Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Embryowet in verband met het schrappen van de termijn waarbinnen een voordracht moet worden gedaan voor een koninklijk besluit op grond waarvan artikel 24, onderdeel a, vervalt (31046),

over:

- de motie-Kant over een update van het advies van de Gezondheidsraad uit 2002 (31046, nr. 14).

(Zie vergadering van 21 juni 2007.)

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Kant c.s. (stuk nr. 28, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en de VVD voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit nader gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 28 voorkomende nader gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het tweede nader gewijzigde amendement-Kant c.s. (stuk nr. 23, I) tot het invoegen van artikel 0I.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en de VVD voor dit tweede nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit tweede nader gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 23 voorkomende tweede nader gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Nu het tweede nader gewijzigde amendement-Van Miltenburg c.s. op stuk nr. 23 is verworpen, komt het amendement op stuk nr. 24 te vervallen.

In stemming komt het tweede nader gewijzigde amendement-Van Miltenburg c.s. (stuk nr. 25, I) tot het invoegen van artikel 0I.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en de VVD voor dit tweede nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit tweede nader gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 25 voorkomende tweede nader gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Nu het tweede nader gewijzigde amendement op stuk nr. 25, I is verworpen, komt het amendement op stuk nr. 26 te vervallen.

In stemming komt het tweede nader gewijzigde amendement-Kant c.s. (stuk nr. 27, I) tot het invoegen van artikel 0I.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en de VVD voor dit tweede nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit tweede nader gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 27 voorkomende tweede nader gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies (stuk nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdD en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 12) tot het invoegen van artikel 01.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD en de PVV voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Voordat wij overgaan tot stemming over het wetsvoorstel geef ik gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Voorzitter. Het moratorium op het speciaal kweken van embryo's voor wetenschappelijk onderzoek is er vijf jaar geleden gekomen omdat er nog geen wetenschappelijke toepassingen waren en omdat er nog geen maatschappelijk draagvlak voor was. Inmiddels zijn de wetenschappelijke toepassingen er wel. Dat hebben wij ook enkele weken geleden tijdens de hoorzitting gehoord. Ook het draagvlak blijkt duidelijk aanwezig, zeker als je mensen uitlegt dat onderzoek kan leiden tot het vinden van medicijnen voor erfelijke ziekten en tot verbeterde vruchtbaarheidstechnieken. Er zijn verschillende amendementen ingediend waaronder ook wij onze naam hebben gezet, maar geen van de amendementen is aangenomen. Daarom wil de D66-fractie tegen het wetsvoorstel stemmen, want het moratorium wordt daarmee niet opgeheven en wij willen dat het moratorium wel wordt opgeheven.

Mevrouw Van Miltenburg (VVD):

Voorzitter. De VVD is voor het opheffen van het moratorium dat in de Embryowet voorziet in een voorlopig totaalverbod op het tot stand brengen van embryo's. Ook de verschillende amendementen om het moratorium op onderdelen op te heffen, waaronder het amendement dat het mogelijk zou moeten maken onderzoek te doen op embryo's om meer te weten te komen over erfelijke en aangeboren aandoeningen, zijn door een meerderheid van deze Kamer afgewezen.

Het kabinet had drie keuzemogelijkheden om voor 1 september 2007 een beslissing te nemen over het moratorium. Het kon kiezen voor een totaalverbod, voor een verlenging van het moratorium en voor het opheffen ervan. Wij zijn verheugd dat niet is gekozen voor een totaalverbod, maar het huidige wetsvoorstel betekent een verlenging van het moratorium voor onbepaalde tijd. Dat is maar een zo klein stapje dat de VVD ervoor kiest om tegen het wetsvoorstel te stemmen.

De motie-Kant op stuk nr. 14 voorziet in een update van het advies van de Gezondheidsraad. Wij ondersteunen de strekking van deze motie, maar gezien het feit dat in het regeerakkoord is afgesproken dat het moratorium in deze periode niet zal worden opgeheven, vinden wij dit een zinloze exercitie en zonde van het geld. Daarom zullen wij tegen deze motie stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de PvdD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de PVV voor dit wetvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Kant (31046, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven