De voorzitter:

In verband met de herdenking van Bert van Elswijk verzoek ik de Kamerleden, de kabinetsleden en de gasten op de publieke tribune, voor zover mogelijk, te gaan staan.

Geachte medeleden. Vorige week vernamen wij het droeve bericht dat de heer Bert van Elswijk, medewerker van de Afdeling Techniek bij de Facilitaire Dienst, is overleden. Bert van Elswijk overleed op vrijdag 3 december, na een heel korte ziekte. Hij werd maar 52 jaar. Sinds september 2002 werkte de heer van Elswijk als technicus bij de Tweede Kamer. Eerder was hij werkzaam als monteur bij een onderhoudsfirma voor liften. Via dat bedrijf kwam hij voor het onderhoud van de liften in onze gebouwen. Hij voelde zich bij ons thuis, en hij maakte op velen, vooral bij de medewerkers van onze Facilitaire Dienst, een heel goede indruk. Toen er een functie bij de Kamer vrijkwam en de heer Van Elswijk zijn belangstelling hiervoor kenbaar maakte, was de overstap dan ook snel gemaakt.

Ik kan me ook persoonlijk nog goed herinneren dat ik hem voor het eerst ontmoette bij mijn kennismaking, toen ik als nieuw gekozen voorzitter alle ambtelijke diensten bezocht. Een opvallend aardige en enthousiaste man, die een enorme betrokkenheid bij zijn werk en onze organisatie toonde. Een man die door zijn lange figuur een sterke persoonlijkheid uitstraalde.

Bij de technische dienst kreeg hij door zijn uitstraling, zijn opvallende verschijning en zijn persoonlijkheid al heel snel een vertrouwensrol. Hij werd een echte vaderfiguur. In het team was hij degene die een conflict wist bij te leggen of opkwam voor een collega in problemen. Ook bij de uitvoering van zijn werkzaamheden hield hij altijd rekening met de situatie van het moment. Dienstverlening stond bij hem hoog in het vaandel. De heer Van Elswijk voelde zich bij ons thuis, en hij liet dat ook merken. Zijn voorliefde voor en grote kennis van mechanismen van liften en roltrappen bleek als de onderhoudsfirma bij ons in huis was. Hij gaf adviezen, hij was altijd in de buurt, en als hij de kans kreeg sleutelde hij graag nog even mee.

Onze gevoelens van deelneming gaan uit naar zijn vrouw, kinderen en overige familieleden. Wij hebben begrip en respect voor hun beslissing niet bij deze herdenking aanwezig te zijn. Tijdens de crematie op 8 december jongstleden was een grote afvaardiging van de Tweede Kamer aanwezig. Mevrouw Van Elswijk en haar zoon en dochter en hun partners, zijn vader en schoonmoeder hebben dat als een grote steun ervaren. De Tweede Kamer heeft een gemotiveerde en collegiale medewerker verloren. Wij zullen de markante, enthousiaste persoonlijkheid Bert van Elswijk in onze gebouwen missen.

(De betrokkenen nemen enkele ogenblikken stilte in acht).

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven