Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de Nederlandse bijdrage aan ISAF na augustus 2008, te weten:

- de motie-Marijnissen over beëindiging van deelname aan de Task Force Uruzgan per 1 augustus 2008 (27925, nr. 282);

- de motie-Marijnissen c.s. over het niet nakomen door de NAVO van de afspraak over opvolging van Nederland (27925, nr. 283);

- de motie-Pechtold c.s. over de brief van SACEUR aan de Commandant der Strijdkrachten (27925, nr. 284);

- de motie-Halsema c.s. over vaststellen van het aantal burgerslachtoffers in Zuid-Afghanistan (27925, nr. 285).

(Zie vergadering van 18 december 2007.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Waalkens (PvdA):

Voorzitter. Anders dan de overige leden van de fractie van de Partij van de Arbeid kom ik met betrekking tot de onderbouwing van de missie tot de volgende afweging. Mijn persoonlijk oordeel en mijn persoonlijke verantwoordelijkheid leiden tot het oordeel dat ik ernstige twijfels heb over de missie onder de huidige NAVO-afspraken. In heb niet (direct) de overtuiging dat deze nieuwe missie voor de Afghanen of voor de regio een verbetering zal brengen en de resultaten zal geven die er nu van verwacht worden. De motie-Marijnissen op stuk nr. 282 doet echter geen recht aan mijn overtuigingen. Ik zal die motie dus niet steunen. Alles overwegende, zal ik in het belang van de militairen, de diplomaten en de ontwikkelingswerkers die in Afghanistan opereren en zullen opereren, deze nieuwe missie steunen.

In stemming komt de motie-Marijnissen (27925, nr. 282).

De voorzitter:

De fractie van de SP heeft verzocht om hoofdelijke stemming.

Vóór stemmen de leden: Halsema, Van der Ham, Irrgang, Jansen, Kant, Karabulut, Koşer Kaya, Langkamp, Van Leeuwen, Leijten, Lempens, Luijben, Madlener, Marijnissen, Ouwehand, Pechtold, Peters, Polderman, Poppe, Roemer, De Rooij, De Roon, Ulenbelt, Van Velzen, Verdonk, Wilders, De Wit, Agema, Van Bommel, Bosma, Brinkman, Dibi, Tony van Dijck, Jasper van Dijk, Duyvendak, Fritsma, Van Gent, Gerkens, Van Gerven, Gesthuizen, Van Gijlswijk en Graus.

Tegen stemmen de leden: Van Haersma Buma, Hamer, Haverkamp, Heerts, Heijnen, Van Heugten, Van Hijum, Ten Hoopen, Jacobi, Jager, Jonker, Kalma, Kamp, Knops, Koopmans, Koppejan, Jules Kortenhorst, Roland Kortenhorst, Kraneveldt-van der Veen, De Krom, Kuiken, Leerdam, Mastwijk, Van Miltenburg, Neppérus, De Nerée tot Babberich, Nicolaï, Omtzigt, Ormel, Ortega-Martijn, De Pater-van der Meer, Remkes, Roefs, De Rouwe, Rutte, Samsom, Schermers, Schinkelshoek, Schippers, Schreijer-Pierik, Slob, Smeets, Snijder-Hazelhoff, Spekman, Spies, Van der Staaij, Sterk, Tang, Tichelaar, Timmer, Van Toorenburg, Van der Veen, Verbeet, Vermeij, Vietsch, Van der Vlies, Voordewind, Vos, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Waalkens, Weekers, Wiegman-van Meppelen Scheppink, Willemse-van der Ploeg, Wolbert, Wolfsen, Zijlstra, Anker, Aptroot, Arib, Atsma, Van Baalen, Van Beek, Besselink, Biskop, Blanksma-van den Heuvel, Blok, Blom, Van Bochove, Boekestijn, Bouchibti, Bouwmeester, Ten Broeke, Van der Burg, Van de Camp, Cramer, Van Dam, Depla, Dezentjé Hamming, Jan Jacob van Dijk, Van Dijken, Dijsselbloem, Eijsink, Ferrier, Van Geel, Van Gennip, Gill'ard en Griffith.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 98 tegen 42 stemmen is verworpen.

In stemming komt de motie-Marijnissen c.s. (27925, nr. 283).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Pechtold c.s. (27925, nr. 284).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Halsema c.s. (27925, nr. 285).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven