Aan de orde zijn de stemmingen over zes moties, ingediend bij de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, te weten:

- de motie-Halsema/Scheltema-de Nie over extern advies en onderzoek (27400 VII, nr. 8);

- de motie-De Cloe c.s. over regiocontracten (27400 VII, nr. 9);

- de motie-Luchtenveld/Rietkerk over knelpunten bij het vervullen van vacatures (27400 VII, nr. 10);

- de motie-Luchtenveld c.s. over verbetering van de rechtspositie van lokale en regionale politici (27400 VII, nr. 11);

- de motie-Luchtenveld/Rietkerk over de vergoeding voor leden van stembureaus (27400 VII, nr. 12);

- de motie-Scheltema-de Nie c.s. over de vormgeving van het toezicht op de uitvoering van beleid (27400 VII, nr. 13).

(Zie vergadering van 19 oktober 2000.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Scheltema-de Nie (D66):

Voorzitter! De rechtspositie van raads- en statenleden en van categorieën van wethouders verdient naar het oordeel van de D66-fractie verbetering. Dat moet wel zorgvuldig gebeuren en wij zijn dan ook blij met de toezegging van de minister om een onderzoek in te stellen en spoedig daarna met voorstellen te komen, waarover wij kunnen discussiëren. Uit dien hoofde is de motie op stuk nr. 11 overbodig. Wij achten deze motie ook ongewenst, omdat wij vinden dat ze te veel uitgaat van de gedachte van een categorische verbetering voor alle decentrale volksvertegenwoordigers. Dat gaat ons te ver.

De voorzitter:

De motie-Luchtenveld/Rietkerk (27400-VII, nr. 10) is ingetrokken.

In stemming komt de motie-Halsema/Scheltema-de Nie (27400-VII, nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Cloe c.s. (27400-VII, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Luchtenveld c.s. (27400-VII, nr. 11).

De voorzitter:

Het is voor mij moeilijk te zien hoe de uitslag van deze stemming is, daarom gaan wij hoofdelijk stemmen.

Vóór stemmen de leden: Dijkstal, Van den Doel, Essers, Eurlings, Geluk, De Haan, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Leers, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, Patijn, Reitsma, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Schutte, Snijder-Hazelhoff, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, De Swart, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Visser-van Doorn, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, Buijs, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers en Van Dijke.

Tegen stemmen de leden: Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duivesteijn, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Hoekema, Kalsbeek, Kant, Karimi, Koenders, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Molenaar, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oudkerk, Van Oven, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Valk, Ter Veer, Vendrik, Van Vliet, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Zijlstra, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Barth, Belinfante, De Boer, Van Bommel, De Cloe, Crone en Depla.

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met 72 tegen 67 stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Luchtenveld/Rietkerk (27400-VII, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, de VVD en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Scheltema-de Nie c.s. (27400-VII, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, het CDA, de SGP en de PvdA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven