Aan de orde is de stemming in verband met de brief van de vaste commissie voor Europese Zaken inzake nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie (22112, nr. 1109).

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Bontes (PVV):

Voorzitter. De PVV is een partij die graag het laatste woord heeft. Ik heb er heel veel moeite voor moeten doen om ook dit jaar dat voor elkaar te krijgen, maar het is toch gelukt.

De voorzitter:

Dat weet ik zo net nog niet.

De heer Bontes (PVV):

Nog niet? Oké.

Wij stemmen tegen het werkprogramma van de Europese Commissie. Er wordt bij al die voorstellen slechts één keer gekozen voor een subsidiariteitstoets. Dat had minstens 30 keer moeten zijn. Daarom stemmen wij tegen.

De voorzitter:

Ik breng het voorstel in stemming.

In stemming komt de brief van de vaste commissie voor Europese Zaken (22112, nr. 1109).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdD, de PvdA, GroenLinks, D66, de VVD, de SGP, de ChristenUnie en het CDA voor deze brief hebben gestemd en de aanwezige leden van de fractie van de PVV ertegen, zodat hij is aangenomen.

Dames en heren. Het is 20.15 uur.

(geroffel op de bankjes)

De voorzitter:

Waarde medeleden. Met de zojuist gehouden stemmingen beëindigen wij niet alleen deze vergadering, maar ook een kalenderjaar. Het was een jaar van verkiezingen, die voor de gemeenteraad en die voor onze Kamer. In juni namen wij afscheid van maar liefst 63 leden. Van de vervolgens beëdigde leden waren er bij de installatie 57 kakelvers. Na de kabinetsformatie daalde het aantal vrouwelijke leden van 62 naar 60. Over vrouwen in relatie tot kwaliteit spreek ik hier niet; goede wijn behoeft geen krans.

(geroffel op de bankjes)

De voorzitter:

Maar het mag duidelijk zijn dat wij een bredere vertegenwoordiging van de bevolking zijn naarmate de diversiteit in de Kamer groter is.

In de statistieken kunnen wij zien dat 2010 een verkiezingsjaar was. Wij hebben met elkaar zo'n 880 uur vergaderd, variërend van 9 minuten op 12 en 14 oktober tot meer dan 17 uur op 1 december. Vorig jaar kwamen wij zo'n 300 uur meer bijeen. Wij voerden dit jaar 46 spoeddebatten, tegenover 62 vorig jaar. Er zijn dit jaar meer dan 1600 moties ingediend, er zijn 8 initiatiefvoorstellen ingediend en er werden iets meer dan 100 mondelinge vragen gesteld. Het aantal interpellaties bleef dit jaar op 0 steken, tegenover 12 in 2009. Wat betreft de maidenspeeches: er resten ons nog maar 7 leden van wie wij de maidenspeech nog tegoed hebben. Veel complimenten voor degenen die hun maidenspeech al gehouden hebben en veel succes voor degenen naar wie wij nog gaan luisteren!

Het was een turbulent jaar, waarin door u en alle andere Kamerbewoners veel werk is verzet. Een fantastische prestatie, waarvoor ik niet alleen u dank, maar ook, met nadruk, al onze medewerkers: ambtenaren en fractiemedewerkers.

(geroffel op de bankjes)

De voorzitter:

Dit jaar hadden wij een primeur: onze eigen toekomst- en onderzoeksagenda, een instrument waarmee wij samen feiten verzamelen en onze koers voor de toekomst kunnen uitstippelen. Vorige week, op 7 december, heeft de Kamer alweer de tweede editie van deze agenda vastgesteld, zodat wij ook het komende jaar toekomstgericht werk kunnen maken van onderzoek en controle. De agenda voor 2011 bestaat uit een onderzoek naar spoorsystemen en onderhoud- en realisatiebudgetten in relatie tot innovatie; een onderzoek naar lessen uit de recente arbeidsmigratie; en een toekomstverkenning naar de economische dimensie van verduurzaming van de voedselproductie.

Op 16 november jongstleden is voor het eerst sinds acht jaar weer een parlementaire enquêtecommissie ingesteld, onder leiding van Jan de Wit. Deze commissie gaat onderzoek doen naar de crisismaatregelen die de Nederlandse overheid in de periode september 2008 tot en met januari 2009 heeft genomen om de acute problemen in het Nederlands financieel stelsel te bestrijden. De eindrapportage verwachten wij eind volgend jaar.

Wij hebben het afgelopen jaar ook de eerste ervaringen opgedaan met de hoorzitting nieuwe stijl. Dit is ook een uitvloeisel van de parlementaire zelfreflectie. De hoorzittingen over passend onderwijs waren hier een geslaagd voorbeeld van. In de evaluatie van deze hoorzittingen is duidelijk gebleken dat het instrument grote winst oplevert, maar de kost gaat voor de baat uit. Voor deze hoorzitting nieuwe stijl moet u niet lichtvaardig en vrijblijvend kiezen! Het vergt een grondige voorbereiding en een grote betrokkenheid van uzelf.

Geachte medeleden. Diezelfde betrokkenheid vraag ik u te tonen bij het project Polderen voor beginners. Dit lespakket voor het middelbaar beroepsonderwijs geeft ons de kans om belangstelling te wekken voor de werking van de democratie bij jongeren. Wij, gekozen volksvertegenwoordigers, zijn bij uitstek de ambassadeurs om vandaag democratie en het politieke proces uit te leggen aan de kiezers van morgen. Ik doe daarom oprecht een beroep op u: maak allemaal een afspraak met een regionaal opleidingscentrum; investeer in de parlementaire democratie en in deze jongeren! Onze Dienst Informatievoorziening doet dit eveneens en met glans, maar op een ander vlak. Na de Beveiligingsdienst vorig jaar, is nu ook deze dienst van de Kamer erkend als leerbedrijf.Voorzitter

Het afgelopen jaar is het project Staten-Generaal Digitaal, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, afgerond. De vruchten van deze samenwerking kunt u bekijken op de website www.statengeneraaldigitaal.nl. Daarop staan alle Kamerstukken van 1840 tot 1995. Nostalgie? De tijd zal het leren.

Ook de Oude Zaal kende wat nostalgie. Zo konden velen met mij, onder andere in de drukbezochte Museumnacht, de nacht van Schmelzer opnieuw beleven. Maar wij leven nu in 2010. Al doen sommigen van u het al tijden, de Tweede Kamer zelf is in oktober jongstleden met twitteren begonnen. Wij hebben op dit moment 3500 volgers.

Ik heb twitter niet nodig om u te vertellen dat mevrouw Karabulut vanaf 23 december tijdelijk de Kamer zal verlaten in verband met zwangerschapsverlof. Wij verheugen ons erop om u volgend jaar april als trotse moeder, zo hopen wij, weer terug te zien.

(geroffel op de bankjes)

De voorzitter:

Mevrouw Peters hopen wij nog eerder terug te zien. Wij zijn in gedachten even bij haar, want zij is zo'n beetje aan de laatste loodjes begonnen.

Als u in het reces, moe maar voldaan, terugkijkt op de afgelopen periode, kunt u dat vanaf nu ook heel letterlijk doen. Bij wijze van proef zijn vanaf nu, met terugwerkende kracht vanaf het debat over de regeringsverklaring, de debatten in de plenaire zaal terug te kijken en te beluisteren op debatgemist.tweedekamer.nl. Wij hebben dus niet meer alleen de Handelingen, maar ook Debat gemist.

In de komende periode wordt bekeken hoe Debat gemist in de praktijk functioneert. De toekomst is, deze service op termijn nog verder uit te breiden. Gaat u niet direct met z'n allen achter de pc zitten om dit te checken, want dan loopt het natuurlijk meteen mis. Mocht u willen weten of er vandaag de hele dag via de voorzitter is gesproken, gaat uw gang de komende dagen en turf. Mocht u een dezer dagen heimwee krijgen, dan kunt u lekker gaan kijken naar Debat gemist.

Waarde leden, graag wens ik u allen goede kerstdagen en een voorspoedig 2011. Ik zie ernaar uit om u met frisse energie in het nieuwe jaar terug te zien. Gelet op de voorspellingen, wens ik u bovenal een behouden thuiskomst. Het ga u goed!

(geroffel op de bankjes)

Sluiting 20.25 uur

Naar boven