Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen en enkele andere wetten met het oog op de instelling van plusregio's (Wijzigingswet Wgr-plus) (29532).

(Zie vergadering van 8 december 2004.)

Artikel I, aanhef, onderdeel A, onderdeel B, aanhef, en de artikelen 104 t/m 110 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Spies/Van Beek (stuk nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van D66 tegen dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Boelhouwer (stuk nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66 en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 111, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement Spies/Van Beek (stuk nr. 16), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Boelhouwer (stuk nr. 17) tot het doen vervallen van artikel 112.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 112 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 113 t/m 117 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Slob/Van der Staaij (stuk nr. 9) tot het invoegen van een nieuw artikel 118.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 118 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 119 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Slob/Van der Staaij (stuk nr. 10) tot het doen vervallen van artikel 120.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, de LPF en de Groep Wilders voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Door de aanvaarding van dit artikel is artikel 120 komen te vervallen.

De artikelen 121 t/m 124, onderdeel B, en artikel I worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Staaij/Slob (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van D66 tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel II, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Staaij/Slob (stuk nr. 11), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen III t/m VIII worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Slob/Van der Staaij (stuk nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer dat Voorzitterde aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel IX wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen X t/m XVI worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Beek/Spies (stuk nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de VVD, D66, de Groep Wilders, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel XVII, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van Beek/Spies (stuk nr. 21), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen XVIII, XIX en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Slob (ChristenUnie):

Voorzitter. Tijdens de behandeling ervan heeft minister Remkes zelf al aangegeven dat het wetsvoorstel tot Wijziging van de WGR-plus niet de schoonheidsprijs verdient. Dat zeggen wij hem na. Dit wetsvoorstel wordt niet gedragen door een weloverwogen visie op het openbaar bestuur, met name op de positie van de provincie, maar door de zeer pragmatische opstelling om de grootstedelijke problemen bestuurlijk aan te pakken. Ondanks het feit dat dit wetsvoorstel door een aantal aangenomen amendementen enigszins kleur heeft gekregen, wenst de fractie van de ChristenUnie er geen verantwoordelijkheid voor te nemen. Daarom zullen wij tegen dit wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de Groep Wilders, de VVD, het CDA en de LPF voor dit wetvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven