Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de Staat van de Europese Unie (31202), te weten:

- de motie-Pechtold over de uitwerking van een strategie met geselecteerde onderwerpen (31202, nr. 10);

- de motie-Pechtold/Ormel over een tweede vlaggenmast op het gebouw van de Tweede Kamer (31202, nr. 11);

- de motie-Ormel c.s. over de bevordering van inburgeringscursussen (31202, nr. 12;

- de motie-Ormel c.s. over het partenariaat als samenwerkingsvorm (31202, nr. 13);

- de motie-Blom c.s. over een Europees beleid gericht op verbetering van de sociale en economische positie van Roma (31202, nr. 15);

- de motie-Van Bommel/Ten Broeke over een overzicht van de activiteiten en kosten van publieksinformatie (31202, nr. 16);

- de motie-Ten Broeke/Van Bommel over topprioriteit voor een nationale lidstaatverklaring (31202, nr. 17);

- de motie-De Roon over het opheffen van Straatsburg als vergaderplaats voor het Europees Parlement (31202, nr. 18);

- de motie-Peters over toepassing van het beginsel "de vervuiler betaalt" (31202, nr. 19);

- de motie-Peters over het terugbrengen van de normering voor de uitstoot van CO2 voor personenauto's (31202, nr. 20);

- de motie-Wiegman-van Meppelen Scheppink c.s. over de vrijheid van godsdienst, meningsuiting en vergadering als voorwaarden voor een partenariaat (31202, nr. 21).

(Zie vergadering van 19 december 2007.)

De voorzitter:

De motie-Ormel (31202, nr. 12) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

van mening dat het wenselijk is dat EU-burgers die zich vestigen in een EU-lidstaat, ook kennis hebben van de cultuur en geschiedenis van deze lidstaat;

van mening dat het wenselijk is dat EU-burgers die zich vestigen in een andere EU-lidstaat, zich kunnen uitdrukken in de taal van deze lidstaat;

verzoekt de regering om op Europees niveau inburgeringscursussen te bevorderen voor eenieder die zich voor langere tijd vestigt in een lidstaat van de EU,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt wordt de indiening van deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 22 (31202).

Ik stel vast dat wij hierover nu kunnen stemmen.

In stemming komt de motie-Pechtold (31202, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de PvdD en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Pechtold/Ormel (31202, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, D66, de VVD, het CDA en het lid Verbeet van de fractie van de PvdA voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties en de overige leden van de fractie van de PvdA ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Ormel c.s. (31202, nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de PvdD voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Ormel c.s. (31202, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de PvdD, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, D66 en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Blom c.s. (31202, nr. 15).

De voorzitter:

ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Bommel/Ten Broeke (31202, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Ten Broeke/Van Bommel (31202, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, de PvdD, de VVD, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Roon (31202, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Peters (31202, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Peters (31202, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Wiegman-van Meppelen Scheppink c.s. (31202, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven