Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over oudkomers, te weten:

- de motie-Sterk c.s. over het beginnen met inburgering in het land van herkomst (27083, nr. 25);

- de gewijzigde motie-Lambrechts over de kwaliteit van de inburgeringscursussen (27083, nr. 26);

- de motie-Lambrechts over de Nederlandse Grondwet en de Nederlandse democratie (27083, nr. 27);

- de motie-Azough c.s. over een inhaalslag (27083, nr. 28).

(Zie vergadering van 3 december 2002.)

De voorzitter:

De motie-Lambrechts (27083, nr. 27) is in die zin gewijzigd dat de derde overweging en het dictum thans luiden:

"overwegende dat de regering heeft toegezegd te regelen dat ook de imams die voor 2002 in Nederland zijn komen wonen en werken worden verplicht alsnog een inburgeringscursus te volgen;

verzoekt de regering, te bewerkstelligen dat er een voor dit doel passende inburgeringscursus wordt opgezet waarbij met nadruk aandacht wordt besteed aan de betekenis van de Nederlandse Grondwet en het functioneren van de Nederlandse democratie".

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door het lid Lambrechts. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr 30 (27083).

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Adelmund (PvdA):

Ik leg een stemverklaring af over de motie-Sterk inzake de inburgering, waarmee reeds in het land van herkomst moet worden begonnen. De PvdA-fractie steunt alle initiatieven die aan inburgering bijdragen met inbegrip van onorthodoxe benaderingen. De constatering dat nieuwkomers veelal onvoldoende inburgeren delen wij geheel en al. Gelukkig loopt er een parlementair onderzoek naar. Dit betreft alleen de nieuwkomers, maar ik denk dat er meer instanties aan te wijzen zijn die maken dat de inburgering onvoldoende lukt. Wij delen de overweging dat achterstanden in een zo vroeg mogelijk stadium moeten worden voorkomen. Wij zien ernaar uit dat er per 1 april 2003 concrete voorstellen worden gedaan. Wij zijn het ermee eens dat zo vroeg mogelijk moet worden begonnen met inburgering en zijn zeer betrokken bij wat er concreet haalbaar en financierbaar is. Deze stemverklaring leg ik af namens de PvdA-fractie.

Mevrouw Azough (GroenLinks):

Voorzitter. De GroenLinksfractie ziet de waarde van het zo vroeg mogelijk beginnen aan je oriëntatie op de toekomst. Als je dan toch enige tijd moet wachten vanwege de door ons ongewenste MVV-regeling, kun je die tijd beter zo nuttig mogelijk gebruiken om de Nederlandse taal en de Nederlandse samenleving te leren kennen. De fractie van GroenLinks stemt voor deze motie, maar alleen op voorwaarde dat het beginnen met inburgering in het land van herkomst noch verplichting, noch voorwaarde tot toelating is. Wil je verder iets aan integratie doen, stem dan ook voor de motie Azough.

De voorzitter:

Het laatste zou ik, als het nog mogelijk was geweest, uit de Handelingen hebben laten schrappen.

Ik merk op dat de Groep Wijnschenk afwezig is.

In stemming komt de motie-Sterk c.s. (27083, nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Lambrechts (27083, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Lambrechts (27083, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie en de SGP tegen deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Azough (27083, nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, Leefbaar Nederland, de ChristenUnie, de SGP, de Groep De Jong en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven