Aan de orde zijn de stemmingen over twintig moties, ingediend bij de behandeling van het debat over de Betuweroute, te weten:

- de gewijzigde motie-Stellingwerf c.s. over een gefaseerde aanleg van de Betuwelijn (22589, nr. 98);

- de motie-Crone c.s. over een plan van aanpak voor flankerend beleid (22589, nr. 75);

- de motie-Van den Berg c.s. over de noordelijke aftakking (23661, nr. 6);

- de gewijzigde motie-Crone c.s. over een aftakking van de Betuweroute naar noord-Nederland en naar noord- en oost-Duitsland (22589, nr. 100);

- de motie-Leers c.s. over het Gelderse-Poortgebied en een tunnel onder het Pannerdensch Kanaal (22589, nr. 77);

- de motie-Leers c.s. over innovatieve bouwtechnieken en uitvoeringswijzen (22589, nr. 78);

- de motie-Blaauw c.s. over het niet aanleggen van de oostelijke aansluiting van de Waalhaven (22589, nr. 79);

- de gewijzigde motie-Blaauw c.s. over de passage van de Betuwelijn bij Schelluinen en Tiel/Kerk-Avezaath (22589, nr. 101);

- de motie-Versnel-Schmitz c.s. over de veiligheidssituatie nabij Geldermalsen/Meteren (22589, nr. 81);

- de motie-Versnel-Schmitz c.s. over een eventueel gunstiger tracé in het gebied Arnhem, Westervoort, Duiven, Zevenaar en Didam (22589, nr. 82);

- de motie-Leers c.s. over het beperken van de gevolgen van de motie-Versnel-Schmitz/Crone (22589, nr. 102);

- de gewijzigde motie-Versnel-Schmitz/Crone over een tunnel onder het Pannerdensch Kanaal (22589, nr. 103);

- de gewijzigde motie-Rosenmöller c.s. over verruiming van de verticale bandbreedte (22589, nr. 95);

- de gewijzigde motie-Rosenmöller over een substantiële verhoging van de accijnzen op motorbrandstoffen (22589, nr. 94);

- de motie-M.B. Vos/Stellingwerf over een M-baanconstructie bij Tiel (22589, nr. 86);

- de motie-M.B. Vos/Stellingwerf over het doortrekken van de A15 (22589, nr. 87);

- de motie-Van den Berg c.s. over de budgetten voor de natte infrastructuur (22589, nr. 89);

- de gewijzigde motie-Poppe over een nader onderzoek naar de mogelijkheden van binnen- en kustvaart om de verwachte groei op te vangen en naar de mogelijkheden om met flankerend beleid het wegvervoer te beperken (22589, nr. 99);

- de motie-Stellingwerf c.s. over de kruising bij Meteren/Geldermalsen (22589, nr. 96);

- de motie-Stellingwerf c.s. over het gedeelte tussen het Pannerdensch Kanaal en de aansluiting op de tunnelbak bij Zevenaar (22589, nr. 97).

(Zie vergadering van heden.)

De beraadslaging wordt heropend.

De voorzitter:

De motie-Versnel-Schmitz/Crone (22589, nr. 83) is in die zin gewijzigd, dat de derde overweging thans luidt: gelet op de bereidheid van de provincie Gelderland om bij te dragen in een eventueel tekort als gevolg van deze "brug-voor-tunnel-ruil".

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 103 (22589).

Mevrouw Versnel heeft ook meegedeeld, onder groot excuus aan mevrouw Vos, dat een hoofdelijke stemming, althans wat haar betreft, niet nodig is.

De fractie van de RPF verzoekt om de gewijzigde motie op stuk nr. 98 als eerste in stemming te brengen. De heer Leers verzoekt om voor de gewijzigde motie op stuk nr. 103, oorspronkelijk nr. 83, eerst te stemmen over de motie op stuk nr. 102. Het lid Van den Berg verzoekt om voor de motie op stuk nr. 100 eerst te stemmen over de motie op stuk 23661, nr. 6. Ik neem aan dat hiertegen geen bezwaar bestaat.

De beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Bolkestein (VVD):

Mijnheer de voorzitter! Gezien de aangebrachte wijziging in de motie op stuk nr. 103, oorspronkelijk stuk nr. 83, die vastlegt dat de provincie Gelderland zal bijdragen aan de financiering van de tunnel, is mijn fractie bereid om voor deze motie te stemmen, met twee bedingen. In de eerste plaats mag het gehele project niet meer dan de veel genoemde 820 mln. bedragen en in de tweede plaats zullen die voorzieningen die moeten verdwijnen omdat er een tunnel komt, ook echt verdwijnen, zodat het totale bedrag derhalve niet, direct of indirect, via de band van de andere groenvoorzieningen toch weer zal oplopen tot meer dan 820 mln.

Mevrouw Aiking-van Wageningen (AOV):

Voorzitter! Onze fractie kan instemmen met de aanleg van de tunnel op grond van het feit dat je, als je eenmaal een brug aanlegt, je later nooit meer een tunnel aanlegt. Als je nu bezuinigt op de groenvoorzieningen, kan er een tijd komen dat je die groenvoorzieningen alsnog aanlegt. Wij gaan dus akkoord.

De heer Rosenmöller (GroenLinks):

Voorzitter! Ik heb in het debat reeds een indicatie gegeven over het stemgedrag van de fractie van GroenLinks met betrekking tot de motie-Versnel-Schmitz/Crone over de tunnel. Na fractieberaad kan ik melden dat wij voor de motie zullen stemmen, maar het kan niet anders dat datgene wat de heer Bolkestein aan beding...

De voorzitter:

Ik moet u nu onderbreken. U mag allerlei dingen over uw eigen stemgedrag zeggen, maar u kunt anderen niet meer aanspreken.

De heer Rosenmöller (GroenLinks):

Wij zullen dan voor de motie van de coalitie stemmen met inachtname van de brief van de bewindslieden, die een inspanningsverplichting inhoudt om alsnog het groen langs de Betuweroute zoveel mogelijk te repareren.

De heer Leers (CDA):

Voorzitter! Ik krijg de indruk dat deze stemverklaring vooraf meer begint te lijken op een heropening.

De voorzitter:

Nee, als u maar spreekt over uw eigen stemgedrag.

De heer Leers (CDA):

Dat zal ik doen. Het Pannerdensch Kanaal heeft in de discussie van de afgelopen dagen centraal gestaan. Dat is terecht, omdat de aanleg van een tunnel een vurige wens is van Gelderland. Het CDA heeft zich in dat debat constructief opgesteld om de tunnel mede te helpen realiseren. Wacht u maar! Wij hebben de eis gesteld...

De voorzitter:

Nee! U moet praten over de stem die u gaat uitbrengen. Als u dat nu wilt doen.

De heer Leers (CDA):

Dat zal ik doen. Dan moet ik het ook kunnen zeggen!

De voorzitter:

Doet u dat!

De heer Leers (CDA):

Ik heb namens mijn fractie vanmiddag nog tot het uiterste geprobeerd om een oplossing te vinden door voor te stellen de minister te machtigen om een oplossing te zoeken voor de problemen bij de aanleg van de tunnel. Dat is van de hand gewezen. Hoe graag de CDA-fractie ook een tunnel zou willen, die willen wij niet tegen elke prijs. De prijs die nu gevraagd wordt van ons, maar vooral van de bewoners elders langs het tracé, is te hoog. Daarom zullen wij, na verwerping van de motie op stuk nr. 102, tegen de motie op stuk nr. 103 stemmen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Stellingwerf c.s. (22589, nr. 98).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, GroenLinks, de SP, het AOV, de Unie 55+ en de leden Van Wingerden en Verkerk voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Crone c.s. (22589, nr. 75).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van den Berg c.s. (23661, nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF, het GPV, GroenLinks, de SP, het CDA, het AOV, de Unie 55+ en de leden Van Wingerden en Verkerk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Crone c.s. (22589, nr. 100).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de leden Verkerk en Van Wingerden tegen deze gewijzigde motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Leers c.s. (22589, nr. 77).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de Unie 55+, de CD, de RPF, GroenLinks, de SP en de leden Van Wingerden en Verkerk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Leers c.s. (22589, nr. 78).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de Unie 55+, de CD, de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks, de SP en de leden Van Wingerden en Verkerk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Blaauw c.s. (22589, nr. 79).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Blaauw c.s. (22589, nr. 101).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze gewijzigde motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Versnel-Schmitz c.s. (22589, nr. 81).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Versnel-Schmitz c.s. (22589, nr. 82).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Leers c.s. (22589, nr. 102).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de Unie 55+, de RPF, GroenLinks, de SP en de leden Van Wingerden en Verkerk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Versnel-Schmitz/Crone (22589, nr. 103).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA, GroenLinks, de SP, de VVD, het AOV, de Unie 55+ en de CD voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Rosenmöller c.s. (22589, nr. 95).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de RPF, de SGP, het GPV, het AOV, de Unie 55+ en de leden Van Wingerden en Verkerk voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Rosenmöller (22589, nr. 94).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en het GPV voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-M.B. Vos/Stellingwerf (22589, nr. 86).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de RPF, de SGP, het AOV en de leden Van Wingerden en Verkerk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-M.B. Vos/Stellingwerf (22589, nr. 87).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de RPF en het AOV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van den Berg c.s. (22589, nr. 89).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Poppe (22589, nr. 99).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de SGP en de RPF voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf c.s. (22589, nr. 96).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, GroenLinks, de SP, het AOV, de Unie 55+ en de leden Van Wingerden en Verkerk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf c.s. (22589, nr. 97).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, GroenLinks, de SP, het AOV en de leden Van Wingerden en Verkerk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven