Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaat van het ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2004 (29200 VI),

- over:

- de motie-Griffith/Wolfsen over uitgangspunten voor een gewijzigd stelsel van gesubsidieerde arbeid (29200 VI, nr. 25);

- de motie-Wolfsen over uitstel van taakstellingen voor de reclassering (29200 VI, nr. 42);

- de motie-Kalsbeek c.s. over monitoring op indicatoren voor de kwaliteit van justitiële inrichtingen (29200 VI, nr. 44);

- de motie-Kalsbeek c.s. over de continuïteit in de jeugdzorg (29200 VI, nr. 45);

- de motie-De Pater-van der Meer/Griffith over een onderzoek naar het benoemen als gezinsvoogd (29200 VI, nr. 46);

- de motie-De Wit/Vos over witte illegalen (29200 VI, nr. 47);

- de motie-De Wit over uitlevering van Nederlandse onderdanen aan de Verenigde Staten (29200 VI, nr. 48);

- de motie Griffith c.s. over het project "Justitie in de buurt" (29200 VI, nr. 49);

- de motie-Eerdmans c.s. over de ontwikkeling van nieuw beleid van voorwaardelijke invrijheidstelling (29200 VI, nr. 50);

- de motie-Van der Laan c.s. over de kinder- en jongerenrechtswinkels (29200 VI, nr. 52);

- de motie-Van der Laan c.s. over een stelsel van privacybeperkende sancties (29200 VI, nr. 53);

- de motie-Van der Laan c.s. over de bezuinigingen op de justitiële inrichtingen (29200 VI, nr. 54);

- de motie-Van der Laan/Wolfsen over het evalueren van de reclasseringsinterventies (29200 VI, nr. 55);

- de motie-Vos over de Stichting Reclassering Nederland (29200 VI, nr. 56);

- de motie-Vos over de kosten voor medische zorg voor asielzoekers (29200 VI, nr. 57);

- de motie-Van der Staaij over de tariefverhoging van de voorlichtingscursus voor aspirant-adoptiefouders (29200 VI, nr. 58);

- de motie-Van der Ham/Van der Laan over de expertise van het Clara Wichman Instituut (29200 VI, nr. 105).

(Zie vergadering van 13 november 2003.)

De voorzitter:

Ik deel mede dat het lid Griffith de amendementen op de stukken nrs. 32 en 38 intrekt.

Artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Pater-van der Meer (stuk nr. 108, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 108 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-De Pater-van der Meer (stuk nr. 108, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 3 t/m 5 worden zonder stemming aangenomen.

De artikelen 1.1 t/m 2.2 van de departementale begrotingsstaat worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Staaij c.s. (stuk nr. 100, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 100 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 3.1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van der Staaij c.s. (stuk nr. 100, I) en het amendement-De Pater-van der Meer (stuk nr. 108, II), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Vos (stuk nr. 26, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 26 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Vos (stuk nr. 28, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 28 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Van der Laan/Griffith (stuk nr. 99, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de LPF tegen dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit nader gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 99 voorkomende nader gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 3.2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Van der Laan/Griffith (stuk nr. 99, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3.3, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-De Pater-van der Meer (stuk nr. 108, III), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Crone (stuk nr. 4, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 4 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Kalsbeek (stuk nr. 29, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 29 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Kalsbeek (stuk nr. 93, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 93 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 3.4, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Kalsbeek (stuk nr. 29, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 4.1 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 34, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 34 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 16, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 16 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 4.2 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 4.3 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 17, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 17 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 4.4 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Kalsbeek/Griffith (stuk nr. 41, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van het CDA tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 41 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-De Wit (stuk nr. 40, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit nader gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 40 voorkomende nader gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Griffith/De Pater-van der Meer (stuk nr. 109, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 109 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Eerdmans (stuk nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 5.1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Kalsbeek/Griffith (stuk nr. 41, I), het amendement-Griffith/De Pater-van der Meer (stuk nr. 109, I) en het amendement-De Pater-van der Meer (stuk nr. 108, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 5.2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Griffith/De Pater-van der Meer (stuk nr. 109, II), het amendement-Kalsbeek (stuk nr. 29, II), het amendement-Kalsbeek/Griffith (stuk nr. 41, II), het nader gewijzigde amendement-Van der Laan/Griffith (stuk nr. 99, II) en het gewijzigde amendement-Van der Staaij c.s. (stuk nr. 100, II), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Wolfsen (stuk nr. 30, I, herdruk).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 30 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 6.1 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 6.2 en 6.3 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Sterk c.s. (stuk nr. 92, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 92 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 6.4, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Sterk c.s. (stuk nr. 92, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 7.1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Sterk c.s. (stuk nr. 92, II) en het amendement-De Pater-van der Meer (stuk nr. 108, V), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 7.2 en 7.3 worden zonder stemming aangenomen.

De departementale begrotingsstaat wordt zonder stemming aangenomen.

De begrotingsstaat baten-lastendienst, zoals deze is gewijzigd door de aanneming van het amendement-De Pater-van der Meer (stuk nr. 108, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Wij gaan nu over tot de stemming over de moties die zijn ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel.

De motie-Griffith/Wolfsen (29200-VI, nr. 25) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

steunt het voornemen van de regering, zoals dat is verwoord in de diverse brieven, om te komen tot een gewijzigd stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand;

overwegende dat daarmee de reeds lang bestaande onzekerheid over de toekomstige structuur van het stelsel wordt weggenomen zodat alle betrokkenen weten waar zij zich op kunnen richten;

overwegende dat deze aanpak niet tot gevolg mag hebben dat toegankelijkheid, continuïteit en betaalbaarheid van de rechtsbijstandverlening in het geding komen;

verzoekt de regering daarom, zo spoedig mogelijk uitvoering te geven aan de plannen, doch daarbij – naast de reeds door de minister van Justitie toegezegde voorwaarden – ten minste ook de volgende uitgangspunten/randvoorwaarden in acht te nemen:

  • - de mogelijkheid voor een gefaseerde invoering van de totstandkoming van juridische loketten;

  • - voldoende aanbod van de zijde van de advocatuur;

  • - de invoering van de loketten zullen nauwkeurig worden geobserveerd en de Kamer zal hierover periodiek worden geïnformeerd,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 110 (29200-VI).

Deze gewijzigde motie is reeds rondgedeeld. Ik neem aan dat wij er direct over kunnen stemmen.

De motie-Kalsbeek c.s. (29200-VI, nr. 44) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat het van groot belang is dat de komende jaren niet alleen de capaciteit van de justitiële jeugdinrichtingen op orde wordt gebracht maar dat de kwaliteit ten minste dezelfde blijft;

overwegende dat indicatoren voor de kwaliteit de volgende zijn:

  • - de omvang van de groepsgrootte, die momenteel 10 per groep bedraagt bij behandeling en 12 bij opvang;

  • - het aantal uren dat (gemeenschappelijk) wordt doorgebracht en er een dagprogramma is en dat momenteel, conform de Beginselenwet, 12 uur per dag door de week en 8,5 uur per dag in het weekend bedraagt;

  • - het niveau van de recidive dat momenteel 63% bedraagt (bron: onderzoek Van der Heiden-Attema en Wartna, 2000);

  • - het aantal geweldplegingen in inrichtingen dat in 2002 tegen personeel 567 bedroeg (d.w.z. 29,9 per 100 bezette plaatsen);

  • - het aantal ontvluchtingen dat in 2002 17 bedroeg;

  • - het aantal malen dat niet of te laat wordt teruggekeerd van verblijf buiten de inrichting en onttrekking vanaf het inrichtingsterrein, dat in 2002 603 bedroeg (d.w.z. 31,8 per 100 bezette plaatsen);

overwegende dat het van groot belang is dat op geen van deze indicatoren een verslechtering optreedt;

overwegende dat op deze indicatoren een monitoring moet plaatsvinden in combinatie met gegevens betreffende de ontwikkelingen met betrekking tot de capaciteit en de beschikbare financiële middelen;

verzoekt het kabinet, eens per 6 maanden de resultaten van deze monitoring aan de Kamer te rapporteren,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 111 (29200-VI).

Deze gewijzigde motie is reeds rondgedeeld. Ik ga ervan uit dat wij hierover direct kunnen stemmen.

De motie-Van der Staaij (29200-VI, nr. 58) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de regering voornemens is de verplichte voorlichtingscursus voor aspirant-adoptiefouders per 1 januari 2004 voortaan geheel door de cursisten te laten betalen;

overwegende dat dit een forse tariefverhoging betekent, namelijk van € 386 naar € 1000;

constaterende dat ook andere kosten in verband met adoptie (zoals voor de bemiddeling) in de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen;

overwegende dat voorkomen moet worden dat minder-draagkrachtigen om financiële redenen van adoptie moeten afzien;

verzoekt de regering, van de voorziene tariefverhoging af te zien, zo nodig ook door beperking van de cursuskosten,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 112 (29200-VI).

Deze gewijzigde motie is reeds rondgedeeld. Ik neem aan dat wij er direct over kunnen stemmen.

Op verzoek van mevrouw Van der Laan en de heer Wolfsen stel ik voor, hun motie (29200-VI, nr. 55) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de gewijzigde motie-Griffith/Wolfsen (29200-VI, nr. 110).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze gewijzigde motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Wolfsen (29200-VI, nr. 42).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Kalsbeek c.s. (29200-VI, nr. 111).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Kalsbeek c.s. (29200-VI, nr. 45).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-De Pater-van der Meer/Griffith (29200-VI, nr. 46).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-De Wit/Vos (29200-VI, nr. 47).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Wit (29200-VI, nr. 48).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Griffith c.s. (29200-VI, nr. 49).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Eerdmans c.s. (29200-VI, nr. 50).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Laan c.s. (29200-VI, nr. 52).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Laan c.s. (29200-VI, nr. 53).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, D66, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Laan c.s. (29200-VI, nr. 54).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Vos (29200-VI, nr. 56).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Vos (29200-VI, nr. 57).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van der Staaij (29200-VI, nr. 112).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Ham/Van der Laan (29200-VI, nr. 105).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven