Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Meststoffenwet in verband met een aanscherping van de normen van het stelsel van regulerende mineralenheffingen en de invoering van een stelsel van mestafzetovereenkomsten (27276),

- over:

- de motie-Waalkens over mestconcentraten (27276, nr. 15);

- de motie-Van der Vlies c.s. over de excretienormen (27276, nr. 17);

- de motie-Oplaat over een onnodige stapeling van regelgeving (27276, nr. 18).

(Zie vergadering van 7 februari 2001.)

De aanhef van artikel I en de onderdelen a t/m d van punt 1 van onderdeel A worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Vlies (stuk nr. 21, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 21 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel e wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Op verzoek van mevrouw Vos stemmen we nu in afwijking van de volgorde van de stemmingslijst eerst over het subamendement-Waalkens (stuk nr. 12) op het amendement-Th.A.M. Meijer (stuk nr. 8, VI). Naar mij blijkt, is daar geen bezwaar tegen.

In stemming komt het subamendement-Waalkens (stuk nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit subamendement met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Th.A.M. Meijer (stuk nr. 8, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 8 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel f, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Th.A.M. Meijer (stuk nr. 8, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Punt 1 wordt zonder stemming aangenomen.

Punt 2 wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel A wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen B t/m I worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies (stuk nr. 9, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fractie ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 9 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel J wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen K t/m R worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Th.A.M. Meijer (stuk nr. 20, I) tot invoeging van een onderdeel RA.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 20Voorzitter voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

De onderdelen S t/m Vb worden zonder stemming aangenomen.

De aanhef van onderdeel W en de artikelen 58z t/m 58ab worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 58ac, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Th.A.M. Meijer (stuk nr. 8, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 58ad, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Th.A.M. Meijer (stuk nr. 8, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 58ae t/m 58ag worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 58ah, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Th.A.M. Meijer (stuk nr. 8, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 58ai t/m 58ak, zoals gewijzigd door de aanneming van het amendement-Th.A.M. Meijer (stuk nr. 8, V), worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Door de aanneming van het gewijzigde amendement-Th.A.M. Meijer (stuk nr. 8, VI) is een nieuw artikel ingevoegd.

De artikelen 58al t/m 58am worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 58an, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Th.A.M. Meijer (stuk nr. 8, VII), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 58ao, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Th.A.M. Meijer (stuk nr. 8, VIII), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 58ap wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-M.B. Vos (stuk nr. 14, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fractie ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 14 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Waalkens (stuk nr. 11).

De voorzitter:

De uitslag is onduidelijk, zodat wij hoofdelijk moeten stemmen.

Voor stemmen de leden:

Koenders, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Molenaar, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oudkerk, Van Oven, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Ter Veer, Van Vliet, M.B. Vos, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Zijlstra, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, De Boer, Bolhuis, Van Bommel, Bussemaker, De Cloe, Crone, Depla, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duijkers, Duivesteijn, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Hoekema, Kant en Karimi.

Tegen stemmen de leden:

Van der Knaap, Leers, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, De Pater-van der Meer, Reitsma, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Slob, Snijder-Hazelhoff, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, De Swart, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Visser-van Doorn, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Wilders, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, Buijs, Van de Camp, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Essers, Eurlings, Geluk, De Haan, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp en Klein Molekamp.

De voorzitter:

Ik constateer, dat 72 leden zich voor en 72 leden zich tegen dit amendement verklaren.

Aangezien de stemmen staken en de vergadering niet voltallig is, zal ingevolge het tweede lid van artikel 73 van het Reglement van orde in een volgende vergadering een nieuwe stemming moeten plaatsvinden.

Ik stel voor, deze stemming, de overige stemmingen in verband met dit wetsvoorstel en de stemmingen over de moties aanstaande donderdag te doen houden.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven