, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rietkerk (stuk nr. 41, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 59 en 60 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 61, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Zijl (stuk nr. 30, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 62 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Van Middelkoop (GPV):

Mevrouw de voorzitter! Namens de kleine christelijke fracties wil ik een stemverklaring afleggen over het wetsvoorstel. Al onze waardering voor de omvangrijke wetgevende arbeid van de heer Duivesteijn c.s. neemt niet weg dat wij dit initiatief vanaf het begin met scepsis hebben bezien. Het motief, te weten het naast de Huursubsidiewet bieden van een gelijke subsidiemogelijkheid aan kopers van een woning, werd en wordt door ons onderschreven. De scepsis had betrekking op de kwetsbaarheid van de gesubsidieerde eigenwoningbezitter met een laag inkomen ingeval van een inkomenstegenslag. Wij hadden een amendement ingediend om in elk geval gelden te doen reserveren voor het onderhoud. Dat amendement is zo-even verworpen en dat telt bij ons zwaar.

Zeker zo zwaar telt dat deze wet anders dan de Huursubsidiewet geen kindertoeslag bevat. Zo is er meer te noemen. Alles afwegende hebben wij niet de vrijmoedigheid aan de regeling die er nu ligt, onze stem te geven. Wij zullen derhalve tegen het wetsvoorstel stemmen.

De heer Poppe (SP):

Voorzitter! Nu twee van onze belangrijke amendementen niet zijn aangenomen, maar zijn verworpen, is bij de SP-fractie het muntje de verkeerde kant op gevallen. Ondanks de goede bedoelingen zullen wij tegen het wetsvoorstel stemmen.

Ik heb hier twee argumenten voor. De risicomijdende constructie van het maatschappelijk gebonden eigendom wordt nu zo beperkt dat kopers met lagere inkomens willens en wetens worden opgezadeld met naar onze mening te grote extra risico's. De wet zet bovendien de deur te ver open voor een grootscheepse uitverkoop van woningen in de sociale huursector, zonder dat er garanties zijn ingebouwd dat deze woningen bij doorverkoop blijvend beschikbaar blijven voor de sociale koopsector, waardoor de werking van het wetsvoorstel beperkt blijft tot de eerste generatie kopers.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de RPF, het GPV en de SGP tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

(Applaus)

De voorzitter:

Ik neem aan, dat de initiatiefnemers bereid zijn om de verdediging in de Eerste Kamer op zich te nemen.

De heer Duivesteijn (PvdA):

Voorzitter! Namens de initiatiefnemers dank ik voor de waardering. Ik kan graag uw vraag bevestigend beantwoorden. Tegelijk maak ik gebruik van de gelegenheid om onze bijzondere dank uit te spreken aan een aantal medewerkers zonder wier steun wij deze wet nooit zo ver hadden kunnen brengen.

(Applaus)

De voorzitter:

Ik deel mede, dat de motie-Rietkerk (25309, nr. 49) is ingetrokken.

Op verzoek van de heer Poppe stel ik voor, zijn motie (25309, nr. 50) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Luchtenveld c.s. (25309, nr. 51).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Gent (25309, nr. 52).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Gent (25309, nr. 53).

De voorzitter:

Ik constateer, Voorzitterdat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Gent (25309, nr. 54).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven