Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, hedenmiddag ook te stemmen over de aangehouden motie-Kant (31200-XVI, nr. 43).

Tevens stel ik voor, te stemmen over de aangehouden moties-Koşer Kaya (30420, nr. 70 en 31200-XVI, nrs. 62 en 63).

Ten slotte stel ik voor, donderdag aanstaande ook te stemmen over de moties, ingediend bij het wetgevingsoverleg over het onderdeel cultuur van de begroting voor 2008 van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Ik benoem in de tijdelijke gemengde commissie subsidiariteitstoets het lid Thieme tot lid en het Eerste Kamerlid Koffeman tot plaatsvervangend lid.

Het woord is aan mevrouw Agema.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg over verslavingszorg alsmede het verslag van het algemeen overleg over interventies aan het hart op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, beide VAO's toe te voegen aan de agenda van donderdag.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw De Pater-van der Meer.

Mevrouw De Pater-van der Meer (CDA):

Voorzitter. Er is vorige week een algemeen overleg geweest met meerdere bewindspersonen over eergerelateerd geweld. Wij willen het verslag van dit algemeen overleg, met alleen de minister van Justitie, op de agenda plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, ook dit VAO te plaatsen op de agenda van aanstaande donderdag.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Fritsma.

De heer Fritsma (PVV):

Voorzitter. Ik heb de staatssecretaris van Justitie herhaaldelijk gevraagd om informatie te verstrekken over de stand van zaken rond de uitzetting van een Iraakse moordenaar. Bij de bespreking van de Justitiebegroting is gezegd dat deze informatie binnen enkele weken zou volgen. Deze enkele weken zijn voorbij. Daarom wil ik rappelleren. Ik vraag de staatssecretaris om de toegezegde informatie voor donderdag 12.00 uur te verstrekken.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Halsema.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Ik heb een verzoek over de klimaattop op Bali. Vorige week hebben wij de minister van VROM mogen aanschouwen toen zij zich als een heuse VN-activiste mengde onder de anderen en hielp om de Verenigde Staten onder druk te zetten. Dat smaakte naar meer, kan ik zeggen. Ik vraag de regering om een brief te sturen aan de Kamer. Daarin moet zij uiteenzetten hoe zij terugkijkt op het resultaat van Bali, het zogenaamde CO2-akkoord of wat daarvoor doorgaat, en welke strategie zij voorziet voor de komende tijd, zowel in Nederland, in de Europese Unie als in de omgang met de Verenigde Staten, in de aanloop naar Kopenhagen.

Mevrouw Spies (CDA):

Mevrouw Halsema zegt niet binnen welke termijn zij de brief zou willen ontvangen. Ik kan mij voorstellen dat wij zo'n brief van de regering vragen, maar dat wij dat pas doen na afloop van de Milieuraad die donderdag plaatsvindt. Tijdens de Milieuraad worden de conclusies van Bali in Europees verband besproken. Wij kunnen die dan in één keer meenemen.

De heer Van der Ham (D66):

Ik begrijp het niet helemaal.

Mevrouw Spies (CDA):

Wij willen een brief ontvangen na afloop van de Milieuraad die donderdag in Brussel plaatsvindt. Dan hebben wij ook zicht op de stappen die de Europese Unie als vervolg op Bali wil zetten.

De heer Van der Ham (D66):

Ik zou het prettig vinden om voorafgaand aan de Milieuraad de inzet van Nederland te horen. Als wij de inzet van de minister vernemen, kunnen wij dit meenemen in het debat.

De voorzitter:

Volgens mij voert de Kamer daarover vanmiddag een debat. Het lijkt mij dus dat de heer Van der Ham op zijn wenken bediend wordt.

De heer Van der Ham (D66):

Ik wil de brief daarom voorafgaand aan dit debat ontvangen.

Mevrouw Neppérus (VVD):

Wij hebben vanmiddag een algemeen overleg over de Milieuraad. Het lijkt mij verstandig om na de Milieuraad te worden ingelicht over de inzet.

De voorzitter:

Ik stel vast dat mevrouw Halsema voldoende steun heeft voor het vragen van een brief. De resultaten van de Milieuraad in Europa zullen daarbij betrokken worden. De brief kan daarna worden gestuurd aan de Kamer.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Ik ben daarmee akkoord. Mijn gedachte was dat een en ander wellicht enige reflectie behoeft. Ik wil de minister helemaal niet te veel onder druk zetten. Het begin van het nieuwe jaar lijkt mij een mooi moment om opnieuw hierbij stil te staan.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Waalkens.

De heer Waalkens (PvdA):

Ik wil een heropening van het VAO over de Meststoffenwet. Ik stel voor om de voor vandaag geagendeerde stemmingen over dit onderwerp te verdagen naar donderdag.

De voorzitter:

Ik stel voor, te voldoen aan dit verzoek. De heropening kan slechts gebruikt worden voor het indienen van moties.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Pechtold.

De heer Pechtold (D66):

Ik dank de griffie hartelijk voor het snel toegezonden verslag van de Antillenreis van u en de fractievoorzitters. Die reis is inmiddels een traditie geworden. Ik vind het goed om die te doen volgen door een debat met de fractievoorzitters over de bevindingen van de reis, ook met een blik op ons Koninkrijk in de toekomst.

De heer Remkes (VVD):

Het verzoek van de heer Pechtold verbaast mij enigszins, maar ik ben dan ook niet op de hoogte van de tradities op dit punt. Morgen vindt er een AO plaats over het voortgangsverslag. De rapportage van de reis van de fractievoorzitters kan daarbij betrokken worden. Daar hoort die ook thuis.

De heer Van Bochove (CDA):

Mevrouw de voorzitter. Ik sluit mij aan bij de opmerkingen van de heer Remkes.

De heer Van Raak (SP):

Ik sluit mij daar weer bij aan!

De heer Pechtold (D66):

Voorzitter. Ik ben daar met veel plezier geweest met de fractievoorzitters, van wie er hier veel op de eerste rij aanwezig zijn. Ik vind dat er een mooi ambtelijk verslag van is gemaakt en ik had het goed gevonden, ook omdat zo'n reis toch met verschillende blikken wordt bekeken, als de fractievoorzitters dan ook bereid zouden zijn om eens over het Koninkrijk te praten. Er is veel gecommuniceerd vanaf de eilanden en ik vind het jammer dat er geen steun is voor zo'n debat. Dat betreur ik.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer De Wit.

De heer De Wit (SP):

Voorzitter. Op 2 november jongstleden heb ik schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Justitie over een Nederlandse vrachtwagenchauffeur die nu al tweeëneenhalf jaar in Frankrijk in voorarrest zit zonder enige vorm van proces. Ik zou graag nog voor aanstaande donderdag, dus morgen nog, het antwoord willen hebben.

De voorzitter:

Ìk stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van Raak.

De heer Van Raak (SP):

Voorzitter. Twee weken geleden heeft deze Kamer een motie aangenomen over de klokkenluidersregeling (31200-VII, nr. 29). Ik heb de minister gevraagd om bij brief aan te geven hoe zij deze motie gaat uitvoeren. Ik heb die brief nog niet gekregen, maar ik neem aan dat die snel komt, in ieder geval voor kerst, want dan kan ik hem nog onder de kerstboom lezen!

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Jansen.

De heer Jansen (SP):

Voorzitter. Ik dacht dat het voldoende was om zoiets schriftelijk door te geven. Mijn amendement op de begroting WWI trek ik in omdat er eerder al een vergelijkbaar amendement op de begroting Sociale Zaken in stemming komt. Ik ben het nummer even kwijt, maar het is in ieder geval al schriftelijk doorgegeven.

De voorzitter:

Dank u wel!

Het woord is aan mevrouw Van Gent.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Op dit moment wordt in de Eerste Kamer het Belastingsplan 2008 (31205) behandeld en u zult begrijpen dat wij dat nauwlettend volgen. Nu is daar iets opmerkelijks gebeurd, want de CDA-fractie heeft aangegeven dat zij niet wil dat de fiscale aftrek van pensioenpremies wordt geschrapt voor inkomens hoger dan € 185.000. De CDA-fractie vindt het niet acceptabel dat dit in het Belastingsplan is opgenomen. Staatssecretaris De Jager heeft daarover een brief geschreven – hij moest immers wel iets doen – en aangegeven dat hij dit uit het Belastingplan zal schrappen. Dit had te maken met de vermeende koehandel waarover wij hebben gesproken tijdens de behandeling van het Belastingplan in deze Kamer: aan de ene kant het aanpakken van de topinkomens en aan de andere kant het ontslagrecht. Wij krijgen graag opheldering van staatssecretaris De Jager en minister Bos van Financiën hoe dit nu precies zit. De pensioenpremieaftrek was echt een stok achter de deur om de aanpak van de topinkomens op een goede manier te regelen. Ik zou die opheldering graag krijgen morgen voor de regeling van werkzaamheden en wel via een brief, zodat wij dan kunnen beslissen of wij over de inhoud nog een debat moeten voeren.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van Dam.

De heer Van Dam (PvdA):

Voorzitter. Ik wil u vragen om de stemmingen onder punt 6 – moties ingediend bij de behandeling van het onderdeel media van de begroting OCW – uit te stellen tot donderdag en de minister van OCW te vragen om nog schriftelijk te reageren op de gewijzigde motie die oorspronkelijk nr. 40 had.

De heer Remkes (VVD):

Ik kan mij wel bij dat verzoek aansluiten.

De voorzitter:

Ik stel voor, dat wij handelen conform het verzoek en vandaag niet over agendapunt 6, de moties over het mediadeel van de OCW-begroting, stemmen. Ik stel verder voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik verzoek de leden, te controleren of zij de presentielijst hebben getekend en hun plaatsen in te nemen zodat wij kunnen gaan stemmen. Wij hebben een heel lange stemmingslijst en daar zullen wij dus even de tijd voor moeten nemen.

Ik zie nog heel veel lege stoelen en ik begrijp niet waarom het zo lang moet duren voordat iedereen zit. Volgens mij zijn de leden aan rust toe.

Naar boven