6 Stemmingen

Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met de uitbreiding van het gebruik van biometrische kenmerken in de vreemdelingenketen in verband met het verbeteren van de identiteitsvaststelling van de vreemdeling (33192),

en over:

  • - de motie-Strik c.s. over het uitvoeren van een evaluatie in verband met de mogelijke verlenging van de wet (33192, letter G);

  • - de motie-Witteveen c.s. over het terugdringen van de bewaartermijn van tien naar vijf jaar (33192, letter H).

(Zie vergadering van 3 december 2013.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Thom de Graaf (D66):

Voorzitter. Ik zal het kort houden, op uw verzoek.

In de behandeling is onvoldoende duidelijk gemaakt wat de omvang is van de fraude die de regering wil bestrijden met dit wetsvoorstel. Tegen die achtergrond houden wij grote twijfels over het voorstel dat voor vreemdelingen een zware extra last in de sfeer van de privacy betekent. Ook de koppeling aan de opsporing van strafbare feiten bevalt ons niet, in het bijzonder niet omdat de kans op "ethnic profiling" toeneemt. Ook de risico's met een databank vinden wij op dit moment onverantwoord. Om die reden zal de D66-fractie tegen het wetsvoorstel stemmen.

De heer Witteveen (PvdA):

Mevrouw de voorzitter. Tijdens het debat kwam de staatssecretaris met de toezegging dat als de Eerste Kamer dat wil, de evaluatie reeds kan plaatsvinden na drie in plaats van na vijf jaar. Dat is voor mijn fractie van belang. Ik kan hier verklaren dat behalve de PvdA-fractie ook de fracties van de VVD, het CDA, de SP en GroenLinks dat wenselijk zouden vinden en wellicht ook andere partijen.

De voorzitter:

Dat is uw stemverklaring over de wet?

De heer Witteveen (PvdA):

Wij zijn voor het wetsvoorstel.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, de OSF en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PvdD, D66, de SP en GroenLinks ertegen, zodat het is aangenomen.

De fractie van de SGP is afwezig.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf over de moties.

Mevrouw Lokin-Sassen (CDA):

Voorzitter. Ik leg een stemverklaring af over beide moties. De motie-Strik c.s. is overbodig omdat de staatssecretaris al tijdens de plenaire behandeling heeft toegezegd dat hij bij de evaluatie rekening zal houden met de genoemde punten. Om die reden stemmen wij tegen de motie. Wij hebben geen behoefte aan overbodige moties.

Dan de motie-Witteveen. Er is geen novelle tot wijziging van de wet gevraagd. Het wetsvoorstel heeft een horizonbepaling gekregen, zodat de wet van rechtswege ophoudt te gelden na zeven jaar, tenzij er een nieuw voorstel tot verlenging wordt ingediend. Na drie c.q. vijf jaar vindt er een evaluatie plaats. Indien er een voorstel tot verlenging komt, kan de bewaringstermijn opnieuw aan de orde worden gesteld en desnoods bij amendement worden bekort. Indien er geen voorstel tot verlenging komt, worden alle opgeslagen biometrische kenmerken van rechtswege vernietigd na ommekomst van de geldigheidstermijn van zeven jaar. De motie-Witteveen c.s. voegt volgens onze fractie niets toe aan het wetsvoorstel. Zij is niet nodig en is inadequaat. Als men werkelijk verandering wil, moet een novelle worden gevraagd. Mijn fractie zal dus geen van beide moties steunen.

De voorzitter:

Dank u, mevrouw Lokin. Ik begon al een beetje zenuwachtig te worden, maar u bent net binnen de tijd gebleven.

In stemming komt de motie-Strik c.s. (33192, letter G).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PvdA, GroenLinks, de SP, D66, de PvdD en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de OSF, het CDA, de ChristenUnie en de PVV ertegen, zodat zij is aangenomen.

De fractie van de SGP is afwezig.

In stemming komt de motie-Witteveen c.s. (33192, letter H).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PvdA, de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, D66, de PvdD en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de OSF, het CDA en de PVV ertegen, zodat zij is aangenomen.

De fractie van de SGP is afwezig.

Naar boven