Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Huisvestingswet, de Woningwet en enige andere wetten in verband met de integratie van de woonwagen- en woonschepenregelgeving (25333), en over:

- de motie-M.M. van der Burg over een voorstel voor aanpak van het tekort aan standplaatsen (25333, nr. 14);

- de motie-Jeekel c.s. over de inloop van het tekort aan standplaatsen (25333, nr. 15);

- de motie-Gabor c.s. over het tijdelijk nog hanteren van het afstammingsbeginsel (25333, nr. 16).

(Zie vergadering van 10 maart 1998.)

De voorzitter:

In de vergadering van 10 maart 1998 is het amendement-M.M. van der Burg/Jeekel (stuk nr. 13) door de regering overgenomen.

Artikel I, aanhef, en onderdeel A worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-M.M. van der Burg c.s. (stuk nr. 20, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit nader gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 20 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel B, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-M.M. van der Burg c.s. (stuk nr. 20, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel C, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-M.M. van der Burg c.s. (stuk nr. 20, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen D t/m H worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-M.M. van der Burg/Jeekel (stuk nr. 12) tot invoeging van onderdeel aA in artikel II.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, het GPV, de SGP, de RPF, de VVD en de groep-Nijpels voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel II, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-M.M. van der Burg/Jeekel (stuk nr. 12), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen III t/m V worden zonder stemming aangenomen.

Artikel VI, zoals het is gewijzigd door de aanneming het nader gewijzigde amendement-M.M. van der Burg c.s. (stuk nr. 20, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen VII en VIII, de bijlage en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

De motie-M.M. Van der Burg (25333, nr. 14) is in die zin gewijzigd, dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende, dat nog niet alle deconcentratieplannen zijn afgerond en er bovendien op dit moment sprake is van een aanzienlijk tekort aan standplaatsen/woonwagens, dat is geschat op circa 1450, maar welk aantal niet exact is vastgesteld op basis van recent onderzoek;

van mening, dat dit tekort voor het jaar 2000 dient te worden ingelopen en dat het daarvoor noodzakelijk is om op basis van recent onderzoek zo spoedig mogelijk duidelijkheid te verkrijgen over het exacte tekort aan standplaatsen en in welke gemeente zich een aantoonbaar tekort voordoet, inclusief de aantallen;

verzoekt de regering zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk voor 1 oktober 1998, de Kamer dit overzicht van gemeenten waar zich dit aantoonbare tekort aan standplaatsen voordoet, inclusief de aantallen, hetgeen als basis dient voor de ministeriële regeling, zoals opgenomen in artikel 2, vierde lid van het wetsvoorstel Huisvestingswet,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 21 (25333).

De motie-Jeekel c.s. (25333, nr. 15) is thans ondertekend door de leden Jeekel, Gabor, H.G.J. Kamp en M.M. van der Burg.

In stemming komt de gewijzigde motie-M.M. van der Burg (25333, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Verkerk voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Jeekel c.s. (25333, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Gabor c.s. (25333, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven