Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regels inzake een stelsel van varkensrechten en een heffing ter zake van het houden van varkens (Wet herstructurering varkenshouderij) (25746), en over:

- de motie-M.B. Vos over het aanscherpen van de welzijnseisen (25746, nr. 51);

- de motie-M.B. Vos over een plan m.b.t. de verbetering van het welzijn van varkens (25746, nr. 52);

- de motie-M.B. Vos over emissiearme, welzijnsvriendelijke stalsystemen (25746, nr. 53);

- de motie-M.B. Vos over een consumentenheffing op vlees (25746, nr. 54);

- de gewijzigde motie-Blauw over aanvullende voorwaarden, waarbinnen de varkenshouderij in de niet-concentratiegebieden zich duurzaam kan ontwikkelen (25746, nr. 75);

- de motie-Van der Linden over het mestproductierecht (25746, nr. 61);

- de motie-Van der Linden over megabedrijven (25746, nr. 62);

- de motie-Van der Linden over knelpuntgevallen (25746, nr. 63);

- de motie-Van der Linden over een gebiedsgerichte aanpak (25746, nr. 64);

- de motie-Van der Linden over een koppeling tussen de Wet milieubeheer en de herstructureringswet (25746, nr. 65);

- de motie-Huys over huisvestingssystemen die gebruik maken van stro (25746, nr. 66);

- de motie-Huys over de fosfaat- en stikstofproductie (25746, nr. 67);

- de gewijzigde motie-Ter Veer over het probleem van het niet plaatsbaar mestoverschot (25746, nr. 76).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

De heer Ter Veer trekt zijn amendementen op stuk nr. 56 in. Hij deed daarbij de mededeling dat de geest van het amendement zal blijven bestaan en dat die geest bij het debat over de reconstructiewet zal worden ingebracht.

De heer Huys trekt zijn amendement op stuk nr. 22 in.

Mij is geworden de wens van de fractie van D66 om de stemmingen te beginnen met een stemming over de amendementen-Ter Veer op stuk nr. 39, vanwege de verstrekkendheid van die amendementen. Ik stel voor aan die wens tegemoet te komen.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt het amendement-Ter Veer (stuk nr. 39, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 39 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Huys (stuk nr. 46, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de CD en de SP tegen dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 46 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Huys (stuk nr. 46, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het gewijzigde amendement-Huys (stuk nr. 46, II) een nieuw artikel 1a is ingevoegd.

De artikelen 2 en 3 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 4, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Huys (stuk nr. 46, III), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Linden/Van der Vlies (stuk nr. 45, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 45 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Stellingwerf/Van der Vlies (stuk nr. 28, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 28 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van der Linden (stuk nr. 34, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 34 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, I, A).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, het GPV, de SGP, de RPF, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 74 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 5, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, I, A), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 5, tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, I, B), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, I, C) een nieuw derde lid is ingevoegd.

Het derde t/m vijfde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 5 wordt zonder stemming aangenomen.

Het eerste lid van artikel 6, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, II, A), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, II, B), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde t/m vijfde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 6 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 7, eerste lid t/m derde lid, wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 7 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 8 t/m 10, eerste lid, worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 10, tweede en derde lid, zoals zij zijn gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, IV, A), wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde en vijfde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het zesde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, IV, B), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 10 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 11 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 12, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 12a wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 13, eerste en tweede lid, zoals zij zijn gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Huys (stuk nr. 46, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Huys (stuk nr. 21, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels en het AOV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 21 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Huys (stuk nr. 21, I) het derde lid van artikel 13 is komen te vervallen.

Het vierde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 13 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Vlies/Stellingwerf (stuk nr. 26, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik merk op, dat door de aanneming van het gewijzigde amendement-Huys (stuk nr. 46, V) een tweede lid aan artikel 14 is toegevoegd.

In stemming komt amendement-M.B. Vos (stuk nr. 47).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het gewijzigde artikel 14 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 15, eerste en tweede lid, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Schutte (stuk nr. 7, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de SGP, het CDA, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 7 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde lid, artikel 15 en artikel 16, eerste en tweede lid, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Linden (stuk nr. 33, I, A).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, het CDA, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 33 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Vlies/Stellingwerf (stuk nr. 26, II).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF en de CD voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 26 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Het derde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde en het vijfde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 16 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 17, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Huys (stuk nr. 46, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 17 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 18, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, VII), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde en vierde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 18 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 18a, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, VIII), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, IX) een nieuw tweede lid is toegevoegd.

Het tweede lid (oud), zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, X), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 18a wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 19 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Linden (stuk nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 20 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Linden (stuk nr. 31, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 31 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van der Linden (stuk nr. 57, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 57 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van der Linden (stuk nr. 58, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 58 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 21, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, XI, A) en het amendement-Huys (stuk nr. 46, VII), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-M.B. Vos (stuk nr. 42).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP en de RPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de amendementen-Huys/Blauw (stuk nr. 74, XI, B en C), wordt zonder stemming aangenomen.

Het derde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys/Blauw (stuk nr. 74, XI, D), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 21a wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 22 t/m 26 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies/Stellingwerf (stuk nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-M.B. Vos (stuk nr. 60).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 27, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Van der Linden (stuk nr. 40).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Linden (stuk nr. 73).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de CD, de RPF, de SGP en het GPV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-M.B. Vos (stuk nr. 59, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP en de RPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 59 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 27 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 27a t/m 32, aanhef, en de onderdelen A t/m onderdeel E, aanhef, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Van der Linden (stuk nr. 72, I, A).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, het CDA, het AOV en de CD voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit nader gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 72 voorkomende nader gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 91a wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 91b en 91c worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stellingwerf c.s. (stuk nr. 71).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van der Linden (stuk nr. 16, I, A).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, het GPV, de SGP, de RPF, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 16 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 91d, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de amendementen-Van der Linden (stuk nr. 16, I, A en B), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikelen 91e, eerste lid, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Linden (stuk nr. 32, I, A).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SGP, de RPF, het GPV, het CDA, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 32 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De onderdelen a, b en c worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Huys (stuk nr. 35, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, D66, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels en het AOV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 35 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel d, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys (stuk nr. 35, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel e, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys (stuk nr. 35, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Huys (stuk nr. 35, III) een onderdeel f is toegevoegd.

De artikelen 91e t/m 91h worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 91i, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de amendementen-Van der Linden (stuk nr. 16, I, C, D en E), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel E wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel F wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel G, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Linden (stuk nr. 16, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen H en I worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Linden (stuk nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel J wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen K t/m N worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel O, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Linden (stuk nr. 16, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel P, artikel 32, artikel 33, aanhef en de onderdelen A en B, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Linden (stuk nr. 29, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel C, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 55a, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys (stuk nr. 46, VIII), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel C wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel D, artikel 33 en artikel 34 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Linden (stuk nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel 35, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Linden (stuk nr. 18), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 36, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys (stuk nr. 21, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 37 t/m 39 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD en de groep-Nijpels voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-M.B. Vos (25746, nr. 51).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-M.B. Vos (25746, nr. 52).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-M.B. Vos (25746, nr. 53).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de CD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-M.B. Vos (25746, nr. 54).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Blauw (25746, nr. 75).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze gewijzigde motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Linden (25746, nr. 61).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF, het CDA, het AOV en de CD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Linden (25746, nr. 62).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Linden (25746, nr. 63).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Linden (25746, nr. 64).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, het GPV, de SGP, de RPF, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Linden (25746, nr. 65).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels en het AOV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Huys (25746, nr. 66).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Huys (25746, nr. 67).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de CD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Ter Veer (25746, nr. 76).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, het GPV, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Geachte medeleden!

Wij hebben met enige vertraging nu toch de grote klus van dit jaar en vooral van de laatste dagen geklaard. Ieder van ons heeft de afgelopen maanden zijn eigen klussen geklaard, maar een aantal zaken moesten wij echt met ons allen doen. Ik denk aan de begrotingshoofdstukken die wij met elkaar hebben behandeld, een behandeling die haar einde heeft gevonden op een tijdstip dat voor onszelf en voor de overkant van het Binnenhof zeer comfortabel is, laat staan voor het kabinet. Dit gaat in ons parlement regelmatig heel goed. Wij zijn daar blij om, zeker als wij bedenken dat het niet overal in de wereld zo goed gaat.

In de periode na het zomerreces, een zeer lange periode omdat wij vroeg zijn begonnen en betrekkelijk laat stoppen, is er buitengewoon hard gewerkt, tot in deze dagen toe. Alle stemmingen hebben plaatsgevonden in een soort voltalligheid, dus dat is perfect.

Wij vinden dat met elkaar zo langzamerhand vanzelfsprekend, en laat dat zo blijven. Wat wij zo langzamerhand ook vanzelfsprekend zijn gaan vinden, is dat – mag ik het met een vreselijke term even zo noemen? – al ons personeel, zijnde Kamermedewerkers, fractiemedewerkers, persoonlijk medewerkers, zich buitengewoon heeft ingezet om ons te helpen deze grote taak met elkaar te volbrengen.

(Applaus)

De voorzitter:

Wij hebben vele woorden gesproken waarvan wij zelf de auctores zijn geweest. Er zijn ook veel woorden gesproken die op z'n minst door de handen van medewerkers zijn gegaan en soms ook uit hun handen afkomstig zijn.

Wij hebben voor onszelf beslist van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat te vergaderen, deels met veel publieke belangstelling en voor een klein deel zonder publieke belangstelling, zoals nu. Dat is spijtig, maar het kon niet anders.

Wij hebben ons de afgelopen dagen verplicht hier lange tijden te zijn. Daarnaast wil ik releveren dat bodes, restaurantpersoneel en stenografen in deze hectische dagen met veel inzet hun werk hebben gedaan, soms neigend tot blijmoedigheid.

(Applaus)

De voorzitter:

Ik wil daarbij twee medewerkers in het bijzonder noemen, omdat dit hun laatste avond en laatste ochtend in functie was, namelijk Jaap Pronk en Koos Persoon.

(Applaus)

De voorzitter:

Dit applaus betekent: hartelijk dank!

Ik wens u allen zeer goede kerstdagen toe en een goed nieuwjaar, met althans wat betreft de recesperiode rust, bezinning, overweging, vreugde en in de letterlijke zin recreatie.

Sluiting 0.40 uur

Naar boven