Aan de orde zijn de stemmingen over acht moties, ingediend tijdens het debat over de nota Herijking buitenlands beleid (24337), te weten:

- de motie-De Hoop Scheffer/Sipkes over de minister van Buitenlandse Zaken als politiek eerstverantwoordelijke voor het beleid van de geïntegreerde regionale directies (24337, nr. 4);

- de motie-De Hoop Scheffer over het niet instellen van een homogene groep voor internationale samenwerking (24337, nr. 5);

- de motie-De Hoop Scheffer/Van Middelkoop over de netto ODA-inspanning (24337, nr. 6);

- de motie-Sipkes c.s. over het percentage zuivere ontwikkelingshulp (24337, nr. 8);

- de motie-Sipkes over de financiering van kwijtschelding van schulden (24337, nr. 9);

- de motie-Sipkes over een gedragscode voor bedrijven (24337, nr. 10);

- de motie-Van Middelkoop/De Hoop Scheffer over het attachébeleid (24337, nr. 11);

- de motie-Van Middelkoop over betaling voor diensten die door ambassades worden verleend (24337, nr. 12).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Mevrouw Sipkes heeft gevraagd de stemming over haar motie op stuk nr. 8 voor te laten gaan boven de stemming over de motie op stuk nr. 6. Ik neem aan dat hiertegen geen bezwaar bestaat.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Van den Bos (D66):

Mijnheer de voorzitter! De regering interpreteert de motie op stuk nr. 6 zodanig dat vanaf 1997 begroot wordt op basis van 0,8% BNP netto ODA-inspanning en dat hiervan tijdens de begrotingsvoorbereiding of -uitvoering alleen kan worden afgeweken, naar boven of beneden, in zeer uitzonderlijke gevallen. Deze interpretatie komt overeen met die van mijn fractie en daarom kunnen wij deze motie steunen.

De heer Weisglas (VVD):

Mijnheer de voorzitter! Ik wil een stemverklaring afleggen over de motie op stuk nr. 4 van de heer De Hoop Scheffer en mevrouw Sipkes. Nog vanavond tijdens de heropening is gebleken dat er maar één minister van Buitenlandse Zaken is en dat is de heden grootvader geworden minister Van Mierlo. Om die reden heeft de VVD-fractie geen enkele behoefte om voor deze motie te stemmen.

In stemming komt de motie-De Hoop Scheffer/Sipkes (24337, nr. 4).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de CD, de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Hoop Scheffer (24337, nr. 5).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de RPF, het GPV, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Sipkes c.s. (24337, nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de RPF, de SGP en het GPV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Hoop Scheffer/Van Middelkoop (24337, nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, het AOV, de RPF, de SGP, D66, de PvdA, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Sipkes (24337, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Sipkes (24337, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de RPF en het AOV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Middelkoop/De Hoop Scheffer (24337, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat behoudens de leden van de fractie van de CD, de leden van de overige fracties voor deze motie hebben gestemd, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Middelkoop (24337, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de RPF, de SGP, GroenLinks, de SP, de groep-Nijpels en het AOV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven