Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend tijdens het debat over alcoholbeleid, te weten:

- de motie-Joldersma/Voordewind over een experiment met onder andere leeftijdsgrenzen in een aantal gemeenten (27565, nr. 36);

- de motie-Joldersma c.s. over een landelijke gedragscode voor veilig alcoholgebruik in buurt- en huiskamerketen (27565, nr. 37);

- de motie-Joldersma c.s. over een landelijke gedragscode voor vroeg-op-staptijden in de horeca voor jongeren (27565, nr. 38);

- de motie-Leijten over het alcoholgehalte van de sterke drank bij een gemixt drankje (27565, nr. 39);

- de motie-Leijten/Voordewind over alcoholpromoties gericht op jongeren (27565, nr. 40);

- de motie-Bouwmeester c.s. over vasthouden aan de landelijke leeftijdsnorm van 16 jaar (27565, nr. 41);

- de motie-Bouwmeester/Van der Vlies over het strafbaar stellen van het in bezit hebben van alcohol onder de 16 in de openbare ruimte (27565, nr. 42);

- de motie-Bouwmeester over het sluiten van de alcoholafdeling van supermarkten (27565, nr. 43);

- de motie-Schippers over verlaging van de administratievelastendruk (27565, nr. 44);

- de motie-Schippers over het afzien van een reclameverbod en het evalueren van de zelfregulering (27565, nr. 45);

- de motie-Schippers c.s. over aanvulling van de beleidsmix (27565, nr. 46);

- de motie-Van der Ham/Dibi over betere uitgaansmogelijkheden voor jongeren tussen de 12 en 18 (27565, nr. 50);

- de motie-Van der Ham c.s. over afzien van de voorgenomen accijnsverhoging op alcoholische dranken (27565, nr. 51);

- de motie-Van der Vlies/Leijten over een verbod op alcoholreclames tot 22.00 uur (27565, nr. 52);

- de motie-Agema over het strafbaar stellen van het meerijden met een jongere tot 21 jaar die alcohol heeft gedronken (27565, nr. 54);

- de motie-Dibi c.s. over het verruimen van de openings- en sluitingstijden van horecagelegenheden (27565, nr. 55);

- de motie-Voordewind/Leijten over een label waarin wordt gewezen op de schadelijke effecten van alcoholgebruik (27565, nr. 56);

- de motie-Van der Vlies over een wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verstrekking van alle alcoholhoudende dranken (31200 XVII, nr. 29).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Van der Vlies wordt eerst gestemd over zijn motie 31200-XVII, nr. 29, omdat de inhoud daarvan verder strekt dan die van motie 27565, nr. 36).

In stemming komt de motie-Van der Vlies (31200-XVII, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Joldersma/Voordewind (27565, nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Joldersma c.s. (27565, nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Joldersma c.s. (27565, nr. 38).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Leijten (27565, nr. 39).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Leijten/Voordewind (27565, nr. 40).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de PvdD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Wij willen geacht worden, voor de motie op stuk nr. 39 te hebben gestemd.

De voorzitter:

De fractie van de PvdD wenst geacht te worden, voor de motie op stuk nr. 39 te hebben gestemd.

In stemming komt de motie-Bouwmeester c.s. (27565, nr. 41).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, het CDA, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

De heer Bosma (PVV):

Wij hadden tegen de motie op stuk nr. 40 willen stemmen.

De voorzitter:

De fractie van de PVV wenst geacht te worden, tegen de motie op stuk nr. 40 te hebben gestemd.

Aangezien de motie-Bouwmeester/Van der Vlies (27565, nr. 42) is ingetrokken, maakt zij geen onderwerp van behandeling meer uit.

In stemming komt de motie-Bouwmeester (27565, nr. 43).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, de ChristenUnie, de SGP en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Schippers (27565, nr. 44).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SGP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Schippers (29835, nr. 45).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Schippers c.s. (27565, nr. 46).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Ham/Dibi (27565, nr. 50).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Ham c.s. (27565, nr. 51).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de PvdD, de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Vlies/Leijten (27565, nr. 52).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de SGP en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Agema (27565, nr. 54).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Dibi c.s. (27565, nr. 55).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Voordewind/Leijten (27565, nr. 56).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven