Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regeling van een tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten) (31706), en over:

- de motie-Leijten over de fiscale aftrekbaarheid van de aanvullende zorgverzekering (31706, nr. 25);

- de motie-Leijten over behoud van de aftrek voor speciale brillenglazen (31706, nr. 26);

- de motie-Omtzigt c.s. over één webportal voor informatie over de nieuwe regeling (31706, nr. 27);

- de motie-Tang c.s. over registratie van het gebruik van een rolstoel of vergelijkbaar hulpmiddel (31706, nr. 28);

- de motie-Sap c.s. over uitstel van invoering van de Wtcg (31706, nr. 29);

- de motie-Weekers c.s. over de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris voor een vlekkeloze uitvoering van de wet (31706, nr. 31).

(Zie vergadering van 19 november 2008.)

De voorzitter:

Aangezien in de motie-Sap c.s. (31706, nr. 29) wordt gevraagd om uitstel van de invoering van het wetsvoorstel, zal eerst worden gestemd over deze motie alvorens te stemmen over het wetsvoorstel en de overige moties.

In stemming komt de motie-Sap c.s. (31706, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Een betrouwbare overheid legt netjes verantwoording af wanneer zij een regeling schrapt, temeer als die regeling 3,9 miljoen huishoudens treft. Een handige overheid komt niet met een nieuwe regeling die oncontroleerbaar is en die leidt tot talloze conflicten. Deze regering doet dat wel. Een sociale overheid zorgt ervoor dat 65-plussers met hoge zorgkosten en die met de nieuwe regeling ook nog eens de hoogste compensatie krijgen, er met deze wijziging niet 1,1% tot 1,5% op achteruitgaan. Deze regering doet dat wel. Wij zullen daarom tegen aanneming van deze wet stemmen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Omtzigt c.s. (stuk nr. 30) tot het invoegen van artikel 3a.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel, zoals op onderdelen gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Omtzigt c.s. (stuk nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de ChristenUnie en het CDA voor dit wetvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Leijten (31706, nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdD, de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Leijten (31706, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Omtzigt c.s. (31706, nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Tang c.s. (31706, nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de PvdD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Weekers c.s. (31706, nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdD, de VVD, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven