Aan de orde zijn de stemmingen over vijf moties, ingediend in het debat over de bruteringsoperatie volkshuisvesting, te weten:

- de motie-Jeekel over stichtingskosten van door toegelaten instellingen gebouwde koopwoningen (23817, nr. 45);

- de motie-Jeekel/Duivesteijn over de eigen reserves van de corporaties (23817, nr. 46);

- de motie-Biesheuvel over het beleidsplan (23817, nr. 47);

- de motie-Biesheuvel over leefbaarheid en veiligheid van de woonomgeving (23817, nr. 48);

- de motie-Duivesteijn over een concrete omschrijving van de uitgangspunten van het toezicht (23817, nr. 49).

(Zie vergadering van 16 november 1995.)

De voorzitter:

De heer Duivesteijn heeft gevraagd een stemverklaring vooraf te mogen afleggen. Het woord is aan de heer Duivesteijn.

De heer Duivesteijn (PvdA):

Voorzitter! Het debat over de Wet balansverkorting geldelijke steun volkshuisvesting ging onder andere over de herpositionering van de woningcorporaties. Een van de meer principiële kwesties betreft de taakopvatting van corporaties. De fracties van de PvdA en de VVD maken zich zorgen dat er een nogal sterke vlucht naar voren optreedt ten aanzien van het betreden van terreinen die de markt zèlf zou kunnen aanpakken. Wij hebben daarom samen met de fractie van de VVD een motie gemaakt. Helaas, heeft de VVD, zoals dat reeds eerder voorgekomen is, op het allerlaatste moment...

De voorzitter:

Ik moet u erop wijzen dat een stemverklaring het karakter heeft van een mededeling waarom men vóór of tegen iets is en zeker niet polariseert!

De heer Duivesteijn (PvdA):

Ik zeg het ook verkeerd, voorzitter.

Nu wij moeten constateren dat de steun voor deze motie niet meer dezelfde is als wij dachten, trekken wij de motie in ten gunste van de motie van de fractie van D66. Daarin wordt in ieder geval een aantal punten geregeld waardoor het taakveld van de corporaties wat overzichtelijker geworden is.

De voorzitter:

Ik heb de indruk dat het meer een heropening is dan een stemverklaring!

Aangezien de motie-Duivesteijn (23817, nr. 49) is ingetrokken, wordt zij van de stemmingslijst afgevoerd.

In stemming komt de motie-Jeekel (23817, nr. 45).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de RPF, de SGP, de PvdA, de SP, het CDA, het AOV, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Jeekel/Duivesteijn (23817, nr. 46).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de RPF, het GPV, de PvdA, GroenLinks, de SP, het AOV, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Biesheuvel (23817, nr. 47).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de CD, de VVD, de SGP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Biesheuvel (23817, nr. 48).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de VVD, de CD, de SGP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven