Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op de kansspelen (speelautomaten) (25727).

(Zie vergadering van 9 april 1998.)

Artikel I, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Walsem (stuk nr. 10, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, D66, de VVD en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 10 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel A wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen B en C worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel D, aanhef, artikel 30c, eerste lid, tweede lid, aanhef, en onderdeel a worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Heemst c.s. (stuk nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, de groep-Nijpels en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Onderdeel b, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemst c.s. (stuk nr. 8), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Korthals (stuk nr. 9) tot het laten vervallen van onderdeel c.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Het gewijzigde tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde t/m vijfde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 30c wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel D wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Walsem (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, de groep-Nijpels en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Onderdeel E, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Walsem (stuk nr. 11), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen F t/m AA worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II t/m V en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Koekkoek (CDA):

Voorzitter! Het wetsvoorstel brengt belangrijke verbeteringen. De eerste is dat kansspelautomaten verboden worden in laagdrempelige inrichtingen, cafetaria's e.d. Een tweede belangrijke verbetering is de leeftijdsgrens van 18 jaar. Een groot nadeel is dat door aanvaarding van het amendement-Van Heemst c.s. de vrijheid van gemeenten aanmerkelijk is ingesnoerd. Het gevolg daarvan is dat in de helft van de Nederlandse gemeenten voortaan in plaats van één, twee gokkasten per café toegestaan zullen zijn. Desalniettemin, als wij de verbeteringen afwegen ten opzichte van de verslechteringen, vinden wij dat de verbeteringen zwaarder wegen en daarom zal de CDA-fractie voor het wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven