Vragen van het lid Van Oudenallen aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over inenting met het griepvaccin.

De voorzitter:

In verband met de tijd wil ik alleen mevrouw Van Oudenallen in de gelegenheid stellen om vragen te stellen en zal ik geen aanvullende vragen toelaten.

Mevrouw Van Oudenallen (Groep Van Oudenallen):

Voorzitter. Iedereen zal in de afgelopen tijd wel in de kranten hebben gelezen dat er volgens de Europese Unie een pandemie in aantocht is, ofte wel mogelijk veertigduizend doden als de griepgolf zou doorzetten. Alle partijen die aan de verkiezingen zullen deelnemen, willen geen wachtlijsten meer voor patiënten en ook geen onnodig ziekteverzuim. Maar ja, als een patiënt nu bij de dokter komt voor een griepprik, zal die stotterend bekennen dat hij de patiënt op een wachtlijst moet zetten. Als de patiënt bij zijn baas aankomt, moet hij zeggen dat hij net als zevenenzeventigduizend werknemers in Nederland geen griepprik kan krijgen, evenals ruim twee miljoen anderen.

Nu heb ik mijn huiswerk gedaan en ik heb begrepen dat Sanofi Pasteur MSD drie kwart van alle vaccins in Nederland levert – wie het overgebleven kwart levert, is mij tot nu toe niet duidelijk – en dat deze week vaccins zouden zijn aangeleverd bij meer dan duizend huisartsen. Waarom zijn er dan toch geen vaccins beschikbaar? Omdat er in Israël plotseling vier mensen overleden die ingeënt waren, op een totaal van honderdveertigduizend. Maar volgens de Volkskrant is het onderzoek dat naar aanleiding hiervan is ingesteld, inmiddels afgerond en blijkt inenten niet schadelijk te zijn. Volgens andere kranten is het onderzoek nog gaande. Vervolgens heeft de minister van Volksgezondheid in Israël zichzelf maar op de televisie laten inenten om te laten zien dat hij ervan overtuigd is dat het niet schadelijk is, ook al is het onderzoek nog niet afgerond.

U begrijpt dat ik wat vragen heb aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, althans aan zijn plaatsvervanger.

De voorzitter:

De minister is er zelf.

Mevrouw Van Oudenallen (Groep Van Oudenallen):

Inmiddels wel.

De voorzitter:

Nee, al de hele tijd.

Mevrouw Van Oudenallen (Groep Van Oudenallen):

Voorzitter. Ik heb mijn bril niet opgezet en dan zie ik niet alles. Tja, ik stond op de wachtlijst voor de oogarts en die vroeg of ik nog even kon terugkomen!

Ik heb de volgende vragen aan de minister. Is het een overdreven reactie of is het een goede reactie? Jaarlijks worden 5400 mensen van de dood gered omdat zij een griepprik hebben gekregen. Zo blijkt uit de statistieken. Is Nederland wel vergelijkbaar met Israël? Daar is sprake van grote armoede, andere omstandigheden en een ander soort mensen.

Misschien mag ik met deze twee vragen beginnen.

De voorzitter:

En eindigen in de eerste ronde.

Het woord is aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die de hele tijd in ons midden was.

Minister Hoogervorst:

Mijnheer de voorzitter. Ik was inderdaad de hele tijd aanwezig en ik hoop dat mevrouw Van Oudenallen, nu ik sta, mij kan herkennen. Dat zou fijn zijn.

In Israël zijn vier personen overleden binnen één tot vijf dagen na een griepvaccinatie met een vaccin van het merk Sanofi Pasteur MSD. Het grootste deel van de vaccins in Nederland, twee derde, voor de Nederlandse vaccinatiecampagne is van deze fabrikant afkomstig. Hoewel het Centrum Infectieziekten van het RIVM verwacht dat de griepvaccins betrouwbaar zijn, heb ik op advies van het centrum en het Nederlands Vaccin Instituut gisteren, 23 oktober, besloten om uit voorzorg met de uitvoering van het programma te wachten. Ik geef het vaccin pas vrij na de bevestiging van de fabrikant dat de vaccins in orde zijn. Die bevestiging is er nog niet, maar ik verwacht haar wel heel spoedig. Berichten van het Israëlische ministerie geven mij ondoende garantie op dit moment.

Het NVI zal zijn logistiek zodanig organiseren dat de vaccins zo snel mogelijk bij de huisartsen terechtkomen, zodra de fabrikant de garantie heeft afgegeven. In de praktijk komt het snel neer op ongeveer een week vertraging. Als de garantie door de fabrikant wordt gegeven, zal het NVI ervoor zorgen dat de huisartsen die deze week geen vaccin ontvingen, alsnog volgende week dat vaccin krijgen. Daarnaast zullen de geplande leveranties gewoon doorgang kunnen vinden en treedt uiteindelijk geen vertraging in het programma op.

Het RIVM voorziet geen risico's voor de volksgezondheid door de verlate start van het programma. De afgelopen tien jaar brak de griep altijd uit in januari of later, behalve in de jaren 2003 en 2004. Toen brak de griep al half december uit. Naar verwachting is er dus nog alle tijd om alle risicogroepen op tijd te vaccineren. Dit jaar zijn drieënhalf miljoen vaccins beschikbaar, meer dan ooit tevoren. Ik verwacht dat deze allemaal ordentelijk toegediend kunnen worden.

Mevrouw Van Oudenallen (Groep Van Oudenallen):

Voorzitter. Wat is waar van het verhaal dat het vaccin niet goed aansloeg, dat er daardoor al vertraging is en dat het op een andere stam is geënt? Als het niet goed is binnen deze periode, wat is dan het opvangverhaal? Van wie is het andere kwart? Je zou alvast met een kwart van de vaccins van de andere fabrikant kunnen beginnen.

Voorzitter. Ik dacht dat ik minister Hoogervorst tegenover mij zou zien, vandaar dat ik het niet goed zag. Wil deze minister evenals de Israëlische minister, als alles is goedgekeurd, als eerste zijn arm opheffen en zeggen: vaccineer mij maar? Misschien willen ook de lijsttrekkers van alle partijen hier laten zien dat hen niets kan gebeuren en dat het vaccin erg goed is.

De voorzitter:

Alsjeblieft niet in mijn Kamer!

Minister Hoogervorst:

Ik deel mevrouw Van Oudenallen mee dat ik minister Hoogervorst ben. Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet word ik ook op straat herkend. Ik hoop dat dit ook hier het geval is.

Ik ken geen verhalen dat het vaccin niet goed zou aanslaan; het zal gewoon goed aanslaan. Er is dus ook geen noodprogramma nodig. Ik was inderdaad van plan om dit jaar voor het eerst zelf een griepvaccin tot mij te nemen. Dat zal ik op mijn ministerie laten gebeuren. Maar ik zal niemand daartoe dwingen. Dat is nergens voor nodig.

Mevrouw Van Oudenallen (Groep Van Oudenallen):

Het is de echte minister Hoogervorst. Mijn excuses.

Naar boven