Aan de orde zijn de stemmingen over het wetsvoorstel Wijziging van de bepalingen van de Mediawet in verband met een herziening van de organisatiestructuur van de landelijke publieke omroep (25216), en over:

- de motie-Van Zuijlen c.s. over het Telefilmproject (25216, nr. 46);

- de motie-Stellingwerf over het abonnement op programmabladen (25216, nr. 47);

- de motie-De Koning over commerciële activiteiten van de publieke omroep (25216, nr. 49);

- de motie-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. over de nieuwe concessiewetgeving (25216, nr. 50);

- de motie-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. over het rapport-McKinsey en de meerjarenplannen van de NOS (25216, nr. 51);

- de motie-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. over ondertiteling van programma's (25216, nr. 52);

- de motie-Verhagen c.s. over het BVN-project van de Wereldomroep (25216, nr. 54).

(Zie vergadering van 25 juni 1997.)

Artikel I, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Beinema (stuk nr. 12, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA en het AOV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 12 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Stellingwerf c.s. (stuk nr. 32, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA en het AOV voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit nader gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 32 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel A wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen B en C worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Beinema (stuk nr. 44, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de SGP, de RPF, het CDA en het AOV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 44 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel D wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel E wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 57, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit nader gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 57 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel F, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 57, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel G wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel H, artikel 18b, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 57, II, A) het tweede lid van artikel 18b komt te vervallen.

Het derde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 57, II, B), wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 18b wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van de nader gewijzigde amendementen-De Koning c.s. (stuk nr. 57, III, IV en V) de artikelen 18c t/m 18e komen te vervallen.

Artikel 19, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Beinema (stuk nr. 11, I) tot invoeging van een nieuw lid.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 11 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van Heemskerck Pillis-Duvekot/De Koning (stuk nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de SP, D66, de VVD, de groep-Nijpels en het AOV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemskerck Pillis-Duvekot/De Koning (stuk nr. 29), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde en vierde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 19 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 19a, eerste t/m derde lid, zoals die zijn gewijzigd door de aanneming van de nader gewijzigde amendementen-De Koning c.s. (stuk nr. 57, VI, A, B, C en D), worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 57, VI, E) een nieuw vierde lid is toegevoegd.

Het gewijzigde artikel 19a wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Beinema (stuk nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA en het AOV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 20 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 21 t/m 24 worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel H wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen Ha t/m onderdeel I, artikel 40 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 40a, eerste en tweede lid, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 55, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de VVD, het AOV, de groep-Nijpels, de RPF en de CD voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 55 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Het derde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 55, I) en het nader gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 57, VII), wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 40a wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 40b, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 57, VIII), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Schutte/Stellingwerf (stuk nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Schutte/Stellingwerf (stuk nr. 14), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 40b wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 40c en 40d worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 40e, zoals het is gewijzigd door het gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 55, II) en het nader gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 57, IX), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 40f t/m 40i worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel I wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen J en K worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Zuijlen c.s. (stuk nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. (stuk nr. 39).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, de groep-Nijpels en de CD voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Onderdeel L, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Zuijlen c.s. (stuk nr. 31) en het gewijzigde amendement-Van Heemskerck Pillis-Duvekot (stuk nr. 39), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen M t/m Md worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Zuijlen c.s. (stuk nr. 42, I) tot invoeging van een nieuw onderdeel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de VVD, de groep-Nijpels en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 42 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 34) tot invoeging van een nieuw onderdeel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

De onderdelen N en O worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel Q, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Zuijlen c.s. (stuk nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, het CDA, de groep-Nijpels en het AOV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Poppe (stuk nr. 38, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Punt 1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Zuijlen c.s. (stuk nr. 36), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Beinema (stuk nr. 56) tot invoeging van een nieuw punt.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA en het AOV voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De punten 2 en 3 worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel Q wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Zuijlen c.s. (stuk nr. 42, II) een nieuw onderdeel is ingevoegd.

Onderdeel R, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. (stuk nr. 53, I, A).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, het GPV, de SGP, de RPF, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 53 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 98a, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. (stuk nr. 53, I, A), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 57, X) en het amendement-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. (stuk nr. 53, I, B), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 98a wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 98b, zoals het is gewijzigd door de amendementen-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. (stuk nrs. 53, II, A en B), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 98c, eerste en tweede lid, zoals zij zijn gewijzigd door de aanneming van de amendementen-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. (stuk nrs. 53, III, A en B), worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. (stuk nr. 53, III, C) een nieuw lid is toegevoegd.

Voorts merk ik op, dat door de aanneming van de amendementen op stuk nr. 53, III en de amendementen op stuk nr. 57, XI deze aldus in elkaar worden verwerkt, dat de tekst van artikel 98c komt te luiden:

  • 1. De raad van bestuur van de Stichting stelt jaarlijks voor 1 augustus een meerjarenplan voor het televisieprogramma, onderscheidenlijk radioprogramma, van de Stichting vast.

  • 2. Het meerjarenplan, bedoeld in het eerste lid, bevat in ieder geval:

  • a. een omschrijving van de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de voorgenomen programmering van de Stichting, mede gelet op de algemene uitgangspunten, bedoeld in artikel 18b, tweede lid, onderdeel a, en met inachtneming van artikel 40f, tweede lid, en de programmavoorschriften, bedoeld in artikel 51d;

  • b. de hoogte van de bedragen die voor het volgende kalenderjaar en de drie daaropvolgende kalenderjaren naar het oordeel van de raad van bestuur nodig zullen zijn ter bestrijding van de kosten van de verzorging van het televisieprogramma, onderscheidenlijk radioprogramma, van de Stichting.

  • 3. De wettelijke bepalingen omtrent de inhoud en inrichting van het meerjarenplan, bedoeld in artikel 99, zijn van overeenkomstige toepassing op het meerjarenplan, bedoeld in het eerste lid.

Het gewijzigde onderdeel R wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Beinema (stuk nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA en het AOV voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel S, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. (stuk nr. 53, IV) en het nader gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 57, XII), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel T wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Op verzoek van de fractie van het CDA stemmen wij nu eerst over het amendement-Beinema (stuk nr. 13, I).

In stemming komt het amendement-Beinema (stuk nr. 13, I) tot het doen vervallen van onderdeel U.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de SGP, de RPF, de SP, het CDA en het AOV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 13 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-De Koning/Van Heemskerck Pillis-Duvekot (stuk nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, de groep-Nijpels en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Zuijlen (stuk nr. 43).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, het GPV, de RPF, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de CD en de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Onderdeel U, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-De Koning/Van Heemskerck Pillis-Duvekot (stuk nr. 26) en het amendement-Van Zuijlen c.s. (stuk nr. 43), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel V en onderdeel W, aanhef, en punt 1 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 15) tot het doen vervallen van punt 2.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, D66, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA en het AOV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Punt 2 wordt zonder stemming aangenomen.

Punt 3 wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel W wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel X, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de amendementen-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. (stuk nrs. 53, V, A en B), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel Y, punt 1, wordt zonder stemming aangenomen.

Punt 2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 57, XIII, A), wordt zonder stemming aangenomen.

De punten 3 en 4 worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-De Koning c.s. (stuk nr. 57, XIII, B) punt 5 komt te vervallen.

Het gewijzigde onderdeel Y wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen Z en AA worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Beinema (stuk nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA en het AOV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel BB wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen CC t/m OO worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. (stuk nr. 25) tot invoeging van een nieuw onderdeel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, het GPV, de SGP, de RPF, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Onderdeel PP wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel II, aanhef, en de onderdelen A en Aa worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Zuijlen/De Koning (stuk nr. 16, I) tot invoeging van nieuwe onderdelen.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, D66, het GPV, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 16 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

De onderdelen C en D worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel Da, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Zuijlen/De Koning (stuk nr. 16, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel E wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Zuijlen/De Koning (stuk nr. 16, III) een nieuw onderdeel is toegevoegd.

Het gewijzigde artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen III t/m VI en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Beinema (CDA):

Voorzitter! Met uw goedvinden maak ik ook van de gelegenheid gebruik om te zeggen dat mijn fractie geacht wil worden voor het amendement op stuk nr. 25 gestemd te hebben.

Het wetsvoorstel zoals het is ingediend, leed al aan een onbalans in de richting van centralisatie en een geringschatting van de functie van de omroepverenigingen, die toch het fundament vormen van ons tot nog toe pluriforme publieke bestel. Een aantal aangenomen amendementen brengen, om een beeld van de staatssecretaris over te nemen, het schip van de publieke omroep nog dichter bij slagzij. Al met al voor mijn fractie dwingende redenen om tegen dit voorstel van wet te stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Zuijlen c.s. (25216, nr. 46).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf (25216, nr. 47).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-De Koning (25216, nr. 49).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de VVD en de groep-Nijpels voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. (25216, nr. 50).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. (25216, nr. 51).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de CD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Heemskerck Pillis-Duvekot c.s. (25216, nr. 52).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Verhagen c.s. (25216, nr. 54).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven