Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over het vliegveld Valkenburg, te weten:

- de motie-Herben over het in stand houden van één squadron van vijf Orions (29200 X, nr. 71);

- de motie-Kortenhorst over de kustbewakingstaken in de West (29200 X, nr. 72).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Van Baalen (VVD):

Voorzitter. De VVD-fractie is steeds voorstander geweest van een multinationale groep Orion patrouillevliegtuigen gekoppeld aan een publiek/privaat gebruik van marinevliegkamp Valkenburg. Deze optie is tijdens het algemeen overleg gisteravond onhaalbaar gebleken, zo is geconstateerd door een Kamermeerderheid, inclusief alle regeringspartijen.

Thans is de VVD-fractie daarom ook geen voorstander van een nationale Orion-optie. Dit, omdat daardoor verdergaande ingrijpende additionele bezuinigingen noodzakelijk zijn met extra ontslagen, terwijl de minister van Defensie de Kamer onomwonden heeft gegarandeerd dat in een adequate vervanging van de capaciteit kan worden voorzien, ook tijdens vredesoperaties en ook in het Caraïbisch gebied. De VVD-fractie zal daarom tegen de motie van het lid Herben stemmen.

In stemming komt de motie-Herben (29200-X, nr. 71).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Kortenhorst (29200-X, nr. 72).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de LPF tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven