Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (XI) voor 2004 (29200 XI).

(Zie vergadering van 13 november 2003.)

De voorzitter:

Het amendement-Van Gent (29200-XI, nr.12) wordt ingetrokken.

De artikelen 1 t/m 4 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Samsom (stuk nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Gent c.s. (stuk nr. 15, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 15 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 01 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 02 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Samsom (stuk nr. 56).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 03 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 04 en 05 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hofstra/Mastwijk (stuk nr. 67).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel 06, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hofstra/Mastwijk (stuk nr. 67), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 07 t/m 12 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Samsom c.s. (stuk nr. 64).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel 13, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Samsom c.s. (stuk nr. 64), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 14 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 4).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 15 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 16 wordt zonder stemming aangenomen. De gewijzigde begrotingsstaten worden zonder stemming aangenomen. De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. We hebben de afgelopen weken uitgebreid gesproken over koopkrachtplaatjes. In alle vleugels van deze Kamer, ook de nu zo rumoerige, is bekend dat de GroenLinksfractie daar zeer ontevreden over is, met name over de koopkrachtplaatjes voor de mensen op of onder het minimum. De Armoedemonitor die deze week het licht zag, gaf aan dat dit vooral te maken had met de ziektekosten, het ontslag van mensen en de huursubsidie. Met name over de huursubsidie wil ik nu wat zeggen.

Helaas is het amendement-Van Gent c.s. op stuk nr. 15 verworpen. Dat hield in: de lonen op nul, dan ook de huren op nul. De korting op de huursubsidie was dan niet nodig geweest. Daarom zal de GroenLinksfractie tegen het onderdeel van de korting op de huursubsidie van de VROM-begroting stemmen.

Ook wil ik iets zeggen over de motie op stuk nr. 68 van de heer Van Bochove c.s. De GroenLinksfractie beoordeelt deze motie als een praatje voor de bühne. Er worden marktconforme huren ingefietst. De regering moet dan nader overleg voeren over huurmatiging. Ik heb de minister gevraagd wat de motie inhoudt. De minister heeft toen gezegd dat hij het zou vragen, maar als men nee zegt het ook goed zou zijn. Dat vindt mijn fractie twee keer niets; daarom zal zij tegen deze motie stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven