Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regels inzake het treffen van voorzieningen ten behoeve van remigratie (Remigratiewet) (25741).

(Zie vergadering van 8 april 1998.)

In stemming komt het amendement-Apostolou c.s. (stuk nr. 13, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, het CDA, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 13 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Apostolou c.s. (stuk nr. 13, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Apostolou c.s. (stuk nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 2, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Apostolou c.s. (stuk nr. 8), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Apostolou c.s. (stuk nr. 14) tot het toevoegen van een derde lid.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Het gewijzigde artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Wessels c.s. (stuk nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, het GPV, de SGP, het CDA, D66, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Verkerk voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 4, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Wessels c.s. (stuk nr. 10), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede en derde lid worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Dankers c.s. (stuk nr. 11, I) tot het toevoegen van een vierde en vijfde lid.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, het GPV, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Verkerk voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 11 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Het gewijzigde artikel 4 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 5 en 6 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Oedayraj Singh Varma c.s. (stuk nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 7, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Oedayraj Singh Varma c.s. (stuk nr. 15), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat als gevolg van de aanneming van het amendement-Apostolou c.s. (stuk nr. 13, II) een nieuw hoofdstuk IIA is ingevoegd.

De artikelen 8 en 9 worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat als gevolg van de aanneming van het amendement-Dankers c.s. (stuk nr. 11, II) een nieuw artikel 9a is ingevoegd.

De artikelen 10 t/m 15 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Elsthout (CD):

Mijnheer de voorzitter! Tijdens de behandeling van dit wetsvoorstel heb ik al aangegeven dat de fractie van de CD voorstander is van een ingrijpende remigratieregeling. Nu de Tweede Kamer in meerderheid akkoord is gegaan met het amendement-Apostolou op stuk nr. 13, heeft het wetsvoorstel het karakter van een uitgebreide vakantieregeling gekregen.

De fractie van de CD heeft in het debat al aangegeven daar fel tegenstander van te zijn en zij is dat gebleven. Onze fractie tilt evenwel zeer zwaar aan de fraudegevoeligheid van het voorstel. Op vragen van onze fractie en op opmerkingen van de Raad van State weet de minister van Binnenlandse Zaken niets anders te antwoorden dan dat zulks "all in the game" is. De regering geeft daarmee de fraudegevoeligheid toe en zij wil daar weinig of niets tegen ondernemen. De fractie van de CD kan een dergelijk voorstel niet ondersteunen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de CD tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Naar boven