Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 30 november 2004 over ter beschikking gestelden.

De heer Eerdmans (LPF):

Mijnheer de voorzitter. Wij hebben op 30 november gedebatteerd over de TBS en het nieuwe TBS-drama. Een TBS'er met voorwaarden heeft in het najaar in Doetinchem een man vermoord, die zijn hond uitliet. Wij zouden nog een uitvoerige brief van de minister van Justitie ontvangen. Tot op heden hebben wij die niet gezien. Waar blijft deze brief? Ook de heer Wolfsen heeft erom verzocht. De minister zou een feitenrelaas geven. Ik heb de minister in het debat gewezen op het feit dat er in Almere-Buiten een TBS-kliniek middenin een woonwijk, de zogenaamde stripheldenbuurt, wordt geplaatst. De TBS-kliniek komt in de Donald Duckstraat, ondanks hevige protesten van burgers in die wijk en ondanks het feit dat een andere locatie op een industrieterrein beschikbaar was.

De minister van Justitie zei dat de maatschappij maar moet wennen aan TBS. Anders zouden wij het instrument net zo goed helemaal kunnen afschaffen. Ik vond het een redenering die slaat als een tang op een varken. Een TBS-kliniek in een woonwijk, dat is de kat op het spek binden, dat is de lont in het kruitvat, dat is de mensen onnodig angst aanjagen. In een TBS-kliniek zitten vaak tamelijk gevaarlijke criminelen. Er zijn 90 ontsnappingen per jaar. Wij zijn nog op zoek naar zeven gestoorde misdadigers. Zij kunnen naast ons staan bij de bakker. Er worden door ontsnapte TBS'ers zes ernstige delicten per jaar gepleegd.

Met een motie wil ik de minister doordringen van de ernst van de situatie. Ik wil hem ervan weerhouden om in de toekomst TBS-klinieken in woonwijken te bouwen.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat zich de afgelopen jaren verscheidene ernstige incidenten hebben voorgedaan met TBS'ers op (proef)verlof;

constaterende dat er op dit moment in Almere procedures tegen de overheid worden gevoerd door burgers die zich verzetten tegen de komst van een Flevo Future TBS-kliniek middenin hun woonwijk, terwijl een andere locatie voorhanden was;

overwegende dat het bouwen van TBS-klinieken in woonwijken risico's voor de veiligheid van burgers met zich meebrengt;

spreekt uit dat de regering geen TBS-klinieken meer in woonwijken bouwt,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door de leden Eerdmans en Wilders. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 15(29452).

Minister Donner:

Voorzitter. De brief over Doetinchem waar de heer Eerdmans naar vroeg moet mij gekruist hebben op weg hierheen. Ik heb de brief namelijk op het departement afgedaan. Zij zal de Kamer hopelijk nog voor het reces bereiken.

Voor Almere wordt gesproken van een TBS-kliniek middenin een woonwijk. Voorzover ik kan nagaan, gaat het om de bouw in een wijk in 2007 waar volgens het bestemmingsplan bedrijven en kantoren gepland zijn. Daaromheen moeten dan nog woningen worden gebouwd. Dat is een verschijnsel dat wij vaker zien. Eerst is er een TBS-kliniek en vervolgens wordt er een woonwijk omheen gebouwd.

Ik moet aanneming van de motie ontraden. Wij zitten op dit moment met een aantal TBS-klinieken – ik meen zelfs de meerderheid – in woonwijken. Uitbreidingen op die terreinen zouden met de motie ook niet meer mogelijk zijn. Delicten door onttrokken TBS'ers vinden vrijwel altijd ver van de wijk plaats waar de kliniek gevestigd is. Als iemand zich onttrekt en alsnog recidiveert, gebeurt dat doorgaans niet in de omgeving. Het doel van TBS is om tot reïntegratie te komen. Zolang er geen verlof is, is men in de kliniek. Daarna kan begeleid verlof verleend worden. Doorgaans gebeurt dat niet in de directe omgeving van de TBS-kliniek. Ik acht het derhalve niet heilzaam om op deze wijze in te spelen op vrees onder de bevolking. Ook om die reden ontraad ik aanneming van de motie. Ik weet dat de LPF in Almere zich sterk heeft gemaakt om een kliniek tegen te houden. Ik denk dat het onjuist is om dat via een motie in de Kamer te doen.

De heer Eerdmans (LPF):

Ik maak de mensen in Almere niet wakker, ze maken mij wakker. Er is een heel comité opgericht om een Tbs-kliniek te bouwen in de stripheldenbuurt. We bouwen geen vuurwerkfabrieken in woonwijken, en ook geen LPG-stations. Maar we zetten er wel een kliniek voor gestoorde misdadigers neer. Daar moeten mensen maar aan wennen. Waarom zo inconsequent?

Minister Donner:

U kunt feitelijk noch statistisch hard maken dat de omgeving van de Tbs-kliniek een risico loopt.

De beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Ik stel voor, over de ingediende motie vandaag aan het eind van de vergadering te stemmen.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven