Aan de orde is de voordracht voor de benoeming van een referendumcommissie als bedoeld in de Wet raadplegend referendum Europese Grondwet (29975).

De voorzitter:

Aan de orde is iets geheel niet alledaags en zelfs unieks, en dat is dat ik mag installeren de referendumcommissie voor het te houden referendum over het verdrag tot vaststelling van de grondwet voor Europa.

Het is mij een zeer groot genoegen, zeg ik aan prof. Kortmann, mevrouw Van Oostveen, de heer Elzenga en de heer Schutte, om u hier vandaag te ontvangen. Het vijfde lid van uw commissie, de heer Korthals Altes, ontbreekt. Hij heeft mij laten weten dat hij op dit moment in Zwitserland is, met als enige doel om het daar allang bestaande referendumsysteem grondig en op grote hoogte te bestuderen.

Het doet mij groot plezier om u vandaag hier te ontvangen en u zo dadelijk te installeren als voorzitter en leden van de referendumcommissie. U gaat het referendum voorbereiden over het verdrag tot vaststelling van een grondwet voor Europa. Dat is in ons staatsbestel om een aantal redenen een unieke gebeurtenis. Het grondwettelijk verdrag wordt onderworpen aan een raadgevend referendum dat vooral tot doel heeft om de betrokkenheid van de Nederlandse burgers bij de Europese Unie en bij de inhoud van het verdrag te vergroten. Dit is het eerste nationale referendum dat in ons land wordt gehouden sinds het bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Verder zeg ik met veel plezier dat dit referendum, en dus ook uw commissie, hun oorsprong vinden in een initiatiefwetsvoorstel van de leden mevrouw Karimi, de heer Van der Ham en de heer Dubbelboer uit deze Kamer.

Tot uw taken behoren het opstellen van de vraagstelling van het referendum, het vaststellen van een samenvatting van het verdrag en het verstrekken van subsidies aan maatschappelijke initiatieven om het publieke debat over het verdrag en het referendum te bevorderen.

Bij het opstellen van de voordracht en bij de benoeming afgelopen dinsdag door de Kamer is gezocht in uw personen naar kennis en ervaring op het gebied van het kiesrecht, verkiezingen, referenda, Europese aangelegenheden, bestuursrecht, financiën en communicatie. Er is uiteraard gekeken naar onpartijdigheid en onafhankelijkheid, omdat u ook verantwoordelijk bent voor de verdeling van subsidiegelden tussen voor- en tegenstanders van de Europese Grondwet en neutrale organisaties. Kortom, de vijf leden en de voorzitter van de zo dadelijk te installeren commissie zijn met z'n allen een duizendpoot.

U zult uw voorbereidende werkzaamheden en uw werkzaamheden als geheel in korte tijd moeten verrichten, omdat de verwachting is – ik onderstreep: de verwachting, want dat is niet aan de Kamer – dat het referendum in mei of juni van dit jaar wordt gehouden. Het is heel gevaarlijk om deze verwachting vanaf deze plaats uit te spreken, omdat het de verantwoordelijkheid is van de commissie om daarmee aan de slag te gaan.

Ik wens u zeer veel succes en zeer veel wijsheid toe bij uw werkzaamheden. De resultaten daarvan worden weergegeven in een verslag dat alle leden van de Kamer natuurlijk met heel veel vertrouwen en met heel veel belangstelling tegemoet zien.

Het is mij een eer en een genoegen om te installeren als leden van de referendumcommissie: prof. mr. C.J.A.M. Kortmann, tevens voorzitter, mr. T. Elzenga, mr. F. Korthals Altes, mevrouw N. van Oostveen en de heer G.J. Schutte. Bij dezen bent u geïnstalleerd. Ik feliciteer u van harte.

(Applaus)

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst die op de tafel van de griffier ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

Naar boven