Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over het onderdeel cultuur van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2008 (31200 VIII), te weten:

- de motie-Van Leeuwen/Leerdam over de Canon in het onderwijs (31200 VIII, nr. 109, herdruk);

- de motie-Van Leeuwen over de financiële toegankelijkheid van op cultuurparticipatie gerichte instellingen en activiteiten (31200 VIII, nr. 110);

- de motie-Van Leeuwen over het betrekken van kunstenaars bij cultuurparticipatie (31200 VIII, nr. 111);

- de motie-Van Vroonhoven-Kok c.s. over een nieuwe positie voor de kunstencentra (31200 VIII, nr. 112);

- de motie-Van Vroonhoven-Kok/Anker over een offensief voor de volkscultuur (31200 VIII, nr. 113);

- de motie-Nicolaï c.s. over handhaving van de kunstkoopregeling (31200 VIII, nr. 114);

- de motie-Nicolaï c.s. over gratis toegang voor jongeren tot 18 jaar tot geregistreerde musea (31200 VIII, nr. 115);

- de motie-Leerdam c.s. over de ambities op het gebied van internationaal cultuurbeleid (31200 VIII, nr. 116);

- de motie-Halsema c.s. over het aftoppen van de fiscale aftrekmogelijkheden voor eigenaar-bewoners van monumenten (31200 VIII, nr. 117, herdruk);

- de motie-Halsema c.s. over een investeringsmaatschappij naar voorbeeld van Cultuurinvest in België (31200 VIII, nr. 118);

- de motie-Van der Ham/Leerdam over van een Holland- of Nieuw Amsterdamhuis in New York (31200 VIII, nr. 122);

- de motie-Van der Ham/Halsema over de vergoeding van kunstenaars ten aanzien van thuiskopieën (31200 VIII, nr. 123);

- de motie-Van der Ham over een pilotproject om theatervoorstellingen te registreren (31200 VIII, nr. 124);

- de motie-Leerdam c.s. over de geografische spreiding van cultuursubsidies (28989, nr. 53);

- de motie-Van Vroonhoven-Kok c.s over verbetering van de geografische spreiding van de nieuwe rijksmiddelen voor kunst en cultuur (28989, nr. 55).

(Zie wetgevingsoverleg van 17 december 2007.)

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Van Leeuwen stel ik voor, zijn motie (31200-VIII, nr. 109, herdruk) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

De motie-Van der Ham/Leerdam (31200-VIII, nr. 122) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat in 2009 de 400-jarige verbintenis tussen New York en Nederland en de stichting van "Nieuw Amsterdam" zal worden herdacht;

overwegende dat het wenselijk is dat de historische en culturele banden bij deze gelegenheid worden verdiept en structureel worden onderhouden;

overwegende dat een structurele verdieping van de banden tussen New York en Nederland een belangrijke bijdrage kan leveren aan behoud van cultureel erfgoed, het leveren van (geschiedenis)onderwijs, culturele uitwisseling en toerisme;

overwegende dat culturele huizen als het Erasmushuis en het Institut Néerlandais goede voorbeelden zijn van een verdiepte culturele band;

verzoekt de regering, in overleg te treden met de gemeente Amsterdam, kunstinstellingen, het bedrijfsleven en Amerikaanse overheden om te bezien op welke wijze vanaf 2009 structureler en tastbaar vorm kan worden gegeven aan de historische en culturele band tussen Nederland en New York, en daarbij te betrekken het idee van een Holland- of Nieuw Amsterdamhuis,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt de indiening van deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 132 (31200-VIII).

Op verzoek van de heer Van der Ham stel ik voor, zijn moties (31200-VIII, nrs. 123 en 124) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

De motie-Van Vroonhoven-Kok c.s. (28989, nr. 55) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat sprake is van een scheve verdeling van de rijkscultuurmiddelen, die geen recht doet aan de artistieke kwaliteiten van de regio;

overwegende dat iedereen in Nederland toegang moet hebben tot kunst en cultuur;

van mening dat een betere geografische spreiding van subsidies over Nederland wenselijk is;

verzoekt de regering, een substantiële verbetering van de geografische spreiding van de nieuwe rijksmiddelen voor kunst en cultuur via de Cultuurnota en via de fondsen ten opzichte van de huidige situatie te bewerkstelligen,

en gaat over tot de orde van de dag.

Zij krijgt nr. 62 (28989).

Ik stel vast dat wij nu over de gewijzigde moties kunnen stemmen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Van Leeuwen (SP):

Voorzitter. Openstaan voor andere culturen vereist een eigen culturele identiteit. Volkscultuur speelt hierbij een rol. In het wetgevingsoverleg zegde de minister een brief toe over dit onderwerp. Naar aanleiding van die brief wil de SP over volkscultuur, en over de rol die de rijksoverheid hierbij kan of moet spelen, graag een inhoudelijk debat voeren. Niet vanwege geringschatting van volkscultuur, maar omdat wij van mening zijn dat de motie van mevrouw Van Vroonhoven te veel een voorschot neemt op de nog te voeren discussie, zullen wij tegen haar motie op stuk nr. 113 stemmen.

In stemming komt de motie-Van Leeuwen (31200-VIII, nr. 110).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, het CDA en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Leeuwen (31200-VIII, nr. 111).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, het CDA en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Vroonhoven-Kok c.s. (31200-VIII, nr. 112).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Vroonhoven-Kok/Anker (31200-VIII, nr. 113).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, de SGP, het CDA en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Nicolaï c.s. (31200-VIII, nr. 114).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PPV tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Nicolaï c.s. (31200-VIII, nr. 115).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Leerdam c.s. (31200-VIII, nr. 116).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, het CDA en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Halsema c.s. (31200-VIII, nr. 117 herdruk).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Halsema c.s. (31200-VIII, nr. 118).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, het CDA en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van der Ham/Leerdam (31200-VIII, nr. 132).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de ChristenUnie, het CDA en het lid Verdonk voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Leerdam c.s. (28989, nr. 53).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van Vroonhoven-Kok c.s. (28989, nr. 62).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en het lid Verdonk voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven