Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de 17-jarigenproblematiek Defensie, te weten:

- de motie-Albayrak c.s. over de leeftijd van 18 jaar voor indiensttreding (26900, nr. 53);

- de motie-J.M. de Vries (CDA) c.s. over instemming van ouders of wettelijke vertegenwoordigers (26900, nr. 54).

(Zie vergadering van 25 juni 2002.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Karimi (GroenLinks):

Voorzitter. Ik wil een stemverklaring geven over de motie-J.M. de Vries c.s. op stuk nr. 54. In de eerste overweging van de motie wordt goedkeuring gegeven aan het voorstel van de regering, namelijk dat 17-jarigen de status van aspirant-militair krijgen. Mijn fractie is tegen het voorstel van de regering. Er lag een motie van de heer Harrewijn, een motie die breed werd ondersteund door de Kamer. Daarin werd de regering gevraagd, geen vrijwillige rekrutering van 17-jarigen te laten plaatsvinden. De regering geeft met haar voorstel geen uitvoering aan de motie van de heer Harrewijn. Wat in het dictum van de motie is gevraagd, namelijk het opnemen van de instemming van de ouders of wettelijke vertegenwoordigers in de Militaire ambtenarenwet, is door de staatssecretaris al meerdere malen tijdens het algemeen overleg en in het VAO toegezegd. In die zin is de motie ook overbodig. Al met al zal de fractie van de GroenLinks tegen deze motie stemmen. Wij vinden ook dat deze motie alleen bedoeld is om de draai die het CDA...

De voorzitter:

Dat laatste mag niet. Dat weet u, want dat is polariserend.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Voorzitter. In een zeer korte periode is de meerderheid die er bestond voor het verhogen van de wervingsleeftijd voor de krijgsmacht, verworden tot een minderheid. De motie-De Vries is slechts een optische verbetering die zelfs al door de staatssecretaris was toegezegd. Ouders of voogden zouden toestemming moeten geven aan hun 17-jarig kind om in dienst te kunnen treden. De SP vindt dat 17-jarigen helemaal niet in dienst moeten treden, niet mét en niet zonder toestemming van de ouders. De SP-fractie zal dan ook tegen deze motie stemmen.

In stemming komt de motie-Albayrak c.s. (26900, nr. 53).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-J.M. de Vries (CDA) c.s. (26900, nr. 54).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, LN, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven