Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op het primair onderwijs en de Wet medezeggenschap onderwijs 1992 in verband met buitenschoolse opvang (30676), en over:

- de motie-Hamer/Balemans over een meerjarig financieel investeringsplan (30676, nr. 19):

- de motie-Koşer Kaya c.s. over een onderzoek betreffende de BSO (30676, nr. 20);

- de motie-Koşer Kaya c.s. over maatregelen voor kinderen met een rugzakje (30676, nr. 21).

(Zie vergadering van 19 oktober 2006.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Vergeer (SP):

Voorzitter. De SP is van mening dat ouders meer dan nu het geval is, de mogelijkheid moeten hebben om arbeid en zorg te combineren. Mijn fractie ziet hiertoe echter andere mogelijkheden dan dit wetsvoorstel beoogt. Met dit wetsvoorstel wordt de opvang van kinderen aan de werktijden aangepast. Mijn fractie vindt dat werktijden moeten worden aangepast aan de zorg van kinderen en dat er juist meer aandacht moet komen voor betere verlofmogelijkheden. Dit wetsvoorstel wekt bovendien de indruk dat de stijgende arbeidsparticipatie boven het belang van het kind staat. Ten slotte wordt met dit wetsvoorstel de verantwoordelijkheid voor het wegnemen van knelpunten bij het combineren van arbeid en zorg ten onrechte primair bij scholen gelegd. Mijn fractie is van mening dat dit een te grote taakverzwaring voor scholen is.

Alles overwegende zal mijn fractie tegen het wetsvoorstel stemmen.

Onderdeel A van artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Hamer/Balemans (stuk nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Eerdmans/Van Schijndel, D66, de VVD, het CDA, de Groep Nawijn en de Groep Van Oudenallen voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Slob (stuk nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel B, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Hamer/Balemans (stuk nr. 18), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hamer (stuk nr. 12) tot het invoegen van een onderdeel C.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Eerdmans/Van Schijndel, de VVD, de LPF, de Groep Nawijn en de Groep Van Oudenallen voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Het gewijzigd artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hamer/Balemans (stuk nr. 17) tot het invoegen van een artikel IIA.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Wilders, de Groep Eerdmans/van Schijndel, D66, de VVD, de ChristenUnie, de LPF en de Groep Van Oudenallen voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat het amendement-Van der Vlies (stuk nr. 10) tot het invoegen van een onderdeel IIA vanwege de aanneming van het amendement-Hamer/Balemans (stuk nr. 17) niet meer in stemming komt.

De artikelen III tot en met VI en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de Groep Wilders, de Groep Eerdmans/Van Schijndel, D66, de VVD, het CDA, de LPF, de Groep Nawijn en de Groep Van Oudenallen voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Hamer/Balemans (30676, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Eerdmans/Van Schijndel, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, de LPF, de Groep Nawijn en de Groep Van Oudenallen voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Koşer Kaya c.s. (30676, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Wilders, de Groep Eerdmans/Van Schijndel, D66, de VVD, de LPF, de Groep Nawijn en de Groep Van Oudenallen voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Koşer Kaya c.s. (30676, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de Groep Wilders, Groep Eerdmans/Van Schijndel, D66, de VVD, de LPF en de Groep Van Oudenallen voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven