Aan de orde is de behandeling van:

de brief van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de algemene commissie voor de Rijksuitgaven, houdende het voorstel een tijdelijke commissie in te stellen (24339, nr. 4).

De voorzitter:

Ik stel voor, overeenkomstig de voorstellen van de commissie te besluiten, met dien verstande dat ik het aantal leden van de commissie bepaal op vier.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik benoem tot lid van de tijdelijke commissie Onderzoek Stichting Woningbeheer Limburg de leden Esselink, Hofstra, Versnel-Schmitz en Van Heemst.

Er is thans gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen achteraf.

Structuurschema Oppervlaktedelfstoffen

De heer Kamp (VVD):

Voorzitter! De motie op stuk nr. 9 van de heer Esselink bij het structuurschema Oppervlaktedelfstoffen gaat over het achteraf doorberekenen van de inrichtingskosten bij vergunningverlening. De provincies hebben daartoe al alle mogelijkheden, waarvan zij ook gebruik maken. De VVD-fractie is het van harte daarmee eens. Dat betekent dat er aan de praktijk die nu vastligt niets wordt toegevoegd door de motie die door de heer Esselink is voorgesteld. De motie noopt wel tot het opnieuw doorlopen van de hele PKB-procedure. De VVD-fractie is het daarom wel eens met het doorberekenen van de inrichtingskosten zoals dat nu al plaatsvindt en niet eens met de motie.

De heer Esselink (CDA):

Voorzitter! De CDA-fractie heeft bij het structuurschema Oppervlaktedelfstoffen gestemd tegen de moties op de stukken nrs. 11 en 12 van collega Kamp c.s. Onze argumentatie is dat beide moties volstrekt overbodig zijn en niets toevoegen aan datgene wat in het structuurschema is geregeld en door minister Jorritsma in onze bijeenkomst is toegezegd. De motie op stuk nr. 12 in het bijzonder vraagt iets wat al gebeurt. Dat is een wel heel overbodige vraag. Na de toelichting door de minister zijn wij tot de overtuiging gekomen dat het niet aan de Kamer is om volstrekt overbodige uitspraken te doen.

Naar boven