Aan de orde zijn de stemmingen in verband met de behandeling van het wetsvoorstel Regeling met betrekking tot tegemoetkomingen in de kosten van kinderopvang en waarborging van de kwaliteit van kinderopvang (Wet basisvoorziening kinderopvang) (28447), en over:

- de motie-Stuurman c.s. over een tweepartijenfinanciering (28447, nr. 71);

- de motie-Hamer/Lambrechts over een nota van wijziging (28447, nr. 90).

(Zie vergadering van 28 april 2004.)

De voorzitter:

Ik stel voor om vóór de stemmingen in verband met het wetsvoorstel eerst te stemmen over de moties op de stukken nrs. 71 en 90, omdat die moties verzoeken om aanpassing van het wetsvoorstel.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Dittrich (D66):

Voorzitter. De fractie van D66 had voor de Wet basisvoorziening kinderopvang twee hoofddoelstellingen, namelijk dat de kinderopvang financieel toegankelijk moet blijven en dat er minimale landelijke kwaliteitseisen overeind zouden blijven. Door de loop van het debat zijn beide doelstellingen in gevaar gekomen. De financiële medeverantwoordelijkheid van werkgevers is niet goed geregeld. De logische stap om ook werkgevers te verplichten om bij te dragen aan de kinderopvang lijkt door een meerderheid van de Tweede Kamer niet te worden gezet. Er had op zijn minst een stok achter de deur moeten worden gezet om na de evaluatie in 2006 bij onvoldoende bijdrage alsnog over te gaan tot een verplichting voor de werkgevers.

De fractie van D66 zal het amendement op stuk nr. 47 steunen omdat dat uitzicht geeft op een verplichte werkgeversbijdrage. Als dit amendement het niet haalt, voelen wij ons genoodzaakt om te stemmen voor de amendementen op de stukken nrs. 65 en 93. Deze amendementen betreffen een compensatieregeling. Wij zijn altijd tegen een compensatieregeling geweest. Wij voelen ons echter verplicht om ervoor te stemmen om de kinderopvang financieel toegankelijk te houden voor ouders. Dat was immers onze hoofddoelstelling. Alleen op deze wijze kunnen jonge vrouwen aan het arbeidsproces blijven deelnemen en wordt voorkomen dat kinderen bij beunhazen worden ondergebracht.

Minstens zo ernstig als de gebrekkige financiering is het feit dat de waarborgen van de kwaliteit van de kinderopvang als gevolg van het amendement op stuk nr. 79 van de fracties van de VVD, het CDA en de LPF dusdanig wordt ondermijnd dat het kwaliteitstoezicht door de GG&GD nauwelijks meer mogelijk is en dat inspraak van de ouders niet meer is gewaarborgd. Wij zullen dan ook tegen dat amendement stemmen. Om toch nog enige controle door de ouders op de kwaliteit te garanderen zullen wij voor het amendement op stuk nr. 86 stemmen, dat de ouders het instemmingsrecht met de kwaliteitscriteria geeft. Mocht het wetsvoorstel zodanig uitgekleed worden dat aan beide hoofddoelstellingen van D66 niet meer voldaan kan worden, dan zullen wij wanneer het wetsvoorstel in zijn totaliteit in stemming komt tegen dat wetsvoorstel stemmen.

Mevrouw Tonkens (GroenLinks):

Voorzitter. GroenLinks had met de Wet basisvoorzieningen kinderopvang vijf hoofddoelstellingen: het vergroten van de keuzevrijheid van ouders en kinderen, het vergroten van de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de kinderopvang, het waarborgen en waar mogelijk verbeteren van de kwaliteit, het vergroten van de zeggenschap van ouders en ten slotte het bevorderen van de economische zelfstandigheid van vrouwen.

Het wetsvoorstel staat inmiddels in alle opzichten haaks op wat wij met de kinderopvang beogen. De wet leidt tot lagere kwaliteit, hogere kosten voor ouders, minder keuzevrijheid, minder zeggenschap en minder economische zelfstandigheid van vrouwen. Daarom zullen wij er tegen stemmen.

In stemming komt de motie-Stuurman c.s. (28447, nr. 71).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de Groep Lazrak voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Hamer/Lambrechts (28447, nr. 90).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de Groep Lazrak en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Artikel I, eerste lid, onderdelen a en b, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Örgü (stuk nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de SGP en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel c wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen d t/m f worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het derde nader gewijzigde amendement-Örgü c.s. (stuk nr. 79, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de SGP, het CDA en de LPF voor dit derde nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit derde nader gewijzigde amendement ook de andere op stuk nr. 79 voorkomende derde nader gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel g, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het derde nader gewijzigd amendement-Örgü c.s. (stuk nr. 79, I) wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen h t/m u worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Tonkens tot toevoeging van onderdelen v en w (stuk nr. 46, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement ook de andere op stuk nr. 46 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Hamer tot toevoeging van onderdelen v en w (stuk nr. 47, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak en D66 voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement ook de andere op stuk nr. 47 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Het gewijzigde eerste lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede en het derde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 2 t/m 4 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Vlies tot invoeging van een artikel 4a (stuk nr. 85).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 5 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hamer c.s. (stuk nr. 65, IA).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de LPF en de Groep Lazrak voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Huizinga-Heringa/Hamer tot invoeging van een nieuw tweede en derde lid (stuk nr. 93, IA).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de ChristenUnie en de LPF voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit nader gewijzigde amendement ook de andere op stuk nr. 93 voorkomende nader gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 6, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Huizinga-Heringa/Hamer (stuk nr. 93, IA), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Huizinga-Heringa/Hamer (stuk nr. 93, IB) tot invoeging van een nieuw tweede en een nieuw derde lid, wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid (oude nummering) wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde lid (oude nummering), zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Huizinga-Heringa/Hamer (stuk nr. 93, IC), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hamer/Tonkens (stuk nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de VoorzitterGroep Lazrak en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het vierde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Huizinga-Heringa/Hamer (stuk nr. 93, ID), wordt zonder stemming aangenomen.

Het vijfde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 6 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 7 t/m 46 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Tonkens/Hamer tot invoeging van een nieuw artikel 46a (stuk nr. 61).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de Groep Lazrak voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Hamer/Tonkens (stuk nr. 59).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66 en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 47 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 48, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het derde nader gewijzigde amendement Örgü c.s. (stuk nr. 79, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Als gevolg van de aanneming van het derde nader gewijzigde amendement Örgü c.s. (stuk nr. 79, III) is het tweede lid vervallen.

Hierdoor zijn tevens de amendementen-Tonkens/Hamer (stuk nr. 39, I), Hamer/Tonkens (stuk nr. 38, I), en Hamer/Tonkens (stuk nr. 42, IA) en de sequelen vervallen.

In stemming komt het amendement-Hamer c.s. (stuk nr. 57).

De voorzitter:

Ik constateer dat de uitslag niet is vast te stellen met een stemming bij handopsteken. Daarom ga ik over tot een hoofdelijke stemming.

Vóór stemmen de leden: Bussemaker, Crone, Van Dam, Depla, Van Dijken, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Douma, Dubbelboer, Duivesteijn, Duyvendak, Eerdmans, Eijsink, Fierens, Van Gent, Gerkens, Giskes, Halsema, Van der Ham, Hamer, Heemskerk, Van Heemst, Herben, Hermans, Van Heteren, Kant, Koenders, Kraneveldt, Kruijsen, Lambrechts, Lazrak, Leerdam, Marijnissen, Nawijn, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Samsom, Smeets, Smits, Van der Staaij, Straub, Stuurman, Tichelaar, Timmer, Timmermans, Tjon-A-Ten, Tonkens, Varela, Van Velzen, Vendrik, Verbeet, Verdaas, Vergeer, Van der Vlies, Vos, Klaas de Vries, Waalkens, De Wit, Wolfsen, Adelmund, Albayrak, Arib, Van As, Azough, Bakker, Blom, Boelhouwer, Van Bommel en Bos.

Tegen stemmen de leden: Brinkel, Bruls, Buijs, Cornielje, Çörüz, Dezentjé Hamming, Van Dijk, Van Egerschot, Eski, Van Fessem, Ferrier, Geluk, Griffith, De Haan, Van Haersma Buma, Haverkamp, Hessels, Hirsi Ali, Hofstra, Ten Hoopen, Huizinga-Heringa, Van Hijum, Jager, Joldersma, Koomen, Koopmans, De Krom, Van Lith, Luchtenveld, Mastwijk, Van Miltenburg, Mosterd, De Nerée tot Babberich, Van Oerle-van der Horst, Omtzigt, Oplaat, Örgü, Ormel, De Pater-van der Meer, Rambocus, Rijpstra, Rouvoet, Schippers, Schreijer-Pierik, Slob, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spies, Sterk, Szabó, Verburg, Verhagen, Vietsch, Visser, Bibi de Vries, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Weekers, Weisglas, Wilders, Van Aartsen, Aasted Madsen-van Stiphout, Algra, Aptroot, Atsma, Van Baalen, Balemans, Van Beek, Blok en Van Bochove.

De voorzitter:

Ik constateer dat voor het amendement-Hamer c.s. (stuk nr. 57) hebben gestemd 70 leden en tegen eveneens 70 leden. Dat wil zeggen dat wij in een volgende vergadering opnieuw over dit amendement zullen stemmen.

Aangezien dit amendement niet raakt aan andere amendementen en de stemming daarover ook niet afhankelijk is van dit amendement, stel ik voor om nu door te gaan met de stemming over de andere amendementen. Uiteraard stemmen wij niet over het wetsvoorstel, maar dat zouden wij toch al niet doen vandaag. Als de Kamer vindt dat wij de volgende keer ook over alle andere amendementen moeten stemmen, is dat natuurlijk ook mogelijk, maar ik geef er de voorkeur aan om de stemming nu af te maken.

Overeenkomstig het voorstel van de voorzitter wordt besloten.

Het vierde en het vijfde lid worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op dat door de aanneming van het derde nader gewijzigde amendement-Örgü c.s. (stuk nr. 79, IV) vier nieuwe artikelen zijn toegevoegd, te weten de artikelen 48a t/m 48d.

Artikel 49 en artikel 51, eerste lid, worden zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het derde nader gewijzigde amendement-Örgü c.s. (stuk nr. 79, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 51 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 53, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het derde nader gewijzigde amendement-Örgü c.s. (stuk nr. 79, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hamer/Tonkens (stuk nr. 40, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de ChristenUnie en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op Voorzitterstuk nr. 40 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 54, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hamer/Tonkens (stuk nr. 40, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hamer/Tonkens (stuk nr. 40, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 54 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 55 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hamer c.s. (stuk nr. 86, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66 en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 86 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Ik merk op dat de amendementen Hamer/Tonkens (stuk nr. 41) als gevolg van de aanneming van het derde nader gewijzigde amendement-Örgü (stuk nr. 79, III) zijn vervallen.

In stemming komt het amendement-Huizinga-Heringa tot invoeging van een nieuw onderdeel f (stuk nr. 54).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de Groep Lazrak, de ChristenUnie, het CDA en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 56, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Huizinga-Heringa tot invoeging van een nieuw tweede lid (stuk nr. 55).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 56 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hamer c.s. (stuk nr. 58).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de Groep Lazrak en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 57 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 58 t/m 59a worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Huizinga-Heringa tot invoeging van een nieuw artikel 59b (stuk nr. 88).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De artikelen 60 t/m 87 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 87a, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Huizinga-Heringa/Hamer (stuk nr. 93, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 87b, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Huizinga-Heringa/Hamer (stuk nr. 93, III) wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 87c, 88a en 89 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Smilde (stuk nr. 87, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit nader gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 87 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 90, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Smilde (stuk nr. 87, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 91 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 92, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Smilde (stuk nr. 87, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 93, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Smilde (stuk nr. 87, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 94, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Smilde (stuk nr. 87, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 95, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Smilde (stuk nr. 87, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 96a wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 96b, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Smilde (stuk nr. 87, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 97, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Smilde (stuk nr. 87, VII), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 98 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 99, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Smilde (stuk nr. 87, VIII), wordt zonder stemming aangenomen.

VoorzitterArtikel 99a, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Smilde (stuk nr. 87, IX), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 99b, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel A, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Smilde (stuk nr. 87, X), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel B, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Tonkens/Hamer (stuk nr. 33, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de Groep Lazrak voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 33 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 16c, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede en het derde lid worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Gerkens c.s. tot het doen vervallen van het vierde lid (stuk nr. 66, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 66 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Het vijfde t/m zevende lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 16c wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel B, de artikelen 99b, 99c en 101 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 101a zoals het is gewijzigd door de aanneming van het derde nader gewijzigde amendement-Örgü c.s. (stuk nr. 79, VII) en het nader gewijzigde amendement-Huizinga-Heringa/Hamer (stuk nr. 93, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 102 wordt zonder stemming aangenomen,

Artikel 103, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Huizinga-Heringa/Hamer (stuk nr. 93, V), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik deel mede dat als gevolg van de aanneming van het derde nader gewijzigde amendement-Örgü c.s. (stuk nr. 79, VIII) het tweede lid is vervallen.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik deel mede dat als gevolg van de aanneming van het amendement-Gerkens c.s. (stuk nr. 66, II) het vierde lid is vervallen.

Het gewijzigde artikel 103 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 104, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Smilde (stuk nr. 87, XI), wordt zonder stemming aangenomen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

De eindstemming over het wetsvoorstel zal plaatsvinden op 18 mei, nadat wij nog een keer hebben gestemd over het amendement waar vandaag de stemmen over staakten.

Naar boven