Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 13 december 2000 over de Cultuurnota 2001-2004.

Mevrouw Visser-van Doorn (CDA):

Voorzitter! In het algemeen overleg van gisteren over de moties naar aanleiding van de Cultuurnota is duidelijk gebleken dat de staatssecretaris de motie op stuk nr. 25 niet uitvoert. Behalve de CDA-fractie hebben ook de PvdA, de VVD, D66, de SP en GroenLinks tijdens dat algemeen overleg aangegeven dat ingediende moties moeten worden uitgevoerd.

De CDA-fractie wil hierbij een motie indienen die is medeondertekend door de SP-fractie. Verder merk ik op dat mijn fractie geen behoefte heeft aan politieke trucs om het gezicht te redden van coalitiepartijen. Wij zullen dan ook geen steun verlenen aan vervangende moties.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

verzoekt de regering om motie nr. 25 op Kamerstuk 27432 van het Kamerlid Visser-van Doorn betreffende de Cultuurnota uit te voeren,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door de leden Visser-van Doorn en Van Bommel. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 27 (27432).

Staatssecretaris Van der Ploeg:

Voorzitter! Ik heb begrip voor de duidelijke lijn van mevrouw Visser. Zij zegt dat het haar motie is die ik niet uitvoer. De motie vraagt een bedrag van 1,3 mln. aan De Appel toe te kennen. Het kabinet wil geen uitvoering aan die wens geven. Ik heb hiervoor principiële redenen gegeven, maar ook pragmatische redenen spelen een rol. Waar moet het geld vandaan komen? Ik zou dan ergens anders 1,3 mln. af moeten halen. Ik moet dan ook aanvaarding van de nieuwe motie ontraden. Ik voeg hieraan toe dat het regionale aspect dat de leden Visser-van Doorn en Belinfante op de agenda hebben geplaatst, zeer zeker mijn aandacht heeft. Ik wijs op de plannen voor het cultuurbereik. Er zijn ook andere regio's, behalve Den Haag, waar het wat minder is. Dit onderwerp komt zeker de komende jaren terug. Meer specifiek op het theaterbestel heb ik een evaluatie aangekondigd over twee jaar. Daarbij wordt ook gekeken naar de situatie in het oosten alsmede naar de situatie in Den Haag. Gehoord het debat van gisteren wil ik voorstellen die evaluatie naar voren te halen. Wij zullen proberen of reeds binnen een jaar een flink stuk van die evaluatie klaar kan zijn.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Ik hoor de staatssecretaris nu een nieuwe toezegging doen. Ik neem aan dat die niet in de plaats komt van de eerdere toezegging voor een onafhankelijke evaluatie waarover de Kamer nog bericht wordt.

Staatssecretaris Van der Ploeg:

Mevrouw Halsema heeft het nu over een ander onderwerp, namelijk de evaluatie van de systematiek van de Cultuurnota. Ik heb toegezegd dat daarover een onafhankelijke evaluatie zal plaatsvinden.

De toezegging die ik nu doe, betreft specifiek het theater. Daarbij is ook sprake van bepaalde onafhankelijkheid. In de stukken staat tot nu toe dat die evaluatie over twee jaar zal plaatsvinden. Omdat er echter zoveel over te doen geweest is, wil ik proberen die evaluatie zoveel mogelijk naar voren te halen zonder de zorgvuldigheid in gevaar te brengen.

Mevrouw Visser-van Doorn (CDA):

Er is Kamerbreed een motie-Melkert/De Graaf aangenomen waarin staat dat het huidige budget voor kunst en cultuur structureel verhoogd zal worden. Naar mijn beleving was dat bij de Voorjaarsnota

Staatssecretaris Van der Ploeg:

Voorzitter! De motie van de heer De Graaf betrof de Najaarsnota. Daarbij is voor monumenten 60 mln. beschikbaar gekomen en 30 mln. voor e-culture. Over de precieze invulling daarvan zult u nog nader worden bericht, maar dat betreft een incidentele dekking, zoals dat altijd het geval is bij de Najaarsnota.

De beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Ik stel voor, later op de dag over de motie te stemmen.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven