Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van de fracties van het CDA en de PvdA stel ik voor, de stemmingen over de begroting van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (agendapunten 6 en 7) één week uit te stellen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van deVoorzitter PvdA-fractie benoem ik in de adviescommissie Strategisch overleg informatievoorziening het lid Crone tot lid in de bestaande vacature.

Ik deel aan de Kamer mede, dat de adviescommissie Strategisch overleg informatievoorziening tot haar voorzitter heeft gekozen het lid Crone.

Op verzoek van de VVD-fractie benoem ik in de gemengde commissie voor de Stenografische dienst der Staten-Generaal het lid Passtoors tot lid in plaats van het lid Essers.

Ik deel mede, dat ik in verband met de korte tijdsduur tussen de onderwerpen van hedenmiddag niet zal laten bellen. Het is voor de algemene overleggen en dergelijke namelijk zeer onrustig als die bel voortdurend gaat.

Ik heb van een aantal fracties en in ieder geval van een aantal individuele leden begrepen dat zij nogal verwonderd zijn over mijn voorstel om bij verslagen van algemene overleggen niet anders te spreken dan voor het indienen van een motie. Omdat het vanmiddag de eerste keer is, zal ik een enkele verhelderende vraag aan de indiener van de motie laten stellen, maar dat is omdat het de eerste keer is. Op de langere termijn moet het echt gaan om een verslag van een algemeen overleg en moet de tijd dus alleen gebruikt worden om Kameruitspraken in te dienen.

Het woord is aan mevrouw De Boer.

Mevrouw De Boer (PvdA):

Voorzitter! Namens de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken wil ik graag vragen of er op korte termijn een debat kan worden gehouden over de procedure rond de benoeming van de Hoge commissaris voor de vluchtelingen. Wij hebben daar inmiddels een brief over gekregen en op basis van die brief zou het debat kunnen plaatsvinden. Tevens weet ik dat één of misschien meerdere fracties in deze Kamer behoefte hebben om nader informatie te krijgen over een reactie van de minister van Buitenlandse Zaken op de uitlating van de minister-president. Omdat u dit gesprokene waarschijnlijk zult doorgeleiden via het stenogram, kunt u dat er wellicht in meenemen.

De voorzitter:

Dat laatste punt zal ik doorgeleiden naar het kabinet, maar dan moet daar ook heden, per omgaande, een nader bericht op komen. Ik neem aan dat dat de bedoeling is.

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Wat het eerste, het verzoek om een debat, betreft, begrijp ik dat de vaste commissie al heeft besproken dat dat echt hard nodig is. Ik vind met u dat dat voor de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken plaats moet vinden. Ik denk dan ook dat het in de rede ligt om dat debat nog hedenavond plaats te laten vinden. Er is enige ruimte op de Kameragenda van vandaag en die wil ik gebruiken om het debat vanavond te houden. Ik kan daarover echter pas in de avondpauze een nader besluit nemen. De woordvoerders voor Defensie moeten er rekening mee houden dat de begrotingsbehandeling rond 19.00 uur zal beginnen. Daarna kan het debat over de brief van het kabinet plaatsvinden.

De heer Hillen (CDA):

Voorzitter! Ik waardeer uw poging de zaak snel af te wikkelen. Wij geven er echter de voorkeur aan een dergelijk debat niet in de randen van de nacht te houden. Wellicht is er morgen iets meer ruimte om het debat de plaats te geven die het verdient.

De voorzitter:

De reguliere vergaderingen van de Kamer duren tot 23.00 uur en dat noem ik niet de randen van de nacht. Met u aller medewerking zie ik kans om het gevraagde debat hedenavond te houden. Helemaal zeker weet ik dat pas in de avondpauze.

De heer Weisglas (VVD):

Voorzitter! De VVD-fractie vindt het een praktische oplossing om dit debat vanavond te houden. Met u zijn wij van mening dat wij niet in de randen van de nacht terecht zullen komen.

De voorzitter:

Wij kunnen nog heel lang praten over wat precies onder "de randen van de nacht" verstaan moet worden, maar dat doen wij nu maar niet. Ik verzoek de leden er rekening mee te houden dat dit debat vanavond zal plaatsvinden. Mocht dit niet lukken, dan wordt dit morgenochtend om 10.15 uur gehouden. Zoals gezegd, kan ik hierover pas in de avondpauze duidelijkheid geven.

Het woord is aan de heer De Wit.

De heer De Wit (SP):

Voorzitter! De Volkskrant van vanmorgen opent met een artikel over het falende armoedebeleid van het kabinet. Uit het gepubliceerde onderzoek blijkt een toename van het aantal huishoudens dat in armoede leeft. Dit geldt in het bijzonder voor het aantal alleenstaande moeders. Ik verzoek via u de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de Kamer een brief over dit rapport te sturen waarin hij met name ingaat op de conclusies ervan.

De heer Kamp (VVD):

Het lijkt mij goed dat de minister daarbij betrekt het recent gepubliceerde bericht dat het aantal mensen met een laag inkomen de afgelopen twee jaar met 170.000 gedaald is.

De voorzitter:

Ik neem aan dat dat in de Sociale nota stond?

De heer Kamp (VVD):

Nee.

De voorzitter:

Dan lijkt het mij inderdaad belangrijk het hierbij te betrekken. Ik zie dat de heer De Wit hier geen bezwaar tegen heeft.

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van den Berg.

De heer Van den Berg (SGP):

Voorzitter! Mede namens de fracties van CDA en PvdA richt ik mij met het volgende verzoek tot u. Hedenmiddag staat het VAO over de kerktelefoon op de agenda. Daarbij zijn twee zaken aan de orde: de alternatieven op langere termijn en een eventuele overgangsregeling. Dat laatste punt is onderwerp van politieke discussie.

Gisteren heeft het Landelijk overleg kerktelefoon een rapport gepubliceerd waarin de alternatieven op langere termijn voor de huidige voorziening worden aangegeven. Voor een goede afronding van de discussie lijkt het genoemde fracties verstandig om het VAO vandaag niet door te laten gaan.

Wij verzoeken u dan ook het VAO van de agenda af te voeren en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat te verzoeken om, zo mogelijk spoedig, haar reactie op het rapport aan de Kamer te doen toekomen. Wij vragen de staatssecretaris daarbij ook aan te geven in hoeverre zij bereid is medewerking te verlenen aan een verdere uitwerking van de alternatieven. Daarna zal in de commissie worden bepaald op welke wijze de discussie wordt voortgezet.

De voorzitter:

Ik constateer, dat geen van de leden bezwaar heeft tegen het van de agenda afvoeren van het genoemde VAO.

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Atsma.

De heer Atsma (CDA):

Ik wil namens de CDA-fractie vragen om het verslag van het algemeen overleg over de Landbouwraad dat op de laatste donderdag voor het reces is gehouden, op de agenda van de plenaire vergadering te plaatsen. Ik wil namelijk een motie over het stimuleren van schoolfruit indienen.

De voorzitter:

Heeft dat haast?

De heer Atsma (CDA):

Het heeft geen haast, maar ik zou wel graag willen dat het debat voor eind november wordt geagendeerd.

De voorzitter:

Ik zal daar op een later tijdstip een voorstel over doen.

Het woord is aan mevrouw Kortram.

Mevrouw Kortram (PvdA):

Voorzitter! Omdat de staatssecretaris nadrukkelijk heeft aangegeven dat hij binnen drie maanden de motie-Kortram c.s. (27400- XI, nr. 17) inzake een onderzoek naar de effecten van de afschaffing van de Woonwagenwet zal uitvoeren, wil ik deze motie intrekken.

De voorzitter:

De motie-Kortram c.s. (27400-XI, nr. 17) is ingetrokken.

Naar boven