Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 16 april 2008 over de leidraad voor bewerkelijke zaken.

De voorzitter:

Ik heet de staatssecretaris van harte welkom. Wij hebben thans een debat naar aanleiding van een algemeen overleg met de bijzondere naam "Leidraad bewerkelijke zaken". Dat is toch wel heel bijzonder. Volgens mij hebben wij hier veel bewerkelijke zaken, maar in dit geval ook een leidraad daarvoor.

Helaas is het kerstregime aan de orde. Dat betekent dat alleen moties kunnen worden ingediend. Alleen als de Kamer het antwoord van de staatssecretaris niet begrijpt, hetgeen ik mij niet kan voorstellen, kan een nadere vraag gesteld worden.

De heer De Wit (SP):

Voorzitter. Ik begrijp dat u behoefte hebt aan een uitvoerige uiteenzetting van de leidraad en waar het precies om gaat, maar gelet op uw andere dringende verzoek volsta ik met het indienen van mijn motie naar aanleiding van het algemeen overleg van vorige week.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat de leidraad voor bewerkelijke zaken per 1 januari 2008 wordt toegepast;

constaterende dat de toepassing van de leidraad heeft geleid tot een groot aantal klachten van de kant van individuele advocaten, de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland, de Nederlandse Orde van Advocaten en andere belangenverenigingen van advocaten;

constaterende dat er inmiddels een landelijke werkgroep is opgericht die onderzoek doet naar eventuele ongewenste effecten van de toepassing van de leidraad;

constaterende dat de uitkomsten van deze werkgroep niet voor het begin van het zomerreces kunnen worden verwacht;

van oordeel dat mogelijke ongewenste effecten voor burgers tot belemmering van toegang tot de noodzakelijke gefinancierde rechtsbijstand kunnen leiden;

verzoekt de regering, de toepassing van de leidraad voor bewerkelijke zaken op te schorten tot het moment dat de resultaten van de werkgroep met de Kamer zijn besproken,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door het lid De Wit. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 138(31200 VI).

Staatssecretaris Albayrak:

Voorzitter. In zijn motie verzoekt de heer De Wit de regering, de toepassing van de Leidraad voor bewerkelijke zaken op te schorten tot het moment dat de resultaten van de werkgroep met de Kamer zijn besproken. Niet vanwege het kerstregime, waarbij wij het dus kort moeten houden op de laatste dag voor het reces, maar vooral omdat wij in het debat al uitgebreid bij deze kwestie hebben stilgestaan, moet ik aanvaarding van de motie ontraden.

De leidraad werkt een paar maanden. Ik heb de kritische geluiden serieus genomen; daardoor is er een werkgroep van start gegaan die kijkt of die kritiek ook echt hout snijdt. Er komt een evaluatie na zes maanden, wat echt heel snel is. Dat valt in het zomerreces; een aantal Kamerleden had daar problemen mee en de heer Heerts vroeg of het niet voor het reces kon.

Het zit echter in de planning en ik neem de kritische geluiden serieus. Om echter nu de toepassing van de leidraad, die eigenlijk een bestaande praktijk harmoniseert, op te schorten, gaat mij werkelijk te ver. Zou deze motie nodig zijn, dan komt zij te vroeg. Ik heb aangekondigd dat er na zes maanden, in juli, een evaluatie komt. Ik zal in juni nog een brief aan de Kamer zenden, zodat zij nog voor het zomerreces kan kijken of zij actie wil ondernemen op dit onderwerp. Daarom moet ik dus aanvaarding van deze motie ontraden.

De beraadslaging wordt gesloten.

De vergadering wordt van 13.20 uur tot 13.30 uur geschorst.

Naar boven