Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over het Non-proliferatieverdrag, te weten :

- de motie-Karimi c.s. over een strikte ontwapeningsagenda (29800 V, nr. 101);

- de motie-Van Velzen over Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied (29800 V, nr. 102).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Koenders (PvdA):

Voorzitter. Wij zien de motie op stuk nr. 102 van mevrouw Van Velzen over de noodzakelijke verwijdering van kernwapens van het Nederlands grondgebied als volgtijdelijk aan de, mede door ons ingediende en ook door haar gesteunde, motie op stuk nr. 101, die vraagt om een Nederlands initiatief tot een Europese ontwapeningsagenda. Wij hebben ons erover verbaasd dat de regering opnieuw niets wil meedelen over de aanwezigheid van kernwapens in Nederland, geen initiatief wil nemen in de NAVO om openheid mogelijk te maken en ook niet van plan lijkt om in Europees kader het initiatief te nemen tot een gezamenlijke verdere reductie van kernwapens – nota bene een belangrijke bijdrage aan de vermindering van het proliferatiegevaar en een opdracht die ons vijf jaar geleden duidelijk is meegegeven.

Wij zien in deze tijd noch het politieke noch het militaire belang van tactische kernwapens in Nederland. Wij zullen de motie van mevrouw Van Velzen dan ook steunen, met de vermelding dat wij die zien als uitdrukkelijk vervolg op wat wordt geëist in de motie op stuk nr. 101.

In stemming komt de motie-Karimi c.s. (29800-V, nr. 101).

De voorzitter:

Ik constateer dat Voorzitterde aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Velzen (29800-V, nr. 102).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de Groep Lazrak voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven