Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij het debat over de Hanzelijn, te weten:

- de motie-Slob c.s. over een tunnelvariant voor de IJsselpassage tussen Hattem en Zwolle (27569, nr. 11).

(Zie vergadering van 27 april 2004.)

De voorzitter:

De motie-Slob c.s. (27569, nr. 11) is in die zin gewijzigd dat het dictum nu luidt:

spreekt uit dat:

  • - het Tracébesluit Hanzelijn kan worden vastgesteld, met uitzondering van het deel tussen Hattem en Zwolle;

  • - het onderdeel van het Tracébesluit betreffende het gedeelte tussen Hattem en Zwolle zondanig dient te worden aangepast, dat de IJsselpassage tussen Hattem en Zwolle als tunnelvariant kan worden aangelegd;

  • - de totale kosten van de Hanzelijn het taakstellende budget niet mogen overstijgen.

Deze motie is thans voorgesteld door de leden Slob, Dijksma, Duyvendak, Hermans, Gerkens en Van der Staaij.

Zij krijgt nr. 14 (27569).

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Van der Ham (D66):

Voorzitter. De fractie van D66 is altijd erg voor de tunnel in Hattem geweest, maar wij moeten wel de financiën in de hand houden. Nu er in de gewijzigde motie staat dat de totale kosten van de Hanzelijn het taakstellende budget niet mogen overstijgen, zijn wij voor deze motie. Laat de regio maar onderzoeken of dit betaalbaar is, laat hen die moeite maar doen. Ik hoop dat het lukt. Wij zullen dus voor deze motie stemmen.

De heer Van Haersma Buma (CDA):

Voorzitter. Ik leg deze stemverklaring ook af namens de VVD-fractie. Het is een unieke dag wat dat betreft.

Als een tunnel onder de IJssel bij Hattem mogelijk zou zijn zonder extra kosten en zonder vertraging voor de ingebruikname van de Hanzelijn, dan zouden de fracties van het CDA en de VVD ervoor zijn. De motie-Slob suggereert dat een tunnel zonder extra geld en zonder vertraging kan worden aangelegd. De vertraging in de oplevering van de gehele Hanzelijn loopt echter door aanneming van deze motie op tot een tot twee jaar en de kosten zijn minimaal 100 mln hoger. Daarvoor is geen dekking. Er wordt slechts gespeculeerd op mogelijke toekomstige financiële bronnen zoals aanbestedingsmeevallers en Europees geld dat er zou komen.

De fracties van het CDA en de VVD zijn voor een snelle en zekere aanleg van de Hanzelijn en maken daarom nu de keuze vóór een brug, tegen vertraging en tegen risicovol extra geld. Daarom stemmen wij tegen deze motie.

In stemming komt de gewijzigde motie-Slob c.s. (27569, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven