Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij het debat over softwareoctrooien, te weten:

- de motie-Gerkens c.s. over het niet opnemen van softwareoctrooien als A-punt (21501-30, nr. 76).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

De heer Hessels verlangt hoofdelijke stemming over deze motie.

Vóór stemmen de leden: Bakker, Blom, Boelhouwer, Van Bommel, Bos, Van den Brink, Bussemaker, Crone, Van Dam, Depla, Van Dijken, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Douma, Dubbelboer, Duyvendak, Eerdmans, Eijsink, Fierens, Van Gent, Gerkens, Van der Ham, Hamer, Heemskerk, Van Heemst, Herben, Hermans, Van Heteren, Huizinga-Heringa, Kalsbeek, Kant, Koenders, Koser Kaya, Kraneveldt, Kruijsen, Van der Laan, Lambrechts, Lazrak, Leerdam, Marijnissen, Nawijn, Noorman-den Uyl, Roefs, Rouvoet, Samsom, Slob, Smeets, Smits, Straub, Stuurman, Tichelaar, Timmer, Timmermans, Tjon-A-Ten, Tonkens, Varela, Van Velzen, Vendrik, Verbeet, Vergeer, Vos, Klaas de Vries, Waalkens, De Wit, Wolfsen, Adelmund, Albayrak, Arib, Van As en Azough.

Tegen stemmen de leden: Balemans, Van Beek, Blok, Van Bochove, Brinkel, Bruls, Buijs, Van de Camp, Cornielje, Çörüz, Dezentjé Hamming, Van Egerschot, Eski, Van Fessem, Ferrier, Geluk, Griffith, De Haan, Van Haersma Buma, Haverkamp, Hessels, Hirsi Ali, Hofstra, Ten Hoopen, Van Hijum, Jager, Joldersma, Jonker, Koopmans, Kortenhorst, De Krom, Van Lith, Luchtenveld, Mastwijk, Van Miltenburg, Mosterd, De Nerée tot Babberich, Van Oerle-van der Horst, Omtzigt, Oplaat, Örgü, Ormel, De Pater-van der Meer, Rambocus, Rijpstra, Schreijer-Pierik, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spies, Sterk, Szabó, Verburg, Verhagen, Vietsch, Visser, Van der Vlies, Bibi de Vries, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Weekers, Weisglas, Wilders, Van Winsen, Van Aartsen, Aasted Madsen-van Stiphout, Algra, Aptroot, Atsma en Van Baalen.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 71 tegen 69 stemmen is aangenomen.

Mevrouw Gerkens (SP):

Aangezien de staatssecretaris in ons midden is en deze motie is aangenomen, zou ik haar willen vragen of zij kan vertellen wat zij morgen het kabinet gaat adviseren met deze motie te doen.

De voorzitter:

Ik laat het aan de staatssecretaris over, te bepalen of zij wil en kan antwoorden op deze vraag. Ik zie dat dit het geval is. Het woord is aan de staatssecretaris van Economische Zaken, mevrouw Van Gennip.

Staatssecretaris Van Gennip:

Ik zal uiteraard, zoals het hoort, de motie in het kabinet bespreken. Ik heb de Kamer al vanmiddag toegezegd aan het Luxemburgse voorzitterschap te zullen overbrengen wat volgens mij wijsheid is om in de komende weken te doen. Dat waren toch al mijn plannen. De Kamer zal uiteraard niet alleen vernemen van ontwikkelingen in Brussel, maar ook horen wat ik met de motie doe. Er staat in, dat ik mij zal inspannen om ervoor te zorgen dat bepaalde gebeurtenissen in bepaalde volgorde zullen plaatsvinden. De Kamer zal horen welke mijn inspanningen zullen zijn.

Naar boven