Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de begrotingsstaat van de hoge colleges van staat, kabinet der Koningin, kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen en van het kabinet van de Gouverneur van Aruba (II) voor het jaar 2003 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (29345),

- over:

- de motie-Kant/Vendrik over een bezuinigingsplan (29345, nr. 6).

(Zie vergadering van heden.)

De artikelen 1 t/m 3 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Weisglas c.s. (stuk nr. 4).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF en de leden Van der Ham, Rijpstra en Weisglas voor dit amendement hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen zodat het is aangenomen.

De begrotingsstaat, zoals gewijzigd door de aanneming van het amendement-Weisglas c.s. (stuk nr. 4), wordt zonder stemming aangenomen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Ik geef het woord aan de heer Eerdmans voor het afleggen van een stemverklaring.

De heer Eerdmans (LPF):

Voorzitter. De LPF-fractie betreurt het dat er een onverkwikkelijk verschil van mening is ontstaan tussen de voorzitter van de Tweede Kamer en de minister van BZK over de begrotingsstaat van de Tweede Kamer. Mijn fractie heeft zojuist voor het amendement-Weisglas gestemd, maar dat neemt niet weg dat zij vindt dat de uitgaven van de Tweede Kamer kunnen worden verminderd. De motie van mevrouw Kant en de heer Vendrik vraagt het Presidium om te komen met een bezuinigingsplan. Hierover is echter al een besluit genomen in het Presidium en dat maakt de motie in onze ogen overbodig. In plaats daarvan wil ik de Kamer meedelen dat de LPF-fractie zelfstandig op zoek zal gaan naar de overbodige uitgaven van de Tweede Kamer en dat wij daarover zullen rapporteren aan het Presidium. De LPF-fractie zal daarom tegen de motie-Kant/Vendrik stemmen.

In stemming komt de motie-Kant/Vendrik (29345, nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven