Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de stemmingslijst van heden:

  • - de motie-Kraneveldt over het bieden van duidelijkheid aan moslimorganisaties dat nauwe banden met buitenlandse overheden ongewenst zijn (29800-VIII, nr. 189).

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van 17, 18 en 19 mei:

  • - verslagen van de commissie voor de Verzoekschriften (29816, nrs. 27 t/m 34);

  • - deel 3a van de nota Ruimte (29435, nr. 154);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de wet van 27 juni 2002 (Stb. 374) in verband met de invoering van een evaluatieverplichting van het vijfbanenstelsel van de luchthaven Schiphol (29395);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet luchtvaart inzake de exploitatie van de luchthaven Schiphol (28074);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet milieubeheer betreffende de milieuverslaglegging (afschaffing verplichting publieksverslag) (29972);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Monumentenwet 1988 inzake de rol van het provinciaal bestuur en het gemeentebestuur bij de rijkssubsidiëring van beschermde monumenten alsmede het vervallen van de voorhangbepaling van artikel 34 (29734);

  • - het wetsvoorstel Regels met betrekking tot het in gebruik geven van grond ten behoeve van de verkoop van motorbrandstoffen aan wegen in beheer bij het Rijk (Wet tot veiling van bepaalde verkooppunten van motorbrandstoffen) (29951);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op de rechtsbijstand houdende aanpassing van het inkomens- en vermogensbegrip aan het fiscale inkomens- en vermogensbegrip (29685);

  • - het voorstel van wet van de leden Vendrik en Verburg tot wijziging van de Wet op de ondernemingsraden in verband met het verschaffen van informatie over de hoogte van inkomens van topkader, bestuurders en toezichthouders van ondernemingen aan de ondernemingsraad (Wet-Harrewijn) (28163).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Noorman-den Uyl.

Mevrouw Noorman-den Uyl (PvdA):

Mijnheer de voorzitter. Namens de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zou ik het volgende naar voren willen brengen.

Een jaar geleden verscheen het rapport van de werkgroep-Kohnstamm over de zelfstandige bestuursorganen. Het kabinet heeft vervolgens beloofd om nog voor het eind van het jaar 2004 met een kabinetsreactie daarop te komen. De vaste commissie heeft op 10 februari en 11 maart gerappelleerd. Er is een algemeen overleg gepland voor half mei. Tot op heden hebben wij echter nog niets van een kabinetsreactie mogen vernemen. Gisteren in haar vergadering neigde de vaste commissie naar de conclusie dat het kabinet de Kamer niet juist bejegent door het zo te laten afweten door iedere keer toezeggingen te doen en die vervolgens niet na te komen.

Namens de vaste commissie verzoek ik via u, voorzitter, de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties om voor 17 mei aan de Kamer een kabinetsreactie te doen toekomen op dit rapport.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Smilde.

Mevrouw Smilde (CDA):

Voorzitter. Mede namens de fractie van de PvdA verzoek ik u het verslag van het algemeen overleg over het besluit Zorgverzekeringswet, dat wij gisteren met de minister van VWS hebben gevoerd, op de plenaire agenda te plaatsen, en wel na het meireces.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen en dit te plaatsen op de agenda van de eerste of tweede week na de periode van twee weken die nu volgt, want het R-woord spreek ik niet meer uit.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Tichelaar.

De heer Tichelaar (PvdA):

Voorzitter. Namens de vaste commissie voor Financiën verzoek ik u om een VAO over deelnemingenbeleid rijksoverheid na het reces in te plannen.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Duyvendak.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

Voorzitter. Wij hebben afgelopen dinsdag een algemeen overleg gehad over luchtkwaliteit. In dat overleg heeft staatssecretaris Van Geel beloofd om de Kamer een brief te sturen over het rijksinkoopbeleid wat betreft duurzame en schone dienstauto's. Die brief hebben wij net voor de regeling ontvangen, zoals ook de bedoeling was, maar de fractie van GroenLinks vindt deze onbevredigend. Daarom vraag ik voor hedenmiddag een VAO aan.

De voorzitter:

Ik stel voor, in te stemmen met dit verzoek en dit agendapunt toe te voegen aan de agenda van vandaag. Mijn inschatting is dat dit om vijf uur vanmiddag is of misschien iets later.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Albayrak.

Mevrouw Albayrak (PvdA):

Voorzitter. Vanochtend stond op de voorpagina van de Volkskrant het bericht dat de minister van Justitie wil stoppen met het vervolgen van huistelers. Wij hebben het dan over het telen van wiet in woonhuizen in zwakke buurten. Dat heeft de Partij van de Arbeid verbaasd, omdat wij gisteren nog een debat hebben gehad, dat vijf uur duurde, over een hardere aanpak van huisteelt. Voordat wij vanmiddag stemmen over de moties die zijn ingediend bij dat debat, verzoek ik om een korte heropening van dat debat, opdat ik de minister van Justitie kan vragen welke uitspraken hij precies heeft gedaan, niet in het debat, maar waarschijnlijk daarna in een gesprek met een journalist, en of het klopt dat hij voornemens is om de aanpak van wietteelt in woonhuizen te verzwakken in plaats van de lijn van een hardere aanpak die hij gisteren in dit huis innam.

De voorzitter:

Ik stel voor, te voldoen aan het verzoek om een korte heropening van het debat over experimenten softdrugsbeleid naar aanleiding van publicaties in de pers die te herleiden kunnen zijn tot uitspraken van de minister buiten het debat. Ik zeg het nog voorzichtiger dan mevrouw Albayrak. Wij beperken het tot dat punt, want u zult niet verbaasd zijn dat ik niet verlang om het debat nog te verlengen, zoals u gisteren zo grondig hebt gedaan. Ik neem aan dat het voldoende is als het alleen met de minister van Justitie is. De minister voor Bestuurlijke Vernieuwing hoeft er niet bij te komen?

Mevrouw Albayrak (PvdA):

De minister van Justitie zal volstaan.

De voorzitter:

Dan doen wij het zo. Dat zal dan om half vijf of vijf uur zijn, is mijn inschatting.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Voor de goede orde meld ik dat wij gisteren onder voorbehoud akkoord zijn gegaan met het verzoek om een VAO over de Nederlandse bijdrage aan Enduring Freedom. Dat algemeen overleg heeft inmiddels plaatsgevonden. Er is inderdaad een verzoek gekomen van een aantal leden, zoals mevrouw Karimi, om het VAO vanmiddag nog te houden.

Dat betekent dat er buiten de dingen die al op de agenda stonden, vanmiddag nog bijkomen: het VAO over Enduring Freedom, de heropening van het debat over het softdrugsbeleid, zoals is gevraagd door mevrouw Albayrak, en het VAO over luchtkwaliteit, zoals is gevraagd door de heer Duyvendak. Mijn inschatting is dat wij om zes uur gaan stemmen, en dan neem ik het ruim, maar er komt nog een schema via de mail en op een andere manier.

Naar boven