Aan de orde is de behandeling van:

de Brief van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, VoorzitterRuimtelijke Ordening en Milieubeheer inzake de instelling van een tijdelijke commissie van onderzoek naar klimaatverandering (22232, nr. 10).

De voorzitter:

Namens het Presidium stel ik voor, conform de voorstellen van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer te besluiten tot de instelling van een tijdelijke commissie Strategisch onderzoek klimaatverandering, met dien verstande dat de commissie tegelijk met haar concept-budget aan het Presidium meedeelt hoe zij haar opdracht nader concretiseert.

Ik stel verder voor, dat de tijdelijke commissie zal bestaan uit zes leden, elk met een plaatsvervanger.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Ik benoem tot lid van de commissie de leden Crone, Lansink, Te Veldhuis, Augusteijn-Esser, M.B. Vos en Van Middelkoop en tot hun plaatsvervangers de leden Dijksman, Assen, Klein Molekamp, Jorritsma-van Oosten, Poppe en Van den Berg.

De constituerende vergadering zal nog heden, dat wil zeggen onmiddellijk na het sluiten van deze vergadering, plaatsvinden in de Thorbeckezaal. Ik nodig u allen uit, aanwezig te zijn bij de constitutie daarvan.

Geachte collega's! In de afgelopen drie maanden is in deze Kamer in ieder geval zeer veel aan de orde geweest. Veel daarvan is tot besluitvorming gebracht. Ik heb de indruk dat meer afhandelen bijna tot het onmogelijke lijkt te behoren. Wij moeten in ieder geval ten overvloede nog een keer vaststellen, dat wij al dit werk hebben kunnen verzetten dankzij onze eigen inspanningen, maar bovenal dankzij de trouwe steun van alle medewerkers in het kamergebouw. Ik vind dat wij hen daarvoor moeten waarderen.

(Applaus)

De voorzitter:

Ik heb geen periode meegemaakt waarin zoveel weken achtereen het tijdstip van 23.00 uur ruimschoots is overschreden.

Er is in deze periode dus veel in deze Kamer gezegd. Daarom zal ik daar niet veel meer aan toevoegen, ook al omdat wij met z'n allen, naar ik hoop, straks nog een constituerende vergadering zullen meemaken. Ik zal in de sfeer van de vergaderingen blijven.

Ten overvloede herinner ik u en de leden van het kabinet eraan, dat op 16 januari, na afloop van de vergadering, pakweg rond half vijf, half zes een bijeenkomst zoals als eerder dit jaar in januari gehouden, zal plaatsvinden in het gebouw van de Kamer, onder meer in het ledenrestaurant en de daaronder gelegen ruimte.

Vervolgens wil ik u ten overvloede melden dat er volgend jaar, althans voor de Kamer, een opvallend feit zal plaatsvinden, omdat het gerenoveerde gebouw Binnenhof 1a officieel aan ons zal worden overgedragen en wel op de middag van 22 februari. Op vrijdagmiddag 23 februari, dat alles op het snijvlak van werkperiode en een kort voorjaarsreces, zal een miniformaat symposium worden gehouden, uiteraard ter gelegenheid van de officiële ingebruikneming van Binnenhof 1a en de gerenoveerde oude vergaderzaal, maar toch ook omdat het dan ongeveer 200 jaar geleden is dat de Nationale vergadering in die zaal voor het eerst bijeen kwam. Het symposium zal gaan over de karakteristieken van volksvertegenwoordigers 200 jaar geleden, 100 jaar geleden en nu. Onafhankelijke deskundigen zullen ons met die karakteristieken confronteren en dus ook met onze eigen karakteristieken.

Er valt nog heel veel over te zeggen. Er valt ook veel over andere dingen te zeggen, bijvoorbeeld over de gevolgen van informatisering en gedachten over elektronische snelwegen voor het werk van de Kamer. Ik wil volstaan met de melding dat enkelen onder ons op bescheiden schaal in het nieuwe jaar als proefkonijn zullen gaan dienen.

Eigenlijk wil ik u met dit alles niet te veel lastig vallen bij de aanvang van het kerstreces. Ik beoogde slechts u allen een onbekommerd kerstreces toe te wensen. Ik hoop dat wij elkaar in januari in deze zaal in gezondheid weer zullen treffen.

Sluiting 2.08 uur

Naar boven