Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2005 (29800 XV).

(Zie vergadering van 9 december 2004.)

De voorzitter:

Het amendement-Van Gent (stuk nr. 25) is ingetrokken.

De artikelen 1 t/m 4 worden zonder stemming aangenomen.

De artikelen 21 en 22 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Smilde c.s. (stuk nr. 48, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 48 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 23 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 24 t/m 29 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Noorman-den Uyl (stuk nr. 27, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 27 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Noorman-den Uyl (stuk nr. 49).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak en de ChristenUnie voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies (stuk nr. 33, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 33 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Bakker (stuk nr. 51, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 51 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 30 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 31 t/m 33 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Noorman-den Uyl (stuk nr. 50).

De voorzitter:

Mevrouw Noorman-den Uyl wenst hoofdelijke stemming over het amendement op stuk nr. 50.

Vóór stemmen de leden: Dubbelboer, Duivesteijn, Duyvendak, Fierens, Van Gent, Gerkens, Halsema, Hamer, Heemskerk, Van Heemst, Van Heteren, Huizinga-Heringa, VoorzitterKalsbeek, Kant, Karimi, Koenders, Kruijsen, Lazrak, Marijnissen, Noorman-den Uyl, Roefs, Rouvoet, Samsom, Slob, Smeets, Smits, Straub, Stuurman, Tichelaar, Timmer, Timmermans, Tjon-A-Ten, Tonkens, Van Velzen, Vendrik, Verbeet, Verdaas, Vergeer, Vos, Klaas de Vries, Waalkens, De Wit, Wolfsen, Adelmund, Albayrak, Arib, Azough, Blom, Boelhouwer, Van Bommel, Bos, Bussemaker, Crone, Van Dam, Depla, Van Dijken, Dijksma, Dijsselbloem en Douma.

Tegen stemmen de leden: Eerdmans, Van Egerschot, Eski, Ferrier, Van Fessem, Geluk, Griffith, De Haan, Van Haersma Buma, Van der Ham, Haverkamp, Herben, Hermans, Hessels, Van Hijum, Hofstra, Ten Hoopen, Jager, Joldersma, Jonker, Koomen, Koopmans, Kortenhorst, Koser-Kaya, Kraneveldt, De Krom, Van der Laan, Lambrechts, Van Lith, Luchtenveld, Mastwijk, Van Miltenburg, Mosterd, De Nerée tot Babberich, Van Oerle-van der Horst, Omtzigt, Oplaat, Örgü, Ormel, De Pater-van der Meer, Rambocus, Rijpstra, Schippers, Schreijer-Pierik, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spies, Van der Staaij, Sterk, Szabó, Varela, Veenendaal, Verburg, Vietsch, Visser, Van der Vlies, Bibi de Vries, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Weekers, Weisglas, Wilders, Van Winsen, Van Aartsen, Aasted Madsen-van Stiphout, Algra, Aptroot, Van As, Atsma, Van Baalen, Bakker, Balemans, Van Beek, Blok, Van Bochove, Van den Brink, Brinkel, Bruls, Buijs, Van de Camp, Cornielje, Çörüz, Dezentjé Hamming, Van Dijk en Dittrich.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met 85 tegen 59 stemmen is verworpen.

Artikel 34 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 35 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 30) tot het invoegen van een artikel 36.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 97 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 98 en 99, de departementale begrotingsstaat, de begrotingsstaat inzake de agentschappen en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Als wij het hebben over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, hebben wij het in onze ogen over de begroting van de verbroken beloftes. Het uitgangspunt van de fractie van GroenLinks is: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Het uitgangspunt van kabinet en coalitie is totaal andersom. De voorstellen van minister De Geus en staatssecretaris Van Hoof vergroten de kloof tussen arm en rijk. De solidariteit tussen gezond en ziek, en tussen jong en oud wordt ondermijnd. Tijdens het finale koopkrachtdebat bleek vanmiddag dat sommige ouderen er een paar euro's bij krijgen, maar het totale plaatje blijft in onze ogen rampzalig: ontkoppeling, snaaien in de bijzondere bijstand, snoeien in de huursubsidie, een dikke rekening voor ziektekosten.

Voor chronisch zieken, gehandicapten en minima wordt het een kale kerst en een koud 2005. Hun koopkracht wordt nog beroerder dan in 2004 en in dit jaar was het al heel beroerd. Ik had eigenlijk een ander woord willen gebruiken, maar ik weet dat dat niet van de voorzitter mag. Dit beleid is voor de fractie van GroenLinks onaanvaardbaar. Wij hebben vele voorstellen gedaan om de koopkracht van deze groepen wezenlijk te verbeteren. Haalbaar en betaalbaar, het kan anders, maar men wil niet anders. Krokodillentranen hebben wij nu wel genoeg gezien. Ik noem het voorstel tot herstel van de koppeling tussen lonen en uitkeringen, het toekennen van 400 euro aan de mensen met de laagste inkomens...

De voorzitter:

Ik verzoek een aantal leden om uitingen van afkeuring achterwege te laten. Als ik mevrouw Van Gent het woord verleen, luistert u ernaar.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Ik begrijp dat het voor velen in deze zaal geen leuke boodschap is, maar het moet gezegd worden. Ik noem nog het toekennen van 400 euro aan de mensen met de laagste inkomens en het eerlijker verdelen van de toeslag voor AOW'ers. Deze begroting, die kwetsbare groepen in de kou laat staan, wil de GroenLinks-fractie niet voor haar rekening nemen. Wij realiseren ons dat dit een grote stap is, maar wij gaan deze grote stap wel zetten. Het is in onze ogen genoeg geweest met de keuzes die het kabinet en de coalitiepartijen maken ten koste van de zwakste groepen in onze samenleving. Daarom zullen wij tegen de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stemmen.

De heer De Wit (SP):

Voorzitter. Voor het eerst sinds jaren gaat in het jaar 2005 iedereen er in koopkracht op achteruit, in het bijzonder de gehandicapten en de chronisch zieken. Ofschoon er sprake is van een verwachte loonstijging in 2005, wordt de koppeling door dit kabinet niet hersteld. Voor de socialezekerheidswetten staat een aantal ingrijpende maatregelen op touw, zoals de ingrepen in de WAO en de WW. Bovendien heeft de regering aangekondigd het plan van de coalitie te zullen omarmen om mensen onder het minimumloon, op 90% daarvan te laten werken. De sociale norm voor een fatsoenlijk bestaan wordt daarmee aangetast. De SP-fractie is van mening dat door deze begroting de solidariteit in de samenleving opnieuw wordt ondergraven. Wij vinden dat deze begroting wat dit betreft het einde is. Wij zullen tegen de begroting stemmen. In het gunstigste geval, als de motie van mevrouw Verburg wordt aangenomen, zullen ouderen er 3 euro per maand op vooruitgaan. Dat zijn 40 aardappelen per maand. Nederland dreigt een land van aardappeleters te worden. Om die reden zullen wij niet aan deze begroting meewerken en zullen wij tegenstemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat Voorzitterde aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP tegen dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Naar boven